«Я просто заявила свою позицію». Очільниця культури про конфлікт через пісню

«Я просто заявила свою позицію». Очільниця культури про конфлікт через пісню
  • У начальниці відділу культури та туризму Світлани Рибінської трапився конфлікт із Неллою Литвиновою.
  • Причиною стала пісня, у якій прозвучала фраза «воюємо з братом».
  • Її Литвинова виконала на відкритті виставки.
  • Що каже з цього приводу співачка і яка позиція очільниці культури?

Два тижні тому у Музеї історії міста вихованки Університету третього віку, що працює при Міському терцентрі, представили свої роботи. Із відкриттям виставки їх прийшла привітати подруга Нелла Литвинова. Вона заспівала дві пісні. Одна з них обурила Світлану Рибінську, начальницю відділу культури та туризму міськради.

— Жіночки там навіть просльозилися і після закінчення виставки підходили і дякували мені за цю пісню, що вона дуже зворушлива. Я закінчила, пішла перевдягатися в сусідню кімнатку. Світлана Рибінська за мною прибігла. Зразу мені кров хлинула в лице. У мене піднявся, напевно, тиск. Що вона говорила мені — я нічого не запам’ятала. Потім вона вийшла, а я кажу, що я цю пісню виконувала на всеукраїнських, на міжнародних конкурсах, фестивалях, — розповідає Нелла Литвинова зі сльозами на очах.

Ліворуч — Нелла Литвинова, праворуч — Світлана Мацюк

Відео дня

Така поведінка образила вихованок Університету третього віку. Вони написали колективний лист на ім’я міського голови Олександра Пузиря та голови міської організації ветеранів України Федора Кропиви.

«У ході проведення заходу свій пісенний талант присутнім продемонструвала відома в місті співачка Нелла Литвинова. Після виконання нею двох пісень українською мовою у пані Рибінської розпочалася справжня істерика. Вона заявила, що такі пісн гидко чути та звинуватила виконавицю в антиукраїнській агітації», — йдеться у колективному зверненні.

Саме пісня «Моя Україна» автора Нестора Мартинця спричинила конфлікт. Точніше, рядки з цієї композиції: «Воюємо з братом, в союзі з чужинцем, і свідком того була древняя Київська Русь».

Публікуємо текст цієї пісні:

Віками так склалось,

Що любимо інших,

І служимо часто

В чужині комусь.

Воюємо з братом,

В союзі з чужинцем,

І свідком того була

Древняя Київська Русь.

Все робим, що скажуть,

Сміємось крізь сльози,

Щоб там на чужині

Панам догодить,

А вдома матуся оплакує долю

Їй так вже старенькій

На світі не хочеться жить…

Моя Україно,

За рідних дітей ти,

За доньок своїх,

За синів заступись!

Поклич їх до себе,

До рідного дому,

Як матінка рідна з любов’ю

До них пригорнись!

Повернуться діти,

Повернуться рідні,

Птахами прилинуть

У свій рідний край,

Степи де безмежні,

Де гори Карпати,

Гірські де струмочки,

Й чарівний співа водограй!

Опитування

Що ви думаєте про цю пісню?

Світлана Рибінська на заході сказала, що не можна називати братами окупантів, з якими ми зараз воюємо на сході країни.

Через цю ситуацію Міська рада ветеранів скликала засідання, на яке запросили Неллу Литвинову та Світлану Мацюк, яка теж була присутня на виставці, а також Ольгу Дацюк, начальницю міського терцентру, та Павла Ясного. Очільницю культури на засідання не покликали.

— Світлана Рибінська спершу послухала цю пісню, а потім з образою сказала: «Які вони нам друзі?! Вони нам не друзі!» Чи брати. Вона дуже обурилася. Ми не очікували. Я так подивилася — думаю, пісня ж то гарна. Чому її так паплюжити?! — каже Світлана Мацюк.

З приводу конфлікту висловили свої думки також члени Ради ветеранів.

— Якщо ти з чимось не згодна, то можна не на людях істерику закатувати, а можна було підійти до людини і зробити зауваження, — каже Раїса Мельницька, заступник голови Ради ветеранів. — Тут є текст цієї пісні. Хто її чув і хто її читав, нічого не знаходять тут такого.

У Раді ветеранів вважають, що очільниця культури порушила правила поведінки посадової особи місцевого самоврядування.

— Я спеціально роздрукував витяг. Там написано, що державні службовці та посадові особи самоврядування під час виконання своїх посадових обов'язків зобов’язуються неухильно дотримуватися загальновизнаних етичних норм поведінки, бути доброзичливими та ввічливими, дотримуватись високої культури спілкування, не допускати використання нецензурної лексики, підвищеної інтонації. Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування повинні запобігати виникненню конфліктів у стосунках з громадянами, — зачитав Валерій Мамчур.

— Тут ще треба зауважити, що це пісня не сучасності, — каже Ольга Дацюк, директор Міського терцентру. — У мене філологічна освіта, я 20 років пропрацювала в школі. Я надала свою оцінку тексту цієї пісні. Там нічого немає такого.

