Як у Козятині Трійцю святкували (Оновлено +фото)

Як у Козятині Трійцю святкували  (Оновлено +фото)

День Святої Трійці- це одне з найважливіших 12-ти календарних свят, що відзначається три дні. Ще його називають П'ятидесятницею чи Зеленими святами. В цей день віряни беруть зелень татарське зілля, гілки дерев та йдуть до храмів

Історія свята з повірями

В старину Зелені свята були періодом завершенням весняного календарного циклу і початком літнього. У цей час величали дерева та всю рослинність, закликали майбутній врожай. Саме цим можна пояснити традиції озеленення осель під час свят. На Трійцю ворожили дівчата. Вони заздалегідь випікали булочку. Після відвідин храму дівчата йшли в ліс вішали кожна булочку на гілку позначивши її стрічкою. Чию булочку пташки склювали повністю та скоро вийде заміж. Чию булочку склювали до половини чи не тронули не буде сватів до слідуючої Трійці.

Хотіли дівчата через ворожіння знати характер свого чоловіка. Розкладали на столі девять предметів метал, (поступливий чоловік) тарілка (ледачий чоловік) блюдце (з привабливою зовнішністю) макогон,(чоловік буде лисий) чашка (доброта чуйність)  ложка,(буде заможний чоловік) черпак (чоловік буде ходити наліво), вилка, (працьовитий та майстерний) ніж (чоловік скандаліст скупий і матиме мстивий характер) Дівчатам закривали очі, підводили до столу з предметами. По вибраному предмету дівчата дізнавались характер майбутнього чоловіка.

Відео дня

Сьогодні ворожіння на свято Трійці збереглися в західній Україні. В нашому місті до храмів Київського патріархату освятити зелень прийшли близько 150 вірян. Першим провів службу Божу святкову літургію настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці отець Василь.Влізло. Як повідомили прихожани церкви служба Божа в звязку з спекою почалася трохи раніше. Хто не встиг освятити зелень повинні віднестися з розумінням В цей храм ходять віруючі кому далеко за вісімдесят.  

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up