Як козятинчани Різдво святкували

Як козятинчани Різдво святкували
  • Різдво - одне з 12-ти головних церковних свят року. Кожен рік його святкують 7-го січня. 
  • Наші журналісти побували в храмі Православної Української церкви, де настоятелем протоієрей Василь Влізло.

Він в цей день для вірян храму провів Різдвяне богослужіння, а віряни церкви почергово співали колядки і «Багатоліття» (многає лета) Отець Василь в службі Божій звернувся до Всевишнього, щоб в Україні настав мир і спокій. Щоб кожна родина відчувала себе здоровою і щасливою, а Господь пробачив людям їхні гріхи. Під кінець Різдвяної літургії настоятель церкви подякував благодійникам храму і звернувся до вірян, що вже настав час колядувати.

Серед присутніх на службі була пані Оксана. Вона розповіла, що для неї означає Різдво.

Відео дня

— Різдво – це в першу чергу народження сина Божого і великого Господа нашого Ісуса Христа. Але разом з тим, це свято в кожній душі повинно породжувати любов до ближнього, любов до всього живого. Пам’ятати, що ми повинні поважати і шанувати своїх рідних, берегти їх і завжди бажати всім здоров’я та миру. Тож свято Різдва христового, це передусім народження в наших душах любові одне до одного, всього світу і Господа нашого Ісуса Христа.

— Оксано, ви народилися і виросли в західній Україні, порівняйте Різдво в Козятині з Різдвом, де пройшло ваше дитинство?

—Так, на західній Україні краще збереглися традиції цього свята. Але з кожним роком Різдво в Козятині стає цікавішим. Тут немає різдвяних карнавалів, поки що в Козятині зміни відбулися тільки в колядках. Зараз діти знають багато нових колядок та щедрівок.

Заспівали колядку й в церкві. Так завершилась різдвяна літургія в церкві Покрови Пресвятої Богородиці. А віряни поспішили додому приймати колядників. 

Цьогоріч колядники не чекали сутінків. Перші колядники на «Білій Казармі» з’явилися о 12.30. У центрі і на ПРБ наші кореспонденти помітили колядників о 16-ій годині. Радує те, що традиційна колядка минулих років «Коляд, коляд, колядниця» вже ніким не згадується. Навіть трапився епізод, де дві групи колядників зійшлися на подвір’ї одного господаря. Коли перші заспівали колядку, другі засмутились, що співають колядку, з якою ходять вони. І тут же знайшли вихід з положення, заспівали іншу колядку. 

Найдовше на ПРБ колядували. Тільки до 22 години, як було раніше, вже не ходили. Принаймні, після 20-ої години дітей з різдвяними пакетами на вулицях помічено не було.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up