Як змінювалася головна вулиця міста впродовж років

Як змінювалася головна вулиця міста впродовж років
Вулиця Героїв Майдану після 70-их років. Праворуч на світлині - Районний будинок культури. Фото з сайту Музею історії міста
  • Героїв Майдану — центральна вулиця Козятина.
  • Вона однією з перших з’явилася на мапі нашого міста.
  • Ми не лише розкажемо, а й покажемо, як виглядала ця вулиця п’ятдесят і сто років тому.

Героїв Майдану — центральна вулиця Козятина, хоч і не найдовша. Її протяжність становить всього 2 кілометри. Ця вулиця має довгу історію, бо з’явилася неподалік станції Козятин, з якої потім виросло наше місто, ще наприкінці ХІХ століття.

Це сьогодні Героїв Майдану має статус центральної вулиці, хоча так було не завжди. У часи Російської імперії центральною була її сусідка — нинішня вулиця Пилипа Орлика, яка на той момент називалася Велика. Це був своєрідний діловий осередок Козятина, бо на Великій було найбільше різноманітних крамничок, майстерень та аптек, а також чимало двоповерхових будинків.

Натомість Героїв Майдану у той час була звичайнісінькою вулицею із переважно одноповерховими хатами. Проте тут були будинки знаних на той час місцевих підприємців. Серед них — Флоріан Жулінський, який тримав продуктову крамницю, а також Йося Нудельман, чий син мав у Козятині мануфактуру (прототип сучасних заводів і фабрик, але в міні-версії).

Відео дня

►На фото ліворуч - вулиця Героїв Майдану до революції. На фото праворуч - вигляд вулиці сьогодні

Перший козятинський базар

До революції вулиця Героїв Майдану називалася Драгунською. Драгуни — це вид кінноти в армії Російської імперії. Саме від цього слова і походить назва вулиці. А ще в ту пору на цій вулиці був ринок. Точніше, ринок займав лиш невелику її частину.

Базарна площа — так називалася велика територія у самісінькому центрі сучасного Козятина. Вона була в межах вулиць Пилипа Орлика, Незалежності, Склярова і Героїв Майдану. Тобто, займала територію сучасної площі та міського скверу.

Одну ділянку під Базарну площу виділив зі своїх земель місцевий поміщик Мар’ян Лехно-Васютинський, що мешкав у селі Козятині, іншу — селянське товариство. Так і з’явилася вищезгадана площа на карті міста.

Щочетверга у Козятині був базарний день — на Базарній площі влаштовували ярмарки. На ринок з’їжджалися люди з навколишніх сіл і містечок, щоб продати чи купити необхідне. Цікаво, що традиція влаштовувати «базарний день» у четвер збереглася до наших днів, адже Центральний ринок, чи великий базар, як його називає більшість місцевих, працює у суботу, неділю та четвер.

Проте місто продовжило рости і Базарну площу «перерізали» навпіл вулиці Героїв Майдану і Грушевського, де збудували нові будинки. Через десятиліття на місці однієї частини Базарної площі з’явиться парк, а на місці іншої — сучасна площа. Але це буде вже в іншу епоху.

Культурний і освітній осередок

Одна з небагатьох вцілілих дореволюційних будівель на цій вулиці (не враховуючи, звісно, старі хати козятинчан), розташована за номером 19/12. Йдеться про колишній Районний будинок культури. Його звели у 1890 році.

Згодом тут відкрили кінотеатр «Експрес». Такі заклади того часу називали «ілюзіонами». Це був перший кінотеатр Козятина. Пізніше він змінив свою назву з «Експресу» на «Паризьку комуну».

Сюди і в ЖДК, що на вокзалі, козятинчани роками ходили дивитися кіно. Аж поки у 60-их на вулиці Героїв Майдану не з’явився широкоформатний кінотеатр «Мир», що зараз функціонує як Міський будинок культури.

«Мир» обладнали за останнім на той час словом техніки. Відтак до сусіднього кінотеатру «імені Паризької комуни» стало ходити все менше і менше відвідувачів. Тоді його переобладнали на будинок культури, який функціонував до 2018 року, поки його не закрили через аварійність.

Ще одна дореволюційна споруда на цій вулиці — школа № 2. Це найстаріша школа нашого міста.

Вона молодша за Районний будинок культури всього на шість років, бо центральну частину корпусу звели у далекому 1896 році. Тут навчали грамоті як хлопчиків, так і дівчаток.

У «Списку населених пунктів Київської губернії» за 1900 рік цей навчальний заклад згадується як однокласна народна міністерська школа. Це свідчить про те, що спершу у другій школі навчання тривало всього три роки, а не 11, як зараз.

Поміняли місцями

Якщо будівель дореволюційного періоду на вулиці Героїв Майдану небагато, то зразків архітектури доби Радянського Союзу врази більше. Це — сталінки, хрущовки, «Чехословацький будинок» і ще декілька багатоповерхівок із білої цегли.

У 60–70 роках минулого століття вигляд вулиці кардинально змінився. Саме тоді почалася масова забудова центру Козятина п’ятиповерхівками.

►Ліворуч - світлина, зроблена на початку 70-их років. Праворуч - сучасний вигляд

З’явилися магазини, знайомі багатьом козятинчанам із дитинства — Спорттовари, Світанок. І саме на початку 60-их упорядкували центральну площу. Тут колись була кінцева зупинка міських автобусів.

Козятинчани добре пам’ятають, що раніше посеред площі стояв пам’ятник Леніну. Саме тому її й називали площею Леніна. Цікаво, що сама вулиця спочатку називалася Червоноармійська.

Натомість вулиця Леніна була одразу за вулицею Грушевського, яка на той час носила назву Карла Лібкнехта. Йдеться про нинішню Незалежності, яка до перейменування була Червоноармійською.

На фото ліворуч - те, що було на місці дев'ятиповерхівки на Героїв Майдану 15-17 і магазинів. Праворуч сучасний вигляд вулиці

У 1986 році Леніна й Червоноармійську поміняли місцями. Так нинішня Героїв Майдану стала вулицею Леніна, а нинішня Незалежності стала Червоноармійською. У 2014 році центральну вулицю знову перейменували. Відтоді і вона, і площа носять назву Героїв Майдану.

 

Читайте також:

Вулиця Пилипа Орлика понад 100 років тому

Вулиця Січових Стрільців сто років тому

Де штучно створювалися "шанхаївські" райони

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up