Як визволяли Козятин від німців

Як визволяли Козятин від німців
Фото з сайту nkosterev.narod.ru
  • До дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ми підготували матеріал про те, як відбувалося визволення нашого міста.
  • Яка хитрість допомогла вигнати гітлерівців і хто врятував вокзал від знищення?
     

У роки Другої світової війни німецькі війська окупували наше місто у липні 1941 року. Гітлерівці залишалися тут аж до грудня 1943-го, коли радянська армія визволила Козятин. Трапилося це в ході Житомирсько-Бердичівської наступальної операції.

Вона тривала з 28 грудня 1943 року до 14 січня 1944-го. Як пише Зоя Вільчинська у своїй книзі “Наша історія”, перший населений пункт нашого району, який визволили від гітлерівців - село Велике.

А про те, як визволяли наше місто, ми дізналися із мемуарів Катукова “На вістрі головного удару”:

Відео дня

“Ламаючи спротив мілких груп противника, передові загони 8-гвардійського механізованого корпусу уранці 28 грудня підійшли до Козятина, після того, як за ніч пройшли 30 кілометрів. Заволодіти містом лобовою атакою не вдалося - ворог був занадто сильним”.

Перехитрили німців

Радянські війська атакували Козятин з трьох боків: з півночі, півдня та сходу. Гітлерівці очікували, що червона армія зайде у місто з півночі, проте першим до Козятина підступив Підгорбунський зі східного боку. Група із 29 розвідників на чолі з Підгорбунським увійшла у місто і тим самим заскочила гітлерівців зненацька, чим збила з пантелику.

“Вони (розвідники на чолі з Підгорбунським - авт) вирвалися на привокзальну площу. Туди саме прибув пасажирський поїзд. У одному з вагонів були штабні офіцери танкової дивізії. Гітлерівці намагалися відбуксувати поїзд у південно-західному напрямку, але сапери-розвідники встигли підірвати вихідні стрілки колії. Підгорбунський випустив по рухомому складу кілька снарядів і заховався у найближчих провулках”, - йдеться у мемуарах Катукова.

Праворуч - Підгорбунський. Джерело фото тут

Ледь не спалили живцем

Поки у місті працювали розвідники, до околиць Козятина підійшов танковий полк Івана Бойка. У своїх спогадах Катуков писав, що цю відповідальну місію доручили саме Бойку, позаяк він був родом з-під Козятина. Проте офіцер-танкіст народився у селі Жорнище Іллінецького району, що аж за 120 кілометрів від нашого міста.

Бойко пішов на хитрість: він вирішив зайти в місто залізницею. Колона з танків рушила коліями. Передні машини були з увімкненими фарами. Німці вирішили, що це їде їхній поїзд, тому не почали атаку. Вони спохватилися, коли танки були вже зовсім близько біля вокзалу.

“Група бійців виявила кілька фашистських солдат, які поливали бензином з каністр і відер вагони. Знищивши ворожих солдат, танкісти відкрили вагони. З них виходили худі, обдерті, злякані люди.

Виявилося, що це радянські військовополонені. Вони знали, що гітлерівці мають намір їх спалити живцем. Можна уявити, що пережили ці люди! Якби наші автоматники з'явилися на кілька хвилин пізніше, состав перетворився б у крематорій на колесах”, - йдеться у мемуарах Катукова.

Фрагмент карти розташування військ 1 танкової бригади до 11 ранку 28 грудня 1943 року. Джерело фото тут

Допомога з тилу

Гітлерівці, що залишилися у місті, намагалися протистояти радянським військам, але це вже не дало результатів. Проте німці не збиралися йти тихо. Вони мали намір підірвати будівлю вокзалу, депо, а також замінувати блок-пости. На колії за нафтобазою стояв поїзд, де вони заховали вибухівку. В інших вагонах сиділи підривники.

Про це дізналися працівники станції і попередили козятинських підпільників.

«Вночі з 27 на 28 грудня 1943 року робітники Бойко, Горбенко, Стефанський, Седлецький, Підгородинський та Андрєєв провели підготовку до диверсії та зранку підірвали вагони з вибухівкою за допомогою детонаторів», - пише дослідник Ігор Гуменюк у одній зі своїх наукових статей.

Бомбардування продовжувались

Офіційною датою визволення Козятина вважається 28 грудня 1943 року, хоча, як зазначає Зоя Вільчинська, часто зустрічають певні розбіжності з приводу точної дати визволення того чи іншого населеного пункту. Натомість, Козятинський район остаточно був звільнений аж 17 квітня 1944-го у ході Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції.

І хоча Козятин вдалося звільнити від німців, гітлерівці ще довго нагадували про себе бомбардуваннями та арт-обстрілами. Вони тривали до середини березня 1944-го.

“На місто, в якому не було воєнних об'єктів, після відступу німці кинули 1100 артилерійських снарядів і 68 авіабомб. Вони хотіли знести його з лиця землі”, - писала місцева газета “Колективна праця”.

Як пише у своїй праці “Наша історія” Зоя Вільчинська, від бомбардувань найбільше постраждав центр міста і вулиці, що прилеглі до залізниці: Валдаєвська, Джерельна, Пилипа Орлика, Склярова, Грушевського, Василя Земляка, Антоновича, Пушкіна, Довженка, Героїв Майдану, Шевченка.

Читайте також:

Вошебійки проти тифу. Як боролися з хворобами у Козятині в часи Другої світової війни

"Вони в цей же день були повішені". Про наших підпільників

Як жив Козятин під час Другої світової війни

Всі новини про історію Козятина та району читайте тут

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олександр Бонецький

    уточнення: радянські війська не звільнили, а продовжили окупацію України. Повний супротив українців радянські війська подолали в 1954 році.

    Читач64 reply Олександр Бонецький

    Ти мабуть дибіл. Як могли українці звільняючи свою землю окупувати її? Твої батьки окупантами мабуть були чи рабами?
  • Валентина Швец

    Спасибо,что информирует об исторических моментах  Хочется ,чтобы это знали наши потомки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up