Як козятинчани Вербну святкували та розповідали про звички на заході України

Як козятинчани Вербну святкували та розповідали про звички на заході України
  • Остання неділя перед Великоднем, або, як ми кажемо перед Пасхою, називається Вербною Неділею. Цього року вона припала на 25 квітня. В церквах в цей день правитися на спогад Входу Господнього до Єрусалиму.
  • Ми побували у церкві Покрови Пресвятої Богородиці

З восьмої ранку настоятель храму отець Василь став проводити Божу молитву святкову літургію. По її завершенні прихожани церкви вийшли на подвір’я храму і утворивши собою великий овал, стали чекати освячення вербових гілок. Пройшовши тричі між людей, окропивши їх та вербові гілки свяченою водою, отець Василь попросив віруючих по черзі підійти до нього і він до кожного торкнеться вербовою в знак оздоровлення душі і тіла. А хто згрішив, то верба мала вигнати з душі людини нечисту силу та закликав по дорозі додому з церкви зустрівши знайомих похлистати їх вербовою гілкою примовляючи: « Не я б’ю верба б’є, за тиждень Великдень»

Відео дня


По завершенні служби Божої ми запитали у настоятеля храму про суть свята і чому освячується саме верба. Тільки до нього на освячення верби прийшли запізнившись молоді люди з дитям і ми не хотіли, щоб через нас вони чекали. Допомогли нам віруючі храму, в яких дитинство пройшло на Західній Україні

— Цього дня відбувся вхід Ісуса Христа до Єрусалима, —  каже каже пані Тамара. — Він в’їжджав до міста верхи на віслюку, сигналізуючи людям, що він приїхав до них з миром а люди, вітаючи його, як царя, устеляли йому шлях пальмовими гілками. Саме тому в багатьох країнах світу Вербну неділю називають Пальмовою. Ми не маємо в Україні пальмового листя, але по весні, коли приходить свято входу Господнього до Єрусалиму у нас так красиво розвиваються пухнасті вербові котики і люди приносять їх до церкви, священик освячує їх кропленням свяченою водою тому й зветься Вербна Неділя. Чому освячують саме вербу? Тому, що її пов’язують з відновленням сил природи після тривалої зими. На Вербну у нас, дорослі за іграшки били дітей, щоб ті гарно росли й не хворіли. При цьому промовляли: «Рости, як верба, будь здоровий, як вода».

Ці гілочки також клали до купелі немовлят для захисту від хвороб і зглазу. З цією ж метою на Вербну неділю господарі обходили худобу та вулики, ляскаючи їх освяченими різками.

Після цього свячену вербу могли садити в городі, на полі, у садку чи десь надворі, щоб вберегти врожай. Часто вербу залишали в хліві, щоб худоба не губилася й не хворіла.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:59 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up