Як змінити постачальника газу

Як змінити постачальника газу
  • Досвід. З серпня побутовий споживач може змінити постачальника газу майже так само, як оператора мобільного зв’язку, орієнтуючись на кращу ціну та сервіс.
  • При цьому прокладати нові труби не треба, а постачальника можна обрати навіть з іншої області України.
  • Принаймні, так це працює в теорії. А як на практиці?

Кабмін 1 серпня остаточно скасував механізм PSO — спеціальні зобов’язання «Нафтогазу» з продажу газу для побутових споживачів і держава більше не регулює вартість. У нас щомісяця нові тарифи, які можуть бути різними у кожній з областей. Водночас спростили процедуру переходу до нового постачальника газу: змінити компанію можна через Інтернет.

Про особливості процедури, складнощі та вигоду від переходу поговорили з вінничанином Владиславом Алексійченком, який змінив постачальника газу до своєї квартири. Навіщо міняти Чоловік вирішив змінити «Вінницягаз Збут» на газопостачальну компанію «Нафтогаз». Вигоду пояснює на прикладі: у листопаді вінницький газзбут встановив вартість газу на рівні 8,854 гривні за куб.

Тоді як з «Нафтогазом» у вінничанина контракт, за яким ціна газу незмінна протягом 12 місяців — 5 гривень 24 копійки. Отож, якщо чоловік «спалить» 200 кубів газу в листопаді, то газзбут виставив би у рахунку 1770 гривень, а «Нафтогаз» — 1048 гривень. Але оскільки в Алексійченка щомісячна оплата є фіксованою, то він від цієї тисячі сплатить близько 400 гривень. Інше — аж під кінець дії договору. Тому вигода очевидна: 200 кубів газу замість 1770 гривень коштують менш ніж 400 гривень.

Відео дня

Яка процедура переходу

Щоб змінити постачальника, потрібно відшукати нового продавця. Є сайт «Газотека», де опубліковані ціни на газ від кількох десятків компаній. Там же можна подати онлайн-заявку на приєднання. Свій сервіс діє у Приват24. Щоправда, там можна перейти поки тільки до «Нафтогазу».

Разом із заявою-приєднанням маємо подати:

  • документи, якими визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення);
  • документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
  • інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника).

Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл або постачання газу. Усе це Владислав Алексійченко надіслав електронкою: заповнив заяву, роздрукував, поставив підпис та відправив скановані копії. Хоча не обійшлося без складнощів

: — Не міг знайти свій ЕІС-код (індивідуальний номер, який фіксує споживача у системі), а без нього не можна перейти до нового постачальника. Згодом знайшов код у особистому кабінеті на сайті «Вінницягаз». Але час вже було згаяно: втратив можливість підписати договір, де газ коштував би на 50 копійок дешевше, ніж той тариф, що в мене зараз, — каже чоловік.

За процедурою переходити можна навіть із боргами перед попереднім постачальником. Однак Алексійченко розказує, як це відбулося на практиці:

— Консультант «Нафтогазу» сказав, що в них немає доступу до баз даних газзбутів: у тому числі до наших заборгованостей. Тому мені порадили спочатку розрахуватися з попереднім постачальником, а далі — переходити до нової компанії-продавця газу, — розповідає Владислав. — Ба більше, «Єдиний Рахунок», viber-бот та особистий кабінет на 104.ua показували мені три різні цифри боргу. Об'єктивну інформацію дізнатися не зміг, тому заплатив останній рахунок з лишком.

Підтвердження розриву відносин зі старим газопостачальником чекати не треба. Алексійченко сказав, що дізнався про це зі свого кабінету на сайті 104.ua

— Зникла графа «Оплата газу», лишилась тільки «Оплата за транспортування». І насправді мені як споживачу не потрібно якийсь договір про розірвання відносин з попереднім постачальником. Думаю, це мають вирішувати газопостачальні компанії між собою, — говорить чоловік.

