Як знизити ризик при переохолодженні та обмороженні?

Як знизити ризик при переохолодженні та обмороженні?

На території України насуваються сильні морози, а це може призвести до збільшення випадків госпіталізації людей з переохолодженням та обмороженням. Спеціалісти наголошують, що такі коливання низьких температур можуть значно відбитися на самопочутті людини. Як захистити себе від переохолодження та які перші прояви є характерними при обмороженні. 

Як повідомляє Медичний портал, переохолодження являє собою загальний стан, коли на всю поверхню тіла людини впливає холод, а температура її тіла поступово знижується. В першу чергу починають страждати дрібні кровоносні судини кінцівок, які звужуються з наступним приливанням крові до внутрішніх органів. А от при обмороженні уже відбувається ураження певної ділянки тіла внаслідок дії низьких температур.

Фактори ризику

Особливо піддаються впливу низьких температур відкриті ділянки шкіри, а саме кисті, обличчя, мочки вуха, стопи. Особливої уваги потребують люди, які мають в анамнезі супутні захворювання, такі які цукровий діабет, патології судин. Адже при цих станах порушується кровопостачання кінцівок та їх чутливість, тобто людина при таких захворюваннях може не відчувати, що їй холодно в окремій ділянці тіла та отримати обмороження, навіть не відчуваючи.

Відео дня

Симптоми обмороження та переохолодження
Медики наголошують, що при появі больових відчуттів в пальцях та втрати їх чутливості, млявості та сонливості, тремтіння - варто вже ховатися до теплого приміщення та грітися теплим чаєм, оскільки ці симптоми є тривожними дзвіночками. Однак навіть якщо такі дії не приносять результати - не варто відкладати візит до лікаря! Небезпечними симптомами, які потребують негайно звернення до лікарні є наростання больових відчуттів, поява пухирців та синюшності на обмороженій ділянці тіла. Забарвлення шкіри у сірий або в білий відтінок, набування нею твердості на дотик (воскова шкіра) та відчуття оніміння свідчить про розвиток обмороження. Тому допомога лікаря є край необхідною, оскільки високі ризики змертвіння тканин з проведенням ампутації. Зауважимо, що відігрівати нижні чи верхні кінцівки гарячою або теплою водою протипоказано, оскільки дуже ймовірно, що ви не вгадаєте з температурою води.

Процес має бути поступовим, наприклад, починаючи з 30 С, поступово нарощуючи температуру. Ні в якому разі не варто терти уражену ділянку снігом або тканиною, оскільки висока ймовірність механічного пошкодження шкірного покриву з наступним потраплянням інфекції. Основним правилом при відмороженні є - внутрішнє зігрівання, яке направлене на вживання теплого пиття, зігрівання з застосуванням термоізолюючих пов'язок.

Як знизити ризики

Забути про моду на голі кісточки ніг, натомість оберіть яскраві теплі шкарпетки. Також в морози краще одягатися багатошарово, однак це не означає, що одяг повинен обмежувати рухи. Так за основу багатошаровості можна взяти наступні правила: білизна, а саме спідня білизна, шкарпетки, термобілизна; середній шар (светр); верхній шар одягу (штани, куртка, шапка, рукавички). Чим більше одягу ви вдягнете, тим буде тепліше, однак між його шарами має бути простір повітря для утримання тепла.

Обов'язково “ховаються” голова та кінцівки, оскільки саме через їх відкриті ділянки найбільше втрачається тепла.

Що стосується взуття, то воно повинне бути зручним, не тісним для забезпечення нормального кровообігу та з товстою підошвою. При тривалому знаходженні на вулиці, наприклад в очікуванні громадського транспорту, старайтеся більше рухатися, щоб прискорити кровообіг, а отже не замерзнути. Перед тим як виходити на вулицю краще поїсти, оскільки з метою обігрівання наш організм витрачає вдвічі більше енергії. Тому краще відновлювати її здоровою та теплою їжею. Доцільним буде на деякий час відмовитися від металевих прикрас. Метал дуже швидко охолоджується, а при контакті у цьому випадку зі шкірою можливий розвиток обмороження. Важливо назавжди запам'ятати, що куріння та алкоголь не зігрівають! Так ці