Як перевірити молоко. Нігті, йод і піпетка вам на допомогу

Як перевірити молоко. Нігті, йод і піпетка вам на допомогу

- Купуючи молоко на ринку або в магазині замислюєтеся ви про його якість? А що може бути не так?

- Ну в кращому випадку молоко може бути розведено водою, потім його можуть згустити крохмалем, і додати колір крейдою.

- У гіршому випадку в молоці можуть бути грибки, хвороботворні бактерії, пестициди.

 

 

Правда розвінчати або підтвердити найгірші побоювання ви зможете тільки в спеціалізованих лабораторіях. А ось "кращий випадок" можна і вдома - заради інтересу. Про те як перевірити молоко в домашніх умовах журналістам RIA розповіли хіміки Донецького університету. Куди в хімічну лабораторію ми привезли молоко з ринку і з магазину. За словами старшого наукового співробітника Наталії Леонової, найпростіший спосіб "розвести" покупця на молоці, це розвести саме молоко. Водою.

— Але колір і щільність продукту від це відразу змінюється, і щоб приховати дефект розведеного молока недобросовісні виробники додають в нього крохмаль (що робить молоко щільніше) і карбонати (крейда), щоб надати молоку колір, — каже Наталя Леонова. — Чи траплялося вам купити такий "продукт" можна перевірити будинку. Звичайно, дані експрес-методи будуть не надто показові, тобто наочність буде, але ось про кількість, наприклад, доданих в молоко речовин, ви не зможете дізнатися точно.За словами Наталії Леонової, молоко не тільки "покращують" за рахунок кольору і щільності, йому також можуть "продовжувати життя" навіть на кілька місяців, завдяки аміаку, антибіотиків, перекису водню. - Купуючи молоко ми не можемо бути впевнені, що ті самі антибіотики не потрапили в нього "природним" шляхом від хворої тварини, - каже Наталя. - Також в молоці можуть бути і пестициди з гербіцидами. Але це можна визначити тільки в спеціалізованої хімічної лабораторії. На жаль, практично всі молоко, яке потрапляє в таку лабораторію, буває із залишками пестицидів або гербіцидів. (Корівки просто їдять таку травичку або сіно).

Домашні експрес - методи:

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

1. Метод "Крапля" Піпеткою набираємо молоко і капаємо його в прозорий стакан з водою. Нерозбавлене молоко виглядає так: крапля практично не втрачаючи свою форму падає на дно. Розбавлене молоко виглядає так: крапля молока практично відразу розповзається і осідає вже в вигляді мутнуватої субстанції.

2. Метод "Ніготь" Потрібно краплю молока капнути собі на ніготь. Якщо крапля тримає форму - молоко не розведено (або його загустіть) І молоко розведене, якщо крапля пливе.

3. Метод "Йод" За допомогою йоду ми можемо перевірити загущівалі чи молоко крохмалем. Для цього в склянку з молоком потрібно капнути кілька крапель йоду. Якщо там є крохмаль, йод вступає в реакцію і дає синій колір. 4. Метод "Кислоти" підфарбовують чи розбавлене молоко карбонатами можна перевірити за допомогою оцту або лимонної кислоти. У склянку з молоком налити трохи оцту, якщо підуть бульбашки (як в газованій воді) там є карбонати.

4. Метод "Кислоти" підфарбовують чи розбавлене молоко карбонатами можна перевірити за допомогою оцту або лимонної кислоти. У склянку з молоком налити трохи оцту, якщо підуть бульбашки (як в газованій воді) там є карбонат

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up