«Я встановлюю тарифи»: скільки коштує проїзд учнів в автобусах

«Я встановлюю тарифи»: скільки коштує проїзд учнів в автобусах
По місту Козятину та по селу у «двійки» школярам знижки є, а от по Іванківцях — ні.
  • Ціна квитка. Через тарифи на проїзд у міських маршрутках, які встановлюють  козятинські перевізники, зчинився конфлікт між пасажиром та водієм. Один бере зі школяра половину вартості, інший — повну.
  • Міська рада по відшкодуванню чи компенсації квитка рішення не приймала. У пільгові категорії школяр не входить.
  • Чому знижки для учнів перетворюються на благородні жести з боку перевізників? І чому не всі на такі жести готові? 

Проблема проїзду учнів у козятинських маршрутках давно на слуху. Проїзд у міському транспорті піднявся близько року тому. Особливо ціна квитка кусається на «двійку». По місту наче так само, як і в решти автобусів, проїзд вартує 5 гривень. А от на село Козятин та Іванківці — 6 та 8 гривень відповідно. Хоча кілометраж, наприклад, з міста в центр села Козятин (це всього дві зупинки), дорожчий ніж у «сімки», яка курсує через все місто. Що вдієш, пасажири змирились і з ціною квитка і з тим, що на маршруті, порушуючи умови договору, всього один автобус. Та постала нова проблема з тим самим проблемний рейсом — з учнів беруть стільки ж, як з дорослого пасажира. Чому і чи мають право? Розбирались журналісти «RIA-Козятин».

Про конфліктну ситуацію з ціною учнівського квитка повідомив пан Микола. Чоловік розповів, що з його внука Романа, який навчається у четвертому класі, один водій «двійки» з Іванковець до Козятина, бере 5 гривень, а інший — 8. Хлопчик їздить в Козятин на заняття з англійської мови і змушений платити повну вартість.

— Така неприємна ситуація  трапилася минулого тижня, — каже Микола Володимирович. — Водій білого автобуса сказав платіть повністю, бо я возити вас не буду. А от жовтого — молодець. Бере 5 гривень. Я знайшов номер телефону господаря і той пообіцяв, що більш як 5 гривень з внука брати не будуть. Я й повірив. Та ситуація повторилася. Знову, той самий водій і ті самі 8 гривень! Та як це так! Він же ж обіцяв! Де правда? Коли я вкорте перепитав у перевізника, то він уже почав казати, що все правильно, проїзд 8 гривень.

Відео дня

Якщо порахувати, то проїхавши 20 робочих днів по 8 гривень, учень наїздить цілих 160. 

Один із перевізників другого маршрутуту Анатолій Сульжук, який «керує» рейсом «Автостанція-Іванківці», у розмові з журналістами був не дуже ввічливим. На підвищених тонах він прокоментував ситуацію так. Цитуємо дослівно:

— 8 гривень проїзд з Іванківців до Козятина, що він ще хоче? До шкільного віку безкоштовно, — сказав він. —  Ціни встановлює перевізник, які проблеми далі? Я встановлюю тарифи, які затверджує Вінниця. Всьо.

Така відповідь нас незадовільнила. Тож за коментарем звернулися ще й до головного спеціаліста управління регіонального розвитку РДА Тетяни Атаназевич. Невже діти мають платити повну вартість квитка у шкільний час?

 — Що стосується дітей, то пільговий проїзд мають діти з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, з багатодітних сімей, діти до 6 років, — розповіла Тетяна Атаназевич. — Всі інші не мають пільгового перевезення. Єдина умова, якщо по деяких містах, наприклад, у Бердичеві, діти платять 50% вартості квитка. Це якщо міський голова буде відшкодовувати цих 50 % самому перевізнику. Можливо, ще сільська рада робила якісь пільги для своїх дітей. Це треба в них питати. Потрібно конкретний випадок, конкретний водій, який рейс, перевізник і з якою сільською раду вони заключали договір по пільговим перевезенням. 

На запитання, які сільські ради відшкодовують вартість квитка, пані Тетяна відповіла, що тільки ропочався бюжджетний рік і не всі сільські ради заключили договора на пільгове перевезення пасажирів.

Виходить, що в районі перевізники самі собі господарі. Хто скільки хоче, стільки і бере. А яка ситуація з цінами за проїзд у Козятині? Чи захищає влада кишені батьків  школяра?

— Рішення по відшкодуванню чи компенсації у міській раді не приймалось, — каже начальник житлово-комунального господарства козятинської міської ради Євгеній Малащук. — Але деякі перевізники безкоштовно везуть школярів, а деякі беруть половину проїзду. Ну, це вони між собою вирішують. У нас тільки компенсації по пільговим категоріям. І ще автобус №1 повністю компенсується. Що стосується «двійки», то зараз триває її перевірка. Багато конфліктних ситуацій саме по цьому маршруту. Багато людей скаржаться. І депутати підключені, будуть розбиратися. Розумієте, коли вони на конкурс заходять, то говорять одне, а потім  — то вже приватні підприємці.

Журналістам газети вдалося поспілкуватися з водієм «жовтої двійки». На питання, скільки ви берете зі школяра, водій відповів, що по місту 3 гривні, з села Козятин — 5, а  от з Іванківців так і залишається, повних 8 гривень.

Нагадаємо:

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up