Умови контракту і поради

Процес переходу — від подання заяви до підтвердження приєднання новим газопостачальником — у Владислава зайняв сім робочих днів. Законодавець розрахував, що ця процедура може тривати й 21 день. Після зміни постачальника нову трубу прокладати не треба: за труби відповідає «Вінницягаз», яка отримує плату за доставку газу.

Новий постачальник продає суто газ як товар. Алексійченко також розповів про умови договору з новим постачальником.

— Я обрав річний тариф з фіксованою ціною газу: у мене це 5,24 гривні за куб. Обсяг споживання визначив спільно з постачальником — 909 кубометрів на рік. І за умовами контракту, я буду платити за цей обсяг рівними частинами по 396 гривень щомісяця, — розповідає вінничанин. — Після завершення річного контракту, якщо я спожив більше газу, ніж заявляв, то тоді буду доплачувати. А якщо спожив менше, то отримаю або повернення коштів, або це мені зарахують у наступні платежі.

Питаємо, а якщо у вас будуть претензії до газопостачальника, наприклад, щодо якості газу, то як ви зможете поскаржитись?

— Чесно, я не задумувався про це. Але якщо мене не будуть влаштовувати ті умови, які надає мені постачальник газу, то я буду міркувати, на якого іншого постачальника його замінити.

— Що б ви порадили тим людям, які хочуть перейти до нового газопостачальника? — питає журналіст.

— Найкраще обирати нового газопостачальника влітку, коли можна отримати річний тариф за найнижчою ціною. Якби мені вдалося перейти до нового постачальника ще в серпні, то зміг би зменшити свій рахунок на 50 копійок за кубометр. Обов'язково зберігайте всі платіжки від попереднього постачальника, бо може бути проблема з визначенням остаточного розрахунку перед переходом до нової компанії. Ретельно зважуйте ціни, умови співпраці та дивіться на репутацію нового газопостачальника. І ще б порадив енергомодернізацію будинку, щоб суттєво зменшити ціну опалення, — відповів Владислав Алексійченко.

Ціни на газ у листопаді

Популярні питання та відповіді

На основі матеріалів сайтів «ГазПравда», Мінсоцполітики, «Нафтогаз» склали відповіді на поширені запитання щодо зміни постачальника газу.

Чи може новий постачальник газу відмовитися від мене?

Так, новий постачальник має право відмовити споживачеві у підписанні договору за наявності боргів перед старим постачальником.

Якщо в мене борг за газовими коефіцієнтами, то чи зможу я перейти до нової компанії?

Якщо людина не погоджується з нарахуваннями за спожитий газ, у тому числі через застосування газових коефіцієнтів, то боргове питання можна і потрібно вирішувати в судовому порядку. При цьому подібні суперечки не мають стати на заваді зміні постачальника. Споживач має право обрати собі нову компанію-постачальника газу.

А що буде з моєю субсидією / пільгою після зміни постачальника?

Нарахування пільг та субсидій залежить від даних, які соцзахист отримує від надавача комунальних послуг. Це нарахування, тариф, борг тощо. Тому, щоб не втратити субсидію, до управління соцзахисту потрібно подати заяву про зміну постачальника природного газу для побутових потреб.

Якщо раніше мені відключили газ?

Споживач, якому припинено (обмежено) постачання через борг, також може скористатись правом на зміну постачальника газу. Проте постачання газу новим постачальником може здійснюватися після оплати всієї заборгованості перед попереднім постачальником, який припинив (обмежив) постачання газу.

Чи треба буде передавати дані про споживання газу з 1 по 5 число?

Треба, оскільки облік споживання газу здійснює газорозподільча компанія (облгаз). Вона є природним монополістом на вашій території і її не можна змінити. Тому потрібно з 1 по 5 число кожного місяця передавати показання лічильника газу в особистому кабінеті, додатку, чат-боті облгазу у Viber. Або в будь-який інший зручний спосіб.

Валерій Чудновський

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up