Як українці стають рабами на заробітках в Польщі

Як українці стають рабами на заробітках в Польщі

Польські ЗМІ розповідають, як доводиться українцям на заробітках за кордоном

З нової міграційної хвилею все більше українських заробітчан потрапляють в Європі в кабальні умови, які важко уявити в XXI столітті. Найчастіше неприємності з ними трапляються в сусідній Польщі. У деяких життя перетворюється в пекло через рабської праці і постійного страху бути покараним, пише Країна.
Забирають паспорти 

Багатьом або не доплачують, або взагалі тримають у чорному тілі і змушують орати за миску супу і нічліг в кімнатах по 20 осіб в кімнаті або під зав'язку забиті хостелах. Перед цим відбирають паспорти під виглядом "оформлення" і загрожують депортацією через напівлегальної роботи. За статистикою, з проблемами при працевлаштуванні в Польщі зіткнулися 60% українських заробітчан. Часто аферистами виявляються українці, які колись самі були заробітчанами, але нерідко наших роботяг обманюють польські підприємці.

 

За словами Дмитра Горбаня, першого секретаря з консульських питань посольства України в Польщі, останнім часом збільшилася кількість звернень українців в зв'язку з порушенням їх прав недобросовісними роботодавцями, в основному через невиплати зарплат. "Звертаються і ті, у кого роботодавці забрали паспорти. Це по суті злочин в сфері торгівлі людьми ", - каже Горбань. Експерти визнають: заробітчан все частіше "кидають" ще на етапі пошуку роботи і вже на місці. "Багато хто працює нелегально, їх обдурити найпростіше", - говорить співголова профспілки українців у Польщі Петро Островський

Після введення безвіза в Польщу можна в'їхати по біометричного паспорту без дозволу на працевлаштування і знайти роботу вже на місці. Але це не позбавляє від необхідності отримувати все той же дозвіл. Ошуканим українцям в посольстві радять, по-перше, оформляти трудовий договір, а якщо щось пішло не так, скаржитися в територіальну інспекцію праці. Якщо не було трудового договору, радять звертатися до суду. Але потрібні хоч якісь документи на кшталт паперу від роботодавця з кількістю робочих годин. 

"Тут така мафія, що нічого не доведете"
Бувалі не вірять в ефективність скарг. "Тут така мафія і проплачені в поліції свої люди, що ні чорта ви не доведете. Жодна організація в Польщі вам не допоможе. Вони все вимагають масу паперів і доказів. А які? Якщо 90% рабів орють "на чорно", ще, буває, в кінці і самі гроші повинні - нібито за штрафи ", - ділиться зі" Країною "львів'янин Богдан Ляшенко, який недавно повернувся із заробітків у Польщі. "Польська поліція у цих справах не працюватиме, і українське консульство теж. Аналогічна ситуація по Чехії і Румунії. Українські заробітчани надані самі собі ", - переконаний інший заробітчанин Віталій Махинько.

Багато працівників розповідають, що зіткнулися за кордоном з обманом при розрахунку, або з рабськими умовами праці. "Я влаштувався на фабрику під Варшавою фасувати ковбасу. Мало того, що довелося тягати мішки по 50 кг, гарувати по 18 годин на добу, так ще й з грошима надули. - розповідає франківчанина Олег Луцишин. - Господар обіцяв платити по 8 злотих (52 грн) на годину, на місяць виходило на наші гроші близько 9-10 тис. Грн.

Відео дня

Жити повинен був за рахунок фірми в гуртожитку і є в їх їдальні безкоштовно. Спочатку зарплату затримали, а через два місяці виплатили тільки третину обіцяної. Пояснили, що зняли за житло та їжу. Виявилося, що за такою схемою кидають багатьох заробітчан, там велика текучка. Ще одна схема - обіцяють повну зайнятість, і за фактом працюєш три дні на тиждень, так що за місяць виходить менше грошей ".

Інший заробітчанин, Іван Вархоляк з Тернополя, розповів, що йому не доплатили 800 злотих (6 тисяч грн) за півроку роботи.

“Піднімали на роботу стусанами і били "

Польські видання в цьому році розповідали не одну історію про "українських рабів".

Їм іноді погано платять, вони працюють протягом багатьох годин без додаткової оплати, їх розміщують в умовах, що суперечать відчуття доброчесності та людської гідності. Вони працюють без договору, без страхування. У них забирають закордонні паспорти і шляхом різних фінансових покарань не доплачують ", - написав Dzienniku Gazecie Prawnej Навесні цього року на польському телеканалі TVN 24 показали сюжет про трудовому таборі для українців

Репортер програми "Superwizjer" опублікував відео, на якому одна з українок розповіла про те, як потрапила в справжнє рабство. Читай також: Як безвіз вплинув на зарплати і зайнятість в Україні Жінка на ім'я Оксана мала працювати на підприємстві з виробництва продуктів харчування, де їй обіцяли 1 тис доларів в місяць. Але вона не побачила не тільки обіцяних грошей, все виявилося набагато гірше, ніж вона могла собі уявити. У жінки відразу ж все відібрали:

"Залишили тільки мій одяг. Телефон забрали, щоб нікому не дзвонила. Працювати довелося "нон-стоп". Залишалося сподіватися, що якщо буду слухняна, то, може бути, мені щось заплатять ", - згадувала Оксана в інтерв'ю TVN 24. Жінки, які працювали на підприємстві, за її словами, виглядали так, як в Україні ті, хто повертається з війни. "У їхніх очах був страх, такі як машини, як зомбі", - розповідає вона.

На роботу Оксану піднімали стусанами: "О четвертій ранку мене розбудив пан ногою в спину зі словами:" Вставай, чи не прикидайся ". Штовхнув, як тварина, а не людини ". А коли стала обурюватися, пару разів ударив по спині. Годували теж як звірів - відходами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up