«Я так не можу». Як вижити в карантині

«Я так не можу». Як вижити в карантині

Випробування. Життя у чотирьох стінах на час карантину для когось стало можливістю проводити більше часу з родиною, а для когось — складним випробуванням. Як адаптуватися до соціальної ізоляції та пережити карантин без наслідків для сім‘ї?

Карантин може стати можливістю переглянути своє життя та стосунки й змінити те, що не влаштовує. Або бути ще тим випробуванням, адже ізоляція може стати нестерпною. Як повернути ситуацію собі на користь, ми дізнались у спеціалістів. 

Чому нам важко в умовах карантину?

— Складністю є не сама соціальна ізоляція, а те, що людям доводиться дуже багато звичних речей змінювати, — розповідає психотерапевт Катерина Данилевська. — До того ж, у багатьох людей з'являються серйозні тривоги про майбутнє, а часом мова може йти про панічні атаки чи погіршення фізичного самопочуття. 

Проте, за словами Катерини, кожен з нас народжується зі своїм темпераментом та потребами. Психотерапевт пояснює, що не дарма є багато жартів на тему, що «лише коли оголосили карантин, то я зрозумів, що все життя жив на карантині». Для декого справді — майже нічого не змінилось. А є люди, які потребують інтенсивної соціальної стимуляції, не лише психологічної, а й фізичної.

Відео дня

— Цей час важко переносять і інтроверти, і екстраверти. Комунікації важливі кожному з нас, — каже психолог Олена Гончарова. — Коли ми знаходимось у ізоляції, то у людей мимовільно виникає страх. Але ми його по-різному проявляємо: хтось — бореться, хтось — тікає від проблем, а дехто — «падає в ступор».

Як вважає Олена Гончарова, нам важко дається жити у чотирьох стінах, бо коли ми постійно чимось зайняті, то ми не проживаємо свої почуття сповна і не аналізуємо їх. 

Що робити, щоб не збожеволіти? 

— Тим людям, яким потрібні обійми, дотики, тілесна присутність інших людей, їх запах чи можливість бачити їх пересування в просторі — переживати карантин важче. Бо коли ці звичні речі зникають, то навколо цієї людини начебто виникає порожнеча, — пояснює психотерапевт. — Її потрібно чимось наповнювати, наприклад, віртуальним спілкуванням. Потрібно організовувати звичні для себе посиденьки, але онлайн. 

Катерина Данилевська радить не орієнтувати свої думки на майбутнє, бо погано, коли людина живе в очікуванні того, що «ось карантин закінчиться і я заживу». Це створює певну напругу, начебто потрібно перечекати і перетерпіти. Але ж карантин може бути продовжений надовго, тому потрібно тримати фокус уваги тут і зараз. 

За словами кандидата психологічних наук Віктора Вуса, карантин — чудовий час для самоаналізу. Спробуйте дати відповіді на наступні запитання: що я маю зараз? Чи подобається мені моє життя? Що я можу у ньому покращити і як? Як пояснює фахівець, час на карантині потрібно витрачати на ті справи, які ви давно хотіли зробити, але відкладали у далеку шухляду. 

— Щонайменше 30 хвилин на день приділяйте фізичним вправам, — продовжує спеціаліст. — Також налагодьте режим харчування. Дуже часто ми їмо «на ходу», а карантин — чудова можливість навчитись отримувати насолоду від їжі. 

А психолог Олена Гончарова радить виписати всі свої хвилювання і таким чином ви зможете принаймні трішки емоційно розрядитися. 

Як не пересваритися з рідними за цей час? 

За словами Катерини Данилевської, намагайтесь організовувати свій час на карантині схожим до вашого звичайного розкладу. Якщо життєві умови дозволяють партнерам ізолюватись на час роботи один від одного, у іншій кімнаті, наприклад, то це чудово. Адже, як пояснює спеціалістка, особистий простір потрібен кожному. 

— Коли люди в умовах карантину постійно разом, то багато хто починає розуміти, що насправді їхня робота чи інші форми соціальної активності — були способом втечі. А зараз саме час зрозуміти, що з обставинами потрібно змиритись і від себе все одно не втечеш, — каже Віктор Вус. — Раджу запровадити певні сімейні ритуали. Спільні обіди, сніданки та вечері, наприклад, але важливо, щоб ви робили це в один і той самий час. Бо, коли людина точно знає, як все відбуватиметься, то вона буде почувати себе безпечно і комфортно. 

Крім того, за словами Віктора Вуса, ці ритуали будуть формувати певний ритм у нашому житті. 

— Придумайте якісь цікаві способи проведення часу, наприклад, зробіть китайське чаювання вдома. Це буде якоюсь новинкою у вашому житті, а для дітей — веселою ігрою, — каже чоловік. — Парам же рекомендую глянути в «Камасутру» і внести якісь нові ідеї у сексуальне життя. 

Психолог Олена Гончарова розповідає пораду, яку їй колись дала бабуся. Остання говорила, якщо ви вирішили одружитись, то просидіть з цим чоловіком два тижні в ізоляції, якщо вам після цього захочеться з ним залишитись, то сміливо виходьте заміж. 

— Думаю, порада моєї бабусі зараз дуже слушна, — каже психолог. — За час карантину можна стати ближчими та прожити разом конфлікти, які накопичились. 

Наталя Корпан

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up