Як у Козятині святкували Новий рік у різні роки

Як у Козятині святкували Новий рік у різні роки
  • Традиція влаштовувати гучні гуляння з 31 грудня на 1 січня з’явилася вже давно.
  • Зазвичай щороку у новорічну ніч на площі виступають різні виконавці, а козятинчани збираються біля головної зеленої красуні міста, щоб їх послухати.
  • Звісно, цьогоріч ніяких гулянь не буде
  • Розповідаємо, як проходили святкування Нового року у різні роки

Традиційно святкування Нового року починається з того, що місто чепуриться — розвішують гірлянди, прикрашають головний атрибут свята — вічнозелену красуню, що росте на площі. Проте це зараз, а шість десятиліть тому все було інакше.

У Козятині Новий рік почали святкувати в радянську епоху, хоча це свято започаткували ще в Російській імперії, до якої колись належали наші землі. Вперше святкування Нового року відбулося у нашому місті після Другої світової війни. Проте прикрашена ялинка тоді стояла не на площі Героїв Майдану, як зараз. Причина в тому, що на той момент площі ще не було.

У ті часи центральна площа Козятина розташовувалася зовсім в іншому місці — біля пам’ятника-паровоза, що встановлений поблизу пішохідного мосту через залізницю. Називалася вона Червоною. І першу ялинку встановили неподалік цієї площі — у Будинку науки і техніки залізничників, що місцеві часто називають абревіатурою ЖДК (від російського «железнодорожный дом культуры»). Тут щороку ставили ялинку і прикрашали різними іграшками.

Відео дня

Так тривало аж до початку 60-их років минулого століття. Саме тоді взялися за впорядкування Центральної площі міста, звичної для усіх нас. Після того, як побудували кінотеатр «Мир», що нині функціонує як Міський будинок культури, перед ним зробили площу. Там задумали посадити дві ялинки. Саме одну з них сьогодні прикрашають на Новорічні свята. А поки вічнозелені красуні були малі, доводилося чекати, щоб вони підросли. Тож щороку перед Новим роком привозити ялинку з лісу.

За час, відколи Новорічні свята проходять на центральній площі, змінилося чимало. Змінилися іграшки на більш сучасні, святкова ілюмінація стала іншою, та й головна красуня міста змінилася. Адже раніше прикрашали ту ялинку, що стоїть лівіше. Виросла вона до гігантських розмірів, тож тепер стали прикрашати її сусідку, яка дещо нижча. Змінився і формат святкувань, а цьогоріч взагалі не влаштовують масових гулянь у центрі міста через пандемію коронавірусу. Проте нам є що згадати за попередні роки.

Хто виступав для козятинчан останні роки

Із Новим 2020 роком козятинчан вітав оркестр гарного настрою «Ренесанс». Щоправда, виступ колективу опинився під загрозою зриву через погіршення погодних умов. Почався сильний вітер, через що оркестр не міг виступати на сцені, встановленій на площі напередодні свят. Проте музиканти не розгубилися і зіграли просто на сходах Міського будинку культури. Після їх виступу почалася святкова дискотека, проте була вона рекордно короткою, що викликало обурення багатьох козятинчан, які прийшли на свято.

Із Новим 2019-им роком нас приїхали вітати заслужений артист України Ігор Юрковський та гурт «Степ». А відкрили новорічні свята ВІА «ТоШоНадо» та народний артист Сашко Невже, які виступили перед глядачами 28 грудня.

Із Новим 2018-им роком нас вітало тріо дівчат «Made in Ukraine». Вочевидь їх виступ сподобався публіці, адже у 2019 році їх запросили до Козятина знову, щоправда, тепер вже на святкування Дня міста. А ще тодішні святкування Нового року запам’яталися видовищним фаєр-шоу.

Із Новим 2017-им нас вітав заслужений діяч естрадного мистецтва Юрій Грицюк. До речі, тоді на Новорічні свята влаштували цілий марафон, який тривав 20 днів. У рамках марафону відбувалися виступи різних місцевих колективів — ансамблю «Подоляни», «Подольський квят», місцевих рок-гуртів «Драфт», «Порцеляна», «Оріон».

Про те, як зустрічали на центральній площі Козятина 2022 рік читайте у нашому репортажі На Новий 2022-ий рік козятинчани запалювали на дискотеці

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Крента

    Кто помнит площадь с деревянным штакетником вокруг?А площадь была посыпанная песком,стоял памятник  Ленину,а за ним могила погибшим воинам которую перенесли на ПРБ,а на месте райкома были лачуги.....

    Читач33 reply Николай Крента

    Пам'ятаю...🥲🙏🙏

keyboard_arrow_up