«Я ж не мільйонер». Чому «двійка» подорожчала знову та чому вона не їздить у вихідні?

«Я ж не мільйонер». Чому «двійка» подорожчала знову та чому вона не їздить у вихідні?
  • Поїхали? На початку тижня у маршрутці №2, що курсує містом, селом Козятин та Іванківцями, підняли плату за проїзд.
  • Люди обурені, кажуть, мало того, що автобус не їздить так як треба, то ще і ціни зростають, як гриби після дощу.
  • У перевізника ж своя правда. Він скаржиться на автозаправки та на нестачу пального. І також просить допомогти у цій ситуації. Мовляв, міська влада не домовилася із заправщиками і водіям доводиться стояти в черзі за пальним після робочого дня до пізньої ночі

Не так давно у Козятині підняли плату за проїзд у міських автобусах. У нас їх небагато — 1 або 4, 3, 7 і 2. На останній проїзд подорожчав трохи раніше. Перевізники мотивували це не кілометражем, а тим, що «двійка» ходить не тільки містом, а й селами громади, Іванківцями і селом Козятин. Тому і тариф, на їхню думку, має бути відповідним. Та з понеділка, 13 червня, вартість проїзду у вказаному автобусі знову зросла. Не мало, не багато, на 5 гривень. Це стосується лише пасажирів, що їдуть на вказані села. Тепер, щоб доїхати з міста Козятин у село Козятин (а це може бути і дві-три зупинки) потрібно заплатити вже 15 гривень (до підняття було 10), а у Іванківці квиток коштує цілу двадцятку (було 15 гривень). По місту залишився діючий тариф у вісім гривень. 

— Ми все розуміємо, і те, що пальне подорожчало, і те, що його стало менше, але це вже занадто, — кажуть пасажири «двійки». — 15 гривень за дві зупинки? Де ж ці гроші брати?

Окрім підняття проїзду люди скаржаться на графік маршрутки. Мовляв, по буднях він їздить лише до 17.00. Прямує до училища і на села вже не йде. А робочий день у багатьох закінчується саме в цей час. Тож додому доводиться чимчикувати пішки. При цьому деякі міські автобуси їздять до 19.00-20.00. Та це ще не всі нарікання на «двійку». Виявляється, у суботу автобус ходить до 14.00, а в неділю його немає взагалі.

Відео дня

— Розповім вам неприємну ситуацію, яка сталася з нами у цю суботу, — говорить козятинчанка Анастасія. — Ми з родиною приїхали поїздом з Вінниці. На залізничний вокзал він прибув о 15.00. Зморені, швиденько попрямували на міст, щоб встигнути на 15.15 на «двійку». Добігли до міського терцентру, спішили, думали, що не встигли. А виявляється, вона в суботу до 14.00! Просто немає слів. Ну чому в інших містах маршрутки їздять до вечора, і байдуже, який це день, будній чи вихідний, а в нас — ні? Людям однаково треба їхати.

Ситуацію з подорожчання проїзду та про графік курсування автобуса №2 прокоментував перевізник Анатолій Сульжук. Ціну подорожчання квитка він пов’язав із пальним. Мовляв, зросла ціна на пальне, то відповідно, і тариф зріс. Тоді виникає логічне питання — по місту ж ціна залишається такою, як і була. Чому так?

— Пальне було по 20 гривень за літру, зараз — по 65, — пояснює Анатолій Сульжук. — Це вже я не рахую запчастин. На село я маю сам право піднімати плату за проїзд, а по місту — міська рада.

Фото з архіву газети. Автобус у селі Козятин

Що стосується графіка «двійки», то перевізник повідомив, що з цього понеділка, 13 червня, вечірний рейс вже відновили. Тобто, о 17.00 автобус їде від училища. У центрі він о 17.15 їде на села. Це вже добра новина. Людям після роботи не доведеться йти додому пішки.

А от з графіком «двійки» у вихідні складніше. Перевізник запевнив — все так і залишиться. Тому що важко заправляти автобус і невигідно.

— Я ж не мільйонер, щоб з дому брати на заправку, — каже Анатолій Сульжук. — Мені треба 1500 гривень в день на дорогу. Міська рада може договоритися із заправщиками, щоб автобус заправлявся щодня і поза чергою? Уявіть, я на лінії, а мій син їздить по всьому районі і шукає солярку. Це по якому? Чому в тому самому Бердичеві є спеціальна колонка, яка заправляє автобуси стільки, скільки треба? А нам його так не дають. Мушу рейси зменшувати, тому що немає на чому їздити. А пасажирів у неділю стільки, що і на заправку не можна вторгувати. Буває і таке, що водій собі на зарплату не може заробити.

За словами Анатолія, було б добре, щоб автобуси обслуговували поза чергою і щоб давали хоча б 30 літрів у день. Щоб у кінці робочого дня не стояти до 12 ночі і не їздити шукати заправку. Адже важко стояти вночі у чергах, а потім вранці їхати у рейс.

— Два тижні не було ніде солярки. Зараз трохи краще, днями на перехресті у Махнівці на заправці з’явилося паливо, то ми заправили і ще й взяли в каністри, — продовжує Анатолій. — Поліції ж солярка є, військовим є, комунальникам є, а нам? Де хоч, там і бери. А люди з нас в магають: чого ми не їздимо. Я ходив до зама голови райради, він сказав, я позвоню, може поможу і — по сьогоднішній день.

Дуже сподіваємося, що після публікації ситуація із заправками автобусів вирішиться і все налагодиться. Адже страждають і пасажири, і водії.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дмитро Орлов

    Ну а що водій то їде то неїде за пальним стоїть на заправці , за день заробляє 200 гривень на маршруті
  • Люба Довгалюк

    Брехня.

    Бензин вже по 41 гр.
  • Михайло Дусанюк

    Пидивитись договір "двійки" поякому маршруту заключений договір, багато нестиковок до... "Я ж не міліонер"... цікаво  буде.....
  • Все обо всём two

    Ну то спасибо меру скажите

keyboard_arrow_up