Як у Збаражі сосни садили

Як у Збаражі сосни садили
  • Наша журналістка висаджувала дерева разом із Козятинським райагролісом.

  • Близько 5000 сосен мають прикрасити рекреаційну зону села Збараж 

Став, ліс - це улюблене місце мешканців Збаража. Це рекреаційна зона, де часто зупиняються навіть туристи прибалити. На вулиці золота осінь, вітряно і сухо.  Працівники лісового підприємства завзято приступають до роботи. Козятинський райагроліс цьогоріч обжився новою технікою.
– Ми придбали трактор і плуг для підготовки грунту під висадку дерев. Зараз зробили рядки трактором, – розповідає Андрій Семенюк, директор ДП «Козятинський райагроліс». – Будемо висаджувати сосну. Це власний посадковий матеріал, дворічні  саджанці, яких тут 5000 штук. Саджають наші працівники і долучився підприємець з Козятина. Сподіваємось, піде дощ і дерева приживуться. Для цього ми також обробляємо кореневу систему, щоб краще зберігалась волога. За цей рік ми висадили 2,3 гектара лісу – в основному це дуб. Президент ініціював висаджувати мільярд дерев щороку, то ми виконуємо це завдання і певен наші ліси стануть ще зеленішими.

Пан Андрій дає нам кілька саджанців. Показує, як саме висаджувати сосну. На готових рядках копається ямка, глибиною більше метра. Коріння сосни має бути повністю занурене в землю.
– Зараз дуже сухо, важко копати. Тому гарного дощу нам не завадить, – додає Андрій Семенюк. – Також бракує допомоги, хочемо залучати місцевих жителів громади до акції з висадки дерев.
Підприємець Василь Комаринський приїхав саджати дерева із задоволенням.
– Я тут бував у дитинстві. Гарне місце. І тому вирішив доєднатися до акції і допомогти саджати дерева. Адже це наші легені, чим більше буде зелених насаджень – тим чистішим буде наше повітря. І місце тут красиве, можна приїжджати порибалити, відпочити у сосновому лісі. Тому буду надалі долучатися до таких акцій, показувати приклад молоді. 

Відео дня

Тим часом лісник другого обходу Валерій Крук стурбований тим, що зачасту вже засаджені ділянки віддають під оренду фермерам. 

– Працюю в лісництві років шість. Моя специфіка роботи – охорона лісу і заготівля дров. Зараз дерева можна садити спокійно, вже вегетаційний період закінчився. Зими вони не бояться. Але ще мене одне турбує: чому ділянки під заліснення навіть з деревами роздають під паї, і знищують дерева. В нашому меліоративному фонді це не поодинокий випадок. В Тернівській сільській раді 19 гектарів лісу ріжуть і приватизують. Тому ми готові завжди садити ліс, аби лише його хотіли берегти і цінувати.

 

Читайте також:

Пиляють дерева тому, що палити дровами дешевше, ніж газом

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up