Юрист Олександр Комар запропонував написати подання щодо того, щоб вжили заходів дисциплінарного впливу стосовно Світлани Рибінської. Цю пропозицію підтримали на засіданні.

Що каже з цього приводу очільниця культури?

За коментарем ми звернулися до Світлани Рибінської, начальниці відділу культури та туризму. Вона розповіла, як трапився конфлікт.

— Вони заспівали цю пісню, — каже Світлана Рибінська. — Я сказала, що дякую за пісню другу, але в першій пісні там прозвучали слова «воюю з братом». То ми всі з вами знаємо, що ми воюємо сьогодні з Російською федерацією. Це агресор, це споконвічний ворог України і про це свідчить експозиція в сусідній кімнаті. Я не пам’ятаю, щоб сказала щось інше.

Очільниця культури каже, що не звинувачувала Неллу Литвинову в антиукраїнській позиції, а лише висловила свою думку з приводу пісні, що прозвучала.

— Переконувати їх у чомусь я не бачу потреби, але, як свідома українка, не сказати просто про свою позицію я не можу. Тому що у мене чоловік учасник бойових дій, я дуже болісно сприймаю питання незалежності України і тому мовчати на такі слова я не можу, — додає Рибінська. — Хоча я їх не звинувачую. Я просто заявила свою позицію і буду її заявляти щоразу, тому що вона в мене незмінна і вона відповідає державним документам. У документах у нас сказано, що у нас йде війна з Російською федерацією. 

Стенд із Жуковим знімати не будуть

Нагадаємо, минулого року у Світлани Рибінської вже трапився конфлікт із Радою ветеранів через стенд «Герої визволення України», на якому є портрет маршала Жукова. Ця світлина обурила очільницю культури.

Рада ветеранів написала лист на міську раду. Міськрада дала офіційну відповідь про те, що Жуков не є героєм України і відповідно до закону «Про декомунізацію» його прославляти не можна. Проте у раді ветеранів сказали, що знімати стенд не будуть.

— А для чого його знімати? Це ж не скульптура, не пам’ятник стоїть йому. Тільки там були георгіївські стрічки, то ми позаклеювали, — кажуть у раді ветеранів.

У раді ветеранів посилаються на пункт «д» першої статті закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів», відомий у народі як закон про декомунізацію. У цьому пункті вказано, що символіка тоталітарного режиму не включає пам’ятники та пам’ятні знаки, пов’язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з України.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • анонім

    Я в жодному разі не є шанувальницею творчості пані Літвінової.
    Проте, я обурена разом їз нею. Роздерті по живому кровні родинні зв'язки - це трагедія, а не нагода демонструвати свою громадянську позицію. На жаль, значну  кількість сімей ця війна розділила на українців і росіян - непримиренних ворогів на сьогодні.
    У тому і є трагедія: кровні брати опинилися у різних воюючих арміях. До речі, про таке є багато класичних літературних творів. Тільки з позиції підліткового максималізму можливо на сьогодні заперечувати факт війни брата з братом. Я маю перед очима ситуації, коли брат і сестра, літні вже люди, перестали спілкуватись. Коли сестри не знайшли спільної мови, бо їхні діти у ворогуючих арміях. Коли єдиний синочок - офіцер армії окупанта, його дітки не розуміють мови бабусі й дідуся. Старенькі живуть біля донечки, яка ненавидить брата, бо її сина скалічено на цій війні. А Ви, пані Світлано Рибінська, зовсім не бачите людей довкола?
  • Extryng

    Привіт.
    Виконуємо наступні роботи у місті Львів.

    Головна сторінка, компанії: Tadex
    https://tadex.com.ua/

    Відеоспостереження:
    https://tadex.com.ua/video

    Електромонтажні роботи:
    https://tadex.com.ua/electricity

    Обслуговування Комп'ютерів - серверів:
    https://tadex.com.ua/computer-networks

    Ремонт Ноутбуків - Комп'ютерів Львів:
    https://tadex.com.ua/computers-repair

  • Нелла Литвинова

    Рада, що виконую пісні на слова українського поета-пісняра, гумориста , заслуженого діяча естрадного мистецтва України Нестора Мартинця ,автора 28 книг, на слова якого написано більше двохсот пісень, які стали переможцями та лауреатами всеукраїнських та міжнародних фестивалів та конкурсів.Пан Нестор є одним з організаторів Всеукраїнського творчого марафону "Мистецтво єднає Україну",засновником та організатором чотирьох Всеукраїнських фестивалів...Це великий патріот своєї землі, громадський діяч...Рада співпраці.
  • Валерий Говорухин

    Ми живемо в демократичній краіні,і кожна людина має право на свою позицію.Багато нашіх родичів залишились жити в Росіі,так що тепер ми маємо від них відказатись,так як деяким так хочеться.Багато  людей ідуть на работу,щоб прогодувати свою сім"ю,і іх засуджують.Не лізьте людям в душу!

    Нелла Литвинова reply Валерий Говорухин

    ВИ ПРАВІ !  ДЯКУЮ !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up