Як продають в аптеках ліки після 3-го квітня і що кажуть козятинчани

Як продають в аптеках ліки після 3-го квітня і що кажуть козятинчани

Минулого тижня розгорівся скандал навколо ліків. У багатьох містах люди кинулися скуповувати знеболювальне, пігулки від тиску, бо з’явилася інформація, що більшість ліків з початку квітня можна буде придбати лише за рецептом.
Ми перевірили, чи змінилося щось в роботі аптек

В понеділок 3-го квітня ми відвідали мало не всі аптеки нашого міста. Усюди фармацевти кажуть, що МОЗ дозволив на період військового стану відпускати рецептурні ліки за електронними та паперовими рецептами. Якщо ж рецепта немає, ліки все одно продають з умовою, що наступного разу пацієнт вже прийде з рецептом.  Неофіційний коментар ми отримали у двох аптеках. 

— Поки йде війна, ми будемо посилати клієнтів, щоб вони зверталися до свого сімейного лікаря і він робив призначення за рецептом. Буде користуватися людина нашою порадою чи ні, все одно ми йому ліки відпустимо, — каже фармацевт Людмила. — Та коли війна скінчиться і відмінять військовий стан, рецептурні препарати без рецепта вже ніхто не отримає, тому що цього не дозволять робити.

Її колега Альона повідомила, що й раніше перелік рецептурних ліків складав близько 60 відсотків від ліків, які продаються в аптеці.  В цей перелік входять антибіотики, гормональні, протисудомні, препарати для серця та артеріального тиску, кроворозріджувальні, протизаплідні, протипаразитарні, протиалергічні, антидепресанти, антипсихотичні, частина заспокійливих та знеболюючих.

Відео дня

— Раніше протизапальні препарати вам не мали права без рецепта продавати, і тепер також не мають права продавати, — сказала вона. 

Ми запитали у клієнтів аптек, які вони відчули зміни? Пан Петро, 69 років, дістає свій «допотопний» телефон і нас запитує: «Хто мені загонить у нього електронний рецепт? На мою думку, — продовжує пенсіонер. — Рецепти на більшість ліків вводять для того, щоб лікарі виписували ті ліки, які потрібні для реалізації і таке процвітає майже у кожному місті, наш Цюріх не виняток. Тільки «цюріх» не виправляйте. Напишіть, так, як я сказав.

Ще один наш співрозмовник, 52-річний Євгеній, каже, що не завжди люди можуть взяти рецепт у лікаря, коли їм це необхідно.

— Хто продумав, як буде відбуватися виписка рецепта сімейного лікаря у неробочі дні? Як правило, я себе найгірше почуваю у вихідні. Я пішов би в аптеку і мені дали б препарати, — каже чоловік. — Я слухав пояснення про хвороби одного професора. Він говорив, що найбільше зло в хворобі є страх, що в організмі людини щось сидить. Щоб з’явилася віра в одужання, треба хворого заспокоїти, а заспокоїти його можна, давши потрібних ліків. Не може людина, яка почуває себе неналежним чином, два дні чекати, поки сімейний лікар вийде на роботу після вихідних.

На вулиці Грушевського ми зустріли жінку солідного віку, яка тільки-но вийшла з аптеки. Запитуємо, чи купила вона в аптеці те, що хотіла?

 — Купила без проблем, тільки нагадали дівчата, що треба мати рецепт, — розповідає мешканка вулиці Героїв Майдану. — Я цих ліків не хочу, але що робити, я в літах. Сьогодні мені виповнилося 93.

Ми привітали іменинницю з днем народження і більше нічого її не запитували.

У 60-річного Михайла цукровий діабет. 

— З хворобою я вже 18 років. Слава Богу, що сестра медик, вона мене на світі тримає. Коли я захворів, мені виписали ліків цілий «рушник» на 80 гривень. Прочитав сестрі, а вона й каже мені: жити хочеш, то записуй, що треба купити. Тепер ці препарати один 840, а другий 600, — сказав Михайло і зайшов до аптеки.  

Останнім нашим співрозмовником був  в минулому залізничник Василь. На запитання, як він відноситься до того, що більшість ліків тепер будуть відпускати за рецептом пан Василь відповів, що йому байдуже. Сімейним лікарям він не вірить і після того, як його сімейний лікар пішов на заслужений відпочинок, він ні з ким з сімейних лікарів  договір поновлювати не хоче. То воля пана Василя. Але  серед сімейних лікарій є дуже добрі і відповідальні спеціалісти і нехтувати своїм здоров'ям не можна.  

Читайте також:

«Без рецепту відпуску не буде». Чи є ажіотаж у козятинських аптеках через рецептурні ліки?

Як отримати ліки за електронним рецептом? Інфографіка

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up