Як у Білопіллі відсвяткували 35-річний ювілей «Музею Хліба» та свято обрядових хлібів

Як у Білопіллі відсвяткували 35-річний ювілей «Музею Хліба» та свято обрядових хлібів

В четвер, 19 серпня в «Музеї Хліба» села Білопілля відбулося обласне свято обрядових хлібів та дідухів. В рамках заходу «Народу вічний оберіг», приуроченого до 30 річниці Незалежності та 35 річниці заснування «Музею Хліба», відбулися фестивалі «Сузір’я митців», «Медові соти», «Колос достатку» та «Подільські пироги». Родзинкою свята були дитячі розваги, концертна програма та безкоштовна смачна юшка з пирогами.

Ми в Музей Хліба приїхали трохи раніше від офіційного відкриття свята. На час нашого візиту там вже  трудилися директор музею Сергій Рибачук, науковий співробітник Тетяна Панасюк, ініціативні та молоді за досвідом співробітники комунального закладу Інна Лавренюк та Вадим Кравчук. Від них стало відомо, що Музей Хліба села Білопілля, якщо вважати його профіль та розташування є єдиним музеєм хліба не тільки на Вінниччині, а й в Україні.

Жителі Білопілля, які також прийшли на урочистості раніше розповідають —В музеї завжди відкриті двері для екскурсій тих, хто хоче знати історію рідного краю. В селянській хаті є експонати минулого. Якщо підвішена на мотузках корзина для багатьох і сьогодні зрозуміла, що такою була колиска для немовлят, то дивлячись на пральну дошку минулого наша молодь може й гадки немає, що такою була пральна машина розповідали селяни солідного віку.

Відео дня

Більш молодші білопільчани розповідають, що за останній час в музеї проведена реконструкція «Вітряка» Територію, яка складає 0,6 га обнесено парканом за програмою «Крок до фестивального зеленого туризму». Облаштовані додаткові зони відпочинку. До уваги гостей стало більше фотозон українського етнічного стилю. Вся територія музею обставлена роботами з дерева столярем червонодеревщиком майстром художньої різблення Олексієм Білошкапом. Онуком засновника вітряка Федора Білошкапа.

Десь близько 12-ої години розгорнули свої виставки народні умільці. Майстри швидкої хлібної випічки, гончарних виробів, виробів з мила, сувенірної продукції, виробники олії та пошиву одягу. Майстер хлібної випічки пропонував форму для тіста. Гончарі пропонували посуд ручної роботи. Оригінальними букетами виглядали бутони та листочки з мила від Тані Танюшки. Колекція олії і правда унікальна якби не зависока ціна на продукцію.Найдешевша соняшникова 100 гривень за півтора літра і сама дорога 500 гривень півпляшки кедрового продукту у ємності 0.25 літра. Тобто 2 тисячі гривень за літр. Куди скромнішими були ціни у трьох присутніх на святі бджолярів, а саме двох козятинчан та кашперівчанина

По обидва боки від сцени стали розміщувати дідухи і хлібну випічку представники сільських громад — Глухівецька, Білопільська, Кашперовецька, Вернигородоцька, Бродецька, Пузирецька, Жежелівська, гості з Калинівки та Коростишева і Козятин Хліб.

Біля сцени з кожною хвилиною більшало учасників художньої самодіяльності. За півгодини до початку свята врожаю чи обжинків мистецька братія танцю і вокалу вже була у повному зборі.

Відкрили концертну програму вокальний гурт «Добряни» Під пісню— Вишиваночка сорочка дівчатка в національних костюмах роздавали присутнім українську здобу коровай, По завершенні пісні організаторів і гостей заходу привітали заступник голови Хмільницької райдержадміністрації Олександр Пузир, заступник голови Хмільницької районної ради Василь Карпінець, голова Глуховецької територіальної громади Олександр Амонс.

Виступаючі наголошували Це свято, наче гімн хліборобської праці, а раз є похвальна пісня, то повинна бути і символіка. Символом у виді герба став вінок який хлопці-козаки від сцени святковою ходою пронесли до пам’ятки архітектури і вцепили його під аркою Вітряка

На сцені продовжували виступати артисти, а гості з області і району пішли оцінювати колекції кращих народних умільців Вінниччини. Саме під час того оцінювання ми запитали у керівника обласної культури Тетяни Цвігун, яку б вони по 10- бальній системі поставили оцінку організаторам заходу. —Директор музею Сергій Рибачук заслуговує 12 балів. Його креативним та ініціативним, але ще молодих за досвідом співробітникам можна поставити 10 балів. Самі бачите, скільки всього зроблено.сказала Тетяна Цвігун.

Концертна програма тривала майже 4 години на сцену виходили «Добряни» дует «Гармонія» «Тандем» Селище, «Душі криниця» «Журавочка» «Мальви» «Джерельце» «Непедівський світанок», «Яворина» «Чарівниця» «Струни серця» Танцювальний колектив «Подільський вітерець» вокальний гурт з Вівсяників солісти Василь Минчук, Володимир Афанасьєв та гості з Калинівки, Літина та Липовця.

По завершенні концертної програми стали підводити підсумки. За кращу хлібну випічку лауреатами стали кулінари Білопілля. За кращий дідух вироблений із цілющих трав та зернових культур село Бродецьке. За кращу виставкову світлицю Пляхова, Селище, Кашперівка, Жежелів

Кращий коровай у вернигородчан. Призом за збереження хлібних традицій нагороджено Козятин Хліб, Козятинське училище залізничного транспорту. пекарів села Пузирок та Коростишів Хліб.

По завершенні концертної програми артисти стали пакували сценічні костюми. Лауреати і переможці номінацій ще роздивлялися нагороди та призи.Без змін продовжували веселитись діти. Вони спускалися з надувних гірок, стрибали на батутах і розбиралися в хитромудрості машин колишнього тракторного стану.

Без права на перерву працювала польова кухня. Її кухарки пригощали святкуючих безкоштовною смачною рибною юшкою. От тільки рецептом з представниками преси вони не поділилися. Сказали, що їхня юшка неповторна. Як вони можуть оприлюднити рецепт. Юшка і дійсно смачна та й весь захід був організований чудово.казали гості свята.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up