Як і де оформити довіреність на отримання пенсії?

Як і де оформити довіреність на отримання пенсії?

Довіреність – це письмовий документ, який видає одна особа іншій для представництва перед третіми особами.

Довіреність зазвичай посвідчують нотаріально. Однак якщо в населеному пункті немає нотаріусів, довіреність особи на одержання пенсії може посвідчити уповноважена на це посадова особа органу місцевого самоврядування.

Довіреність військовослужбовця в пунктах дислокації військової частини, де немає нотаріуса, а також члена сім‘ї військовослужбовця може посвідчити командир (начальник) частини, з‘єднань, установ або закладів.Довіреність особи, яка перебуває в місці позбавлення волі (слідчому ізоляторі), може посвідчити начальник місця позбавлення волі.

Довіреність може посвідчити посадова особа організації, у якій довіритель перебуває на стаціонарному лікуванні.

Відео дня

У довіреності потрібно зазначити певні реквізити, а саме:місце та час складання;термін дії; відомості про довірителя та довіреного: прізвище, ім‘я, по батькові, адреса; обсяг повноважень довіреної особи (перелік дій, які довірений може вчиняти від імені довірителя).

УВАГА! Довіреність без зазначення дати її вчинення вважають недійсною.

Термін дії довіреності визначає сам довіритель, наприклад, один, три чи п‘ять років. Особа, яка видала довіреність може в будь-який час її скасувати. А скасувавши, негайно повідомити про це й того, кому доручали отримання пенсії, і установу, що її видає.

Пенсії через пошту
Довіреність зазвичай показують працівнику поштового зв‘язку під час отримання пенсії або зняття коштів із рахунка в банку. Після першої виплати пенсії через пошту таку довіреність або її копію залишають на виплатному об‘єкті поштового зв‘язку (зберігається в окремій справі) .
Для того щоб уперше скласти таку довіреність або скористатися нею, не треба звертатися в Пенсійний фонд. Пенсіонер може скласти кілька довіреностей на отримання його пенсії різними особами.
Після того, як виплату пенсії за довіреністю здійснювали протягом 12 місяців, її одержувач має звернутися із заявою щодо продовження виплати за довіреністю у своє управління Пенсійного фонду, та зробити це особисто.
Довіреність на виплату пенсії продовжують знову на один рік починаючи з місяця, що настає за місяцем подання заяви.

Пенсії через банки
Якщо суми пенсій одержують за довіреністю більше як один рік або не одержують із поточного рахунка протягом цього терміну, банк зобов‘язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду , який нараховує відповідні кошти. Це роблять до 28-го числа місяця, у якому виникли зазначені обставини.
А одержувач пенсії має подати нову заяву в орган Пенсійного фонду.
Заяви про зарахування сум пенсій на поточні рахунки відповідних банків пенсіонери або їхні законні представники (особи, на ім‘я яких здійснюють виплату пенсії) подають в органи Пенсійного фонду особисто.

Кілька «якщо»
Якщо пенсіонер не подає згадану заяву, виплату пенсії здійснюють шляхом включення у відомості на виплату пенсії через відділення поштового зв‘язку. Проте якщо з дати вчинення довіреності минуло більше як рік, працівники поштового зв‘язку також не мають права виплачувати пенсію довіреній особі.
Якщо пенсіонер не може особисто звернутися із заявою щодо продовження виплати пенсії за довіреністю або виплату пенсії переведено з банку на поштове відділення (через відсутність заяви щодо продовження виплати пенсії через банк), відповідно до законодавства виплату пенсії зазвичай припиняють після шести місяців її неотримання.

        Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 09-00 до 18-00,  за адресою: Вінницька обл., м. Козятин, вул. Героїв Майдану, 32 тел. (04342) 2-00-17, 2-02-07. 

      Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up