Взяла гроші за пай наперед, а оренда збільшилася

Взяла гроші за пай наперед, а оренда збільшилася
У мене чоловік хворів, я мала борги трохи”. Любов Саприкіна була змушена взяти кошти за оренду наперед

Конфлікт. Мешканка Козятинського району Любов Саприкіна здає в оренду свій пай землі. У 2016 році жінка мусила взяти кошти за оренду наперед на десять років. Проте, за її словами, орендна плата піднімалася вже не раз, але різницю відсотків їй доплатили не повністю

 

До редакції газети «RIA» звернулася Любов Саприкіна, мешканка села Титусівка. Жінка має земельну ділянку, розміром 3,3 гектара у селі Рубанка, що відноситься до Флоріанівської сільської ради.

Свій пай Любов Саприкіна здає в оренду. Договір на 10 років вона підписала із товариством з обмеженою відповідальністю «Агросолюшнс Флоріанівка» ще 5 грудня 2015 року. Тоді компанією керував чоловік на прізвище Завадський, бо договір підписали саме з ним.

Відео дня

Земельну ділянку жінки оцінили у 103 717 гривень. Згідно із договором, оренда на рік становить не менше, ніж 4 % від вартості паю. Проте чітко вказано, що обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням індексу інфляції. Тобто, якщо гривня знецінюється, то мають орендну плату піднімати.

— У мене чоловік хворів, я мала борги трохи, — розповідає Любов Саприкіна. — Я вимушена була наперед взяти ці гроші. На десять років. Багато хто брав теж так само. Кому хату треба було покрити, кому щось там зробити, хто хату купити. Вони (орендарі — авт.) самі це запропонували.

Жінка показала нам заяву, яку вона написала ще у квітні 2016 року. У заяві вона попросила орендаря виплатити готівкою кошти наперед за 2016–2025 роки у розмірі 55 108,20 гривні.

— Мені дали 5,5 за рік процентів, — продовжує Саприкіна. — А другим в цьому самому році на кілька місяців пізніше — 8 %.

За словами жінки, у всіх пай однаковий — трохи більше трьох гектарів.

Кошти власниця землі отримала. Було це у 2016-му. Проте, за її словами, відсоток впродовж цих років переглядався і двічі піднімався.

— Зразу, як тільки ми заключили договір, перший рік було 8 %. Я другу писала заяву їм, щоб доплатили, — каже Любов Саприкіна і показує нам заяву, написану того ж 2016 року, але вже у вересні. У заяві вона попросила дорахувати їй орендну плату, оскільки вона отримала кошти із розрахунку 5,5 % від вартості земельної ділянки, а відсоток піднявся до восьми.

— Потім другий, третій і четвертий (рік — авт.) по 12 % (орендна плата — авт.), — продовжує Саприкіна. — Перший рік там треба було 2,5 % (доплатити — авт.), другий рік вже, виходить, 6,5 %, третій рік теж 6,5 % і четвертий 6,5 %.

Жінка стверджує, що кошти їй доплачували, але не у повному розмірі.

— За 2016 рік нам доплатили по 2,5 %, бо там було по 8 %, — каже власниця землі. — За 2017–18 рік теж по 2,5 %, але не 6,5 %. А цього року взагалі нічого не дали. Цей рік кумі моїй дали 2,5 %. Мені їх не дали, бо я сказала, що давайте збирати збори і будемо говорити,  додавайте трошки. Як це так. Де діваються ці гроші?!

Зі слів жінки виходить, що за період 2017–2019 років їй не доплатили за оренду цілих 14,5 % від вартості земельної ділянки.

Жінка каже, з попереднім орендатором таких проблем не було.

— Ще раніше у Флоріанівці був Зозолюк, він теж нічого не платив, — розповідає пані Любов. — Люди збунтувалися, забрали землю. Віддали, в нас був на птахокомбінаті німець. Типу він взяв, а керував Завадський, це наш. Проблем не було.

Також Любов Саприкіна стверджує, що договір вона та інші власники паїв підписали з одним підприємством, а користується землею зовсім інше.

— Ми заключали договір із Завадським, «Солюшинс Флоріанівка», — продовжує жінка. — Зараз нами керує «Арчі», Самгородок, Щилинський. Користується «Арчі». Трактори «Арчі» їздять. По полях бачимо, там і орють, і прибирають. А хто керує? Той не керує, той не керує.

Любов Саприкіна пробувала телефонувати до керівництва, аби щось дізнатися, проте безрезультатно.

— Востаннє до керівництва сама дзвонила позаминулої п’ятниці, напевно, — каже власниця паю. — Дзвонила до Щилинського, це директор «Арчі». Типу, зараз Скоробагач Олександр Петрович (директор підприємства, з яким жінка підписала договір — авт.), але він: «Я нічого не вирішую, вирішує Щилинський». Щилинський каже: «Це Львів». Я кажу, то дайте мені номер телефону, я ж не поїду на Львів шукати. Номера телефона вони не дають.

Зверталася пані Любов і до органів влади, проте це також не допомогло.

— Я подзвонила, де депутат приймає, Юрчишин — продовжує Саприкіна. — Взяла слухавку секретар, чи хто, потім передала юристу. Я розказала цю ситуацію. Вона сказала: «Ідіть у райдержадміністрацію на третій поверх, там відділ із питань». Я прийшла, вони: «Ні, це не до нас». Послали мене на другий, де сільське. Там пішла в один (кабінет — авт.), другий. Вони: «Ні, це не до нас, ідіть їх лякайте».

Жінка хоче, аби їй віддали кошти і пояснили, хто користується її землею.

— Дізнатися, як вони, чи перепродали нас, чи в суборенду дали. Але так теж не може бути, щоб без згоди, — додає власниця паю.

Що відомо про фірму?

У договорі про оренду землі, який підписала пані Любов, вказано код ЄРДПОУ (єдиного державного реєстру підприємств та організацій України) «Агросолюшнс Флоріанівка». За допомогою цього коду ми знайшли інформацію про підприємство.

На сайті Онлайн будинку юстиції вказано, що ТОВ «Агросолюшнс Флоріанівка» засноване товариством з обмеженою відповідальністю «Арчі». Кінцевими бенефіціарними власниками зазначені Микола Кравченко, Георгій Тартасюк, Юрій Шапіренко та Віктор Данилевич.

У свою чергу, ТОВ «Арчі», яке є засновником «Агросолюшнс Флоріанівка», засноване двома іншими компаніями: «Ароніс ЛТД» та «Новобудсервіс». Кінцевими бенефіціарними власниками вказані ті самі особи: Микола Кравченко, Георгій Тартасюк, Юрій Шапіренко та Віктор Данилевич.

«Ароніс ЛТД», одна з компаній, що заснували «Арчі», заснована Миколою Кравченком, Анатолієм Черняком та Юрієм Шапіренко і зареєстрована у Києві.

Інша компанія-засновниця «Арчі», «Новобудсервіс» заснована Віктором Данилевичем і зареєстрована у Львові.

Любов Саприкіна залишила нам номер телефону Олександра Скоробагача, який нині є директором ТОВ «Агросолюшнс Флоріанівка». Ми пробували із ним зв’язатися кілька разів, проте на виклик ніхто не відповів.

Пробували ми телефонувати і до Флоріанівської сільської ради за номером телефону, який вказаний на сайті rada.info, проте додзвонитися так само не вдалося.

Редакція газети «RIA-Козятин» готова вислухати думку керівництва компанії, яка орендує земельну ділянку жінки.

Катерина Загайтенко

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up