Як вирішити проблему безпритульних тварин?

Як вирішити проблему безпритульних тварин?
У кожному куточку нашого міста є свої вуличні мешканці. Ця трійка чотирилапих гавкотунів живе у парку
  • Щороку чотирилапих на вулицях нашого міста стає все більше.
  • Попри те, що безпритульних тварин почали стерилізувати, їх популяція не зменшується.
  • Активіст Сергій Сиваківський переконаний, що ситуацію може виправити лише створення центру стерилізації у Козятині.
  • Чому так і чи підтримують цю ідею зоозахисники?

Днями один допис козятинчанки Олени Шацької у Фейсбуці викликав шквал емоцій користувачів. Вона виклала в мережу фотографію жінки, яка годує безпритульних тварин, із підписом «Я не знаю добре це чи погано. У центрі міста капітально розклавшись на землі кормом, мешканка організовує собачий lunch».

У коментарях думки людей розділилися. Хтось писав, що таким, як ця жінка — глибока вдячність та шана, інші висловлювалися негативно не лише на адресу жінки, яка годує собак, а й про самих тварин.

«Бродячим блоховозам не место в центре города. Кому хочется подкармливать собаченек — пускай домой забирают и там кормят, а на улице разве что ***», — такий коментар залишив користувач Юрік Вормич. Замість зірочок була назва отрути. Ми вирішили не публікувати це слово.

Відео дня

— Я останнім часом у переписці людей у Фейсбуці помітив дві протиборчі сторони — люди, які за тварин і люди, які проти тварин на вулиці. Але найголовніше, що треба щось робити, а не сперечатися, — каже активіст Сергій Сиваківський. Чимало козятинчан знають його як організатора акції #500 дерев, у рамках якої цієї осені провели озеленення Козятина. Тепер Сергій порушує ще одну актуальну для нашого міста проблему — велику кількість безпритульних тварин.

Покинутих напризволяще чотирилапих на вулицях Козятина чимало. Мова йде не лише про собак, а й про котів. Деяких виставили за двері колишні господарі, деякі на вулиці народилися. А буває й таке, що домашня кішка чи собака приводить потомство і новонароджених чотирилапих викидають. До нас часто звертаються зоозахисники з проханням розмістити повідомлення про кошенят і цуценят, яких віддають у добрі руки. Але нові господарі з’являються не у всіх.

Поки чотирилапі живуть на вулиці і не стерилізовані, кількість безпритульних тварин продовжує зростати. Згідно з інформацією із системи державних електронних закупівель «Prozorro», цьогоріч Управління ЖКГ замовило приватній клініці у Бердичеві ветеринарні послуги на суму 150 тисяч гривень. Попередні два роки, 2019 і 2018-го ветпослуги коштували по сто тисяч гривень.

За останні п’ять років на забезпечення співіснування людей і тварин у бюджеті міста було закладено трохи більше 400 тисяч гривень. Зауважимо, що серед статтей бюджету 2018 року інформацію про видатки на безпритульних тварин ми не знайшли.

Серед мешканців міста вже давно ведуться розмови про необхідність створення притулку. Та, на думку Сергія Сиваківського, цього замало для вирішення проблеми. Така ж позиція і у зоозахисників.

— В першу чергу треба стерилізувати тварин, тому що це потягне менше коштів, — пояснює Людмила Швець, член ГО «Захист тварин «Сіромашка». — Якщо це все на місці — взагалі чудово. Вже не треба буде витрачатися на транспорт. Це буде зручніше і, напевно, дешевше. За теперішніми цінами стерилізація кішки тієї ж самої коштує 500 гривень. Це дорого. Я зараз в першу чергу кажу про пенсіонерів. Тому що пенсія 1700, в кого більша. Зрозуміло, що 500 гривень — це суттєва сума і таким чином воно все запускається.

