Вулицю у Махаринцях хочуть назвати іменем Героя соціалістичної праці

Вулицю у Махаринцях хочуть назвати іменем Героя соціалістичної праці
Федір Кропива, голова Міської ради ветеранів
  • Рада ветеранів проситиме керівництво міста переназвати одну з вулиць у сусідніх Махаринцях на вулицю Йосипа Гурика.
  • Хто це такий, чому ветерани піднімають це питання і що про це кажуть у сільраді.

На засіданні Міської ради ветеранів, яке відбулося у четвер, 26 листопада, учасники організації прийняли ряд рішень. Одним з таких було звернутися до Козятинської міської ради з проханням перейменувати вулицю Центральну у Махаринцях. Ветерани проситимуть владу міста назвати цю вулицю іменем Йосипа Гурика.

— У нас є лист жителів, які просять це зробити, — зазначив під час засідання Федір Кропива, голова Міської ради ветеранів. — Ми повинні відреагувати на це і я вважаю, що це буде правильно. Людина — герой соціалістичної праці. В ті часи він підняв колгосп, тим більше, він заслужений ветеран війни і сьогодні за таку людину забути і навіть не пам’ятати?! Чому б не назвати одну із вулиць його ім’ям?

Якщо у вас виникло питання, чому ветерани будуть звертатися саме до Козятинської міської ради, а не до Махаринецької сільської, пояснимо. У результаті адміністративної реформи після виборів до складу нашої Козятинської громади увійшло кілька сіл, серед яких і Махаринці. Тому відтепер керувати приєднаними селами будуть вже не сільські ради, а наша міська рада.

Відео дня

— Ми почали поки з одного. А далі будемо йти по кожному селу, — додає Кропива.

Хто такий Йосип Гурик?

Махаринці — не рідне село Йосипа Гурика. Він народився 1925 року у Крижопільському районі. Після навчання у семирічній школі пішов працювати до місцевого колгоспу. Потім почалася Друга світова війна. І Йосипа, і його батька Василя призвали на фронт. Брав участь у визволенні Румунії, Угорщини, Австрії та Чехії. За бойові заслуги його нагородили орденами та медалями.

На Козятинщину Йосип Гурик потрапив вже після війни. Спершу він працював у Самгородку на машинно-тракторній станції. Починав як механік-контролер, незабаром став керуючим. У 1959 році його відправили у Махаринці керувати місцевим колгоспом імені Леніна. Колгосп на той час вважався відсталим.

За головування Йосипа Гурика показники роботи господарства підвищилися і колгосп посів своє місце серед лідерів. Саме за це йому присвоїли звання Героя соціалістичної праці.

Крім того, що Гурик зробив з відсталого колгоспу передовий, він ще й сприяв будівництву у Махаринцях сучасної на той час школи. До другої половини 70-их років минулого століття школа у селі була розкидана по шести окремих будівлях. За кошти, які заробив колгосп під головуванням Йосипа Гурика, збудували нове двоповерхове приміщення, де діти навчаються по сьогодні.

І школа, збудована завдяки Гурику, і колгосп розташовані саме на вулиці Центральній. Це найдовша вулиця села. Її протяжність становить майже три з половиною кілометри. Тут розташовані старовинна церква, цукровий завод, що збудований ще за часів Російської імперії і нині не функціонує, а також цегельний завод.

Що про це кажуть у сільраді?

Ми зателефонували до Махаринецької сільської ради і запитали, чи дійсно мешканці села хочуть перейменувати вулицю Центральну. Там нам сказали, що вперше про це чують.

— Коли в нас було перейменування вулиць (у 2015 році — авт.), ми зверталися і до жителів, і в школі дітей питали, то ні один, може там два, чи що було, хто за це висловився (перейменування вулиці на честь Гурика — авт.). Школу колись то хотіли його іменем назвати, але так і не затвердили, — кажуть у сільраді.

До процесу декомунізації вулиця, про яку йде мова, називалася Леніна. Саме громада села вирілиша назвати її по-новому Центральною.

Відовідно до закону України «Про місцеве самоврядування», підготовкою і винесенням на розгляд ради питання про перейменування вулиць має займатися виконавчий комітет. Остаточне рішення про перейменування приймає рада на сесії.

Опитування

Чи потрібно називати вулицю іменем Героя соціалістичної праці?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Т.

    коли вже кропива рушить на керекешу, скільки можна цей єблєт бачити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up