Як шахраї «дають» роботу за кордоном

Як шахраї «дають» роботу за кордоном
За статистикою, кожен п’ятий вінничанин потрапляє на шахраїв. Люди добровільно перераховують плату за працевлаштування, але документів та віз так і не отримують

«Дешева рибка». Легальна праця і тисячі доларів зарплати — так заманюють наших земляків оголошення про роботу в країнах Європи і світу. Однак не всім вдається отримати омріяний результат. Розказуємо, як уникнути обману та повернути свої кровні, якщо вас ошукали

За даними досліджень, які регулярно проводяться експертами на ринку праці, кожен другий українець стикався з шахрайством при пошуку роботи за кордоном. Водночас кожен четвертий вінничанин уникнув шахрайства, бо запідозрив, що його можуть обманути. А кожен п’ятий — потрапив у тенета шахраїв та добровільно поклав кругленьку суму до кишень спритних так званих роботодавців.

У таку ж історію потрапила і пані Олена. Вона хоч і мала роботу в рідному місті, проте зароблених грошей вистачало лише на проплату комунальних послуг та на продукти. А якщо, не дай Боже, потрапляла в лікарню чи потрібно було купити новий одяг або псувалась побутова техніка, — тоді з боргів доводилось виплутуватись по півроку. 

Її подруга повернулася з заробітків та розказала про зарплати за кордоном. Тому рішення прийшло дуже швидко — знайти контакти, виготовити документи та гайнути за кращим життям.

Відео дня

— Подруга порекомендувала одну фірму, що мала гарну репутацію і швидко надавала потрібний пакет документів для виготовлення візи для виїзду на роботу в Чехію, — розповідає жінка. — І все ніби йшло добре: і роботу запропонували з гарною оплатою, і договір вислали з печатками та підписами.

Жінка каже, що з нею працювала дуже ввічлива та чемна дівчина-менеджер, яка представилася Оксаною. Підтримували зв'язок через Вайбер. Ще жінка знала, що фірма, яка запропонувала роботу в Чехії, знаходиться в Києві. І це все, що їй було відомо про роботодавців, бо як і більшість заробітчан, користувалася «сарафанним радіо»

— Послуги, котрі надавала фірма, коштували 180 євро. Першу частину, 100 євро, перевела через термінал на вказаний номер картки одразу. А решту мала проплатити при отриманні повного пакета документів. Тоді і розпочалось найцікавіше. Спочатку документи не приходили, бо якась там затримка в Чехії, потім тому, що пандемія, потім тому, що закриті кордони. А далі на мої дзвінки взагалі перестали відповідати, бо вимагала повернути кошти, — ділиться своєю історією жінка.

Іншій героїні нашого матеріалу, Оксані Гайдученко, довелось натерпітись неприємностей та поневірянь ще більше.

— Вирішила трохи заробити грошей на квартиру, бо про власне житло мріяла дуже давно, але все ніяк не виходило, — розповідає пані Оксана. — Знайшла в інтернеті оголошення про те, що набирають на круїзний лайнер працівників, обіцяли зарплату 1500 доларів на місяць. Казали, що допоможуть виготовити потрібні документи, серед яких паспорт моряка, різні сертифікати. За послуги потрібно було сплатити 800 євро.

Дівчина розповідає, що з нею розмовляла менеджер Наталя. Вона була посередницею між фірмою та клієнтами. Спілкувалися переважно у Вайбері. На питання про те, які посередниця дає гарантії, пані Наталя відповіла, що і вона не отримує ніяких гарантій. Бо бере тільки половину платні. А іншу частину грошей заплатить лише тоді, коли отримає документи на руки. Але ні документів, ні грошей Оксана Гайдученко вже не дочекалася. Таких та подібних схем шахрайства дуже багато. Ошуканих та зневірених людей ще більше.

Як захистити себе від шахраїв? 

Олександр Шумський, юрист

— Відповідно до умов ліцензування Мінсоцполітики, посередники, які  працевлаштовують українців за кордоном, не можуть брати гроші з працевлаштування чи підбір роботи. Посередники мають право отримати оплату від закордонних партнерів лише тоді, коли людину працевлаштували за кордоном. 

Шостого травня минулого року був прийнятий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон». Саме цей закон забороняє посередникам брати платню з клієнтів за працевлаштування і в разі порушення накладається штраф від 34 до 51 тисячі гривень. Посередник має право брати гроші лише за інформаційні послуги та оформлення документів.

Надати допомогу може юрист. Він допоможе клієнту перевірити дозвільні та реєстраційні документи посередника. Також саме юрист розкаже, як захистити в суді свої права, якщо ви стали жертвою шахраїв.

Національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів — 0800 505 501 527 та сайт 527.org.ua Усі консультації надаються безкоштовно та конфіденційно. Тут розкажуть про умови договору на працевлаштування за кордоном, щодо отримання віз, нададуть контакти консультативних установ та громадських організацій, що допомагають мігрантам в Україні та за кордоном.

Тетяна Гринюк

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up