Для того, аби зменшити кількість чотирилапих на вулиці, потрібно провести тотальну стерилізацію. Для цього Сергій Сиваківський пропонує створити у Козятині центр стерилізації та вакцинації. Так можна буде не лише вирішити проблему безпритульних тварин, а й полегшити життя усім власникам домашніх улюбленців. Адже козятинчанам також доводиться возити своїх котиків і песиків на стерилізацію до сусіднього Бердичева чи інших міст, бо у нас таку процедуру не проводять. Відтак треба витратитися на дорогу туди й назад, оплатити вартість процедури і перетримки тварини, знову дорога туди й назад, щоб забрати улюбленця, а потім повторно їхати до ветклініки знімати шви, а це теж додаткові витрати.

Сергій каже, що телефонував до клініки у Бердичеві, аби дізнатися, скільки коштує стерилізувати собаку. Сама процедура і дводенна перетримка вартують 650 гривень. Якщо ж центр стерилізації створити у Козятині, можна буде значно зекономити на транспортуванні тварини, бо не доведеться везти її до іншого міста. Тож Сергій Сиваківський пропонує на базі одного з ветеринарних кабінетів зробити такий центр, який буде комунальним, тобто, утримуватиметься за рахунок коштів міського бюджету. У центрі забезпечуватимуть стерилізацію тварини та перетримку до та після операції. При чому звертатися до центру зможуть мешканці усієї громади, щоб стерилізувати своїх домашніх улюбленців. Така процедура вже буде платною.

— Про створення центру стерилізації ми розмовляли з ветеринаром Олександром Болгарським, — розповідає активіст. — Нам потрібне приміщення на 30 квадратів. У нас є ветлікар. Головне, щоб місто дало фінансування і оплатило йому стерилізаційні послуги. Також потрібно, щоб місто забезпечило утримання приміщення. Це в ідеалі. Забезпечення кормами, пошук притулку для тварин — цим вже повинна займатися громадськість, а не місто.

Крім центру Сергій Сиваківський пропонує створити при міській раді відділ контролю за популяцією тварин у складі двох осіб. Вони займатимуться відловом і транспортуванням, а також обліком простерилізованих тварин. Щотижня складатимуть звіт і оприлюднюватимуть його на сайті міської ради. Таким чином громада міста зможе контролювати, скільки тварин було простерилізовано, скільки на це витратили коштів. Звісно, витрати на утримання центру і відділу контролю за популяцією тварин, а також послуги стерилізації потрібно буде закласти у бюджеті.

— Мета була така — створити пропозиції, які могли б врахувавати міська влада і депутати при закладенні бюджету. Щоб ця система захисту тварин була організована, прозора і контрольована, щоб були витрати і ми мали чіткий план роботи з захисту тварин, — пояснює Сиваківський.

Чи готове буде місто створити центр стерилізації та вакцинації і взяти на себе витрати — побачимо згодом.

 

Читайте також:

На свій День народження зробила подарунок для тварин

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Stepan Petrenko

    Мимоволі згадався анекдот про Василя Івановича, Петьку та дві цеглини. Дешево і сердито. І взагалі за 500 грн. можна допомогти харчами декільком малозабезпеченим людям замість стерилізації однієї тварини. Не треба забувати, що бюджет - це гроші платників податків, а не манна небесна і розпоряжатись ними не мають права окремі любителі тварин за чужий кошт. Ніхто не забороняє створити відповідне товариство по захисту тварин у місті, збирати членські внески, шукати спонсорів і на ці кошти проводити відповідні заходи. А по кількості зібраних коштів стане зрозуміло, як громада ставиться до цього питання. До того ж, стерилізовані тварини все одно хочуть їсти, гавкають і кусаються. Це не вирішує проблему, це гроші на вітер.
  • Alexs Tkachuk

    На ПРБ коні бігають під метр, можете їх теж кудись забрати. Мені особисто байдуже до всіх цих проблем собачих. Але мамам с дитячими візками і дітям не всім до вподоби.
    Притулок для тварин потрібен. А на вулицях кормити їх точно не треба.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up