Як почалися святкування і ялинки

Як почалися святкування і ялинки

Починаючи з 1700 року, святкування Нового року і Різдва Христового з ялинкою розповсюдилось по всій Європі.

В Україні звичай прикрашати ялинку припадає на початок XVIII століття. У основному, це пов’язано з гетьмануванням Івана Мазепи: він згідно з Указом Петра І звелів початком нового року вважати не 1 вересня, а так, як і в усій Західній Європі — 1 січня. Перші новорічні урочини відбулися у Батурині в ніч настання 1700 року. За свідченням очевидців, їх можна вважати казковим явищем: на майдані палали вогнища, а навколо них кружляли хороводи хлопців і дівчат, одягнутих у чарівне українське вбрання. Скрізь і всюди лунали українські дзвінкоголосі пісні, сипались жарти і не стихав сміх. Усі будинки Батурина були прикрашені хвойними гілочками, мешканці гетьманської столиці носили їх, як букети квітів.

Про подробиці зустрічі Нового року у Батурині, звичайно, доповіли Петру І, і він був не дуже задоволений цим. Розгнівало російського царя перш за все те, що гетьман не прислухався до його повелінь і вказівок, а організував зустріч Нового року по-своєму, тобто суто по-українськи.

У Англії 1841 року також був виданий спеціальний декрет, скріплений власноручним підписом і особистою печаткою королеви Вікторії, який дозволяв святкування Нового року з прикрашеною ялинкою. Перша така лісова красуня стояла на майдані перед королівським палацом.

Відео дня

У кожній країні Новий рік і свято Різдва Христового зустрічають по-різному і супроводжують різноманітними ритуалами. Так чи інакше, але обов’язковим його атрибутом має бути вічнозелене деревце. Подекуди замість ялинки прикрашають сосонки, кущі ялівцю. Американці, наприклад, окрім ялинки, прикрашають свої квартири гілками кедра і ялиці.

Ще одна цікава деталь: у США ялинки з’явились у продажу десь у 50-х роках минулого століття. Один заповзятливий лісник зрубав декілька дюжин ялинок і на возі, запряженому парою волів, привіз їх до Нью-Йорку, де продав по долару за штуку. З тих пір продаж новорічних ялинок перетворився у прибутковий бізнес, котрий приносить щорічно постачальникам зелених деревець мільйони чистого прибутку.

Галина ДЖМІЛЬ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up