Як зміниться шкільне життя в 2019-2020 навчальних роках

Як зміниться шкільне життя в 2019-2020 навчальних роках
  • Чи скасують шкільну форму і про які нововведення у системі освіти потрібно знати батькам і дітям, читайте в нашій статті

З 1 вересня 2019 року українську школу очікує чимала кількість нововведень, таких як скасування шкільної форми, електронні учнівські квитки, конфіденційність в системі оцінювання та багато іншого. Ми зібрали всі нововведення 2019-2020 року згідно проекту закону » про повну середню освіту», щоб батьки та учні знали про свої нові права і можливості.

Скасування співбесіди при вступі до 1-го класу

Кожна дитина має право на рівний доступ до освіти. У зв’язку з цим конкурсний набір дітей в 1 клас скасовується. Тепер першокласники будуть зараховані до шкіл за їх місцем реєстрації, незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня. Вибрати іншу школу можна, але тільки якщо в ній залишаться вільні місця після прийому «своїх» учнів. У такому випадку можливий конкурс.

Скасування обов’язкової шкільної форми 

Президент України Володимир Зеленський у червні скасував указ про обов’язкову шкільну форму. У новому навчальному році тільки ви і ваша дитина має право вирішувати, що надіти сьогодні в школу. Адміністрація школи більше не зможе примушувати учнів відвідувати уроки виключно у формі.

Відео дня

Наприклад, Уляна Супрун (в. о. міністра охорони здоров’я України), висловилася наступним чином, щодо учнівської форми:

Однаковий одяг жодним чином не впливає на показники успішності і відвідуваності учнів, а також не кращим чином впливає на креативність дітей і їх свободу самовираження.

Нове меню для шкільних їдалень

Наприклад,  до кінця 2019-2020 навчального року КМДА планує перевести всі столичні школи на мультипрофільне меню. Ціна за обід не зміниться, продукти залишаться тими ж, але тепер обід в їдальні буде нагадувати шведський стіл, де учні зможуть самі вибирати, що з’їсти сьогодні.

З 1991 року книга рецептів не змінювалася, а все нові пропозиції відсікалися фразою: «що ви хочете за 15 грн». А ось, наприклад, Євген Клопотенко (відомий український кулінар) розробив нові рецепти для шкільних їдалень і довів, що за ті ж 15 гривень дітей можна нагодувати корисною і смачною їжею

Світловідбиваючі жилети для учнів 1-4 класів.

З 1 вересня 2019 року в силу вступає нове правило: учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Взимку буде доречно надіти жилет і вранці поверх куртки або пальто. Завдяки цьому водії будуть краще бачити дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість школярів, що постраждали в ДТП.

Електронний учнівський квиток 

У новому навчальному році 2019-2020 всі школярі, замість звичайних учнівських квитків, отримають нові — електронні. Це дозволить батькам відстежувати переміщення дитини по місту за допомогою спеціального додатку, а школярам-уникати черг в метро.

Вільний вибір форми навчання

Це нововведення стосується дітей, які змушені пропускати уроки через часті хвороби або ж серйозні заняття спортом, музикою та іншим.

У таких випадках батьки мають право подати заяву в адміністрацію школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Після чого вчителі складають для таких дітей спеціальний навчальний план. Оцінка рівня знань буде проходити два рази на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

Вести уроки в школі матимуть змогу не тільки вчителі

Коли в школі, наприклад, немає профільного вчителя, то окремі уроки зможе проводити гурток або організація з хорошими фахівцями. Такий підхід називається мережевою формою навчання. Так можна вирішити проблему нестачі вчителів.

Запропонувати свої послуги зможуть всі установи, які зацікавлені в такій співпраці

Оголошення оцінок школярів

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас.

Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах — виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів.

У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

Скасування дошок пошани для відмінників

Кожен учень індивідуальний у своїх успіхах. Хтось краще вчиться, а хтось краще грає у футбол, танцює або співає. Діти різні, і здібності у них теж різні, кожен талановитий по-своєму.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up