Як наші земляки Різдво святкували

Як наші земляки Різдво святкували
  • У четвер, 7 січня, православні східного календаря відзначають Різдво Христове — це найважливіше свято для всіх християн, присвячене народженню Ісуса Христа від Діви Марії. Різдвяні свята починаються зі Святвечора 6 січня і закінчуються Хрещенням Господнім.
  • Як святкували Різдво Козятинчани — в нашій розповіді

Зранку віряни пішли до церкви. У храмі Покрови пресвятої Богородиці. Незважаючи на пандемію в церкві на Різдво Христове було багатолюдно. Люди таки прийшли до Бога, щоб прославити народженого Ісуса Христа. Люди впевнені, що крім Бога ніхто не допоможе. Настоятель храму отець Василь відслужив Божественну літургію, а церковний хор разом із прихожанами гарно співали колядки прославляючи Христа.
По завершенні служби Божої отець.Василь подякував всім парафіянам та благодійникам і разом із церковним хором заспівали Многії і благії літа.

Після 12 години багато наших наших земляків прикіпіли до телеекранів. Там транслювали відеоролик телепередачі» Різдво з Магою» в якому взяли участь народний гурт «Калина» з Махнівки. Відкрили святкову програму колядок театр фольклору «Берегиня» Замінили їх на сцені Дмитро та Назарій Яремчуки. Після їх виступу ведучі програми Оксани Пекун та Петро Мага стали запитувати в учасників художньої самодіяльності, чим святкування Різдва в їхньому краї відбувається якось по іншому. Родина Задорожних з Черкащини розповіли, що у них є звичай великою капелою до 40 чоловік заходити в невелику хатину. В той весело, що тісно казали артисти

Відео дня

 Наші дівчата махнівчанки виступали після Віктора Павліка.

«Калину» люблять на телебаченні. Обоє ведучих підвелися з м’якеньких диванчиків і якось по особливому зустріли наших земляків. Тільки Петро Мага не забув задати своє традиційне запитання, що на цукровому Донбасі малося на увазі Вінниччину  Різдво святкують не так, як скрізь.

Відповіла керівник гурту Антоніна Петрушкевич. Каже: «У нас на Козятинщині кутю готують тільки в макітрі, а ще незаміжні дівчата з кутею виходять на двір гадати. В якій стороні загавкає собака з тої сторони буде й долею суджений.»

«Так в селі всі собаки гавкають відразу, — каже Петро Мага. —Який найпершим загавкає уточнила композитор і автор власних пісень Антоніна Петрушкевич. 

Проспівали наші дівчата прем’єру пісні «Метелиця» і отримали від ведучих аплодисменти.

Після наших землячок ще виступило з колядками чимало колективів. Тільки найбільше було веселощів від звичаю колядників з Волині. Там є багато бджолярів. Господар коли їсть кутю ложку різдвяної страви кидає до стелі. Якщо кутя до стелі прилипне, то значить, що бджоли добре відрояться. Ведучий не стримався і каже я уявляю реакцію господині, яка тільки зробила євроремонт, чи не виникне в неї бажання запустити в господаря чимось твердим, що під руку попаде. Головне, що у них меду буде багато, а мед кажуть розсмоктує рубці на лиці поправили Петра Магу артистки з ведучою

О 14 годині прийшли перші колядники. Рідко, в кого було більше трьох груп колядників.У когось двоє, у когось їх зовсім не було. Одним колядувати дощ завадив. Другим високі паркани господарів. Третіх не пустили на колядки через епідемію коронавірусу батьки. 

За повір’ям, чим більше колядників завітає до хати тим буде здоровий і багатший рік. Як нам зробити той рік багатшим, коли навіть по селах на Різдво 2021 колядувало мало дітей. Це дорослі повинні допомагати дітям відновлювати традиції наших дідів та прадідів.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Artur Edu

    В країні пандемія, а ці малолітні жебраки без масок.

    Вячеслав Гончарук reply Artur Edu

    Батьки колядників. Скажіть своїм дітям, що вони молодці.  Їх чекають козятинчани на щедрівку і на Старий, Новий рік. Зберігати традиції—це обов'язок нації.

    Artur Edu reply Вячеслав Гончарук

    Зберігати правила безпеки під час пандемії це обов'язок нації! Ми всі можемо банально здохнути через ваші дурні традиції. Один раз можна й пропустити колядування або принаймні вдягнути маски.

    Таких батьків треба притягнути до кримінальної відповідальності за таких потенційних джерел ковід. Також це стосується цих старих маразматиків у церкві, вони через власну безвідповідальність можуть здохнути та заразити інших.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 16:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували 12:40 "Укрзалізниця" відкриває нове сполучення до курортного Трускавця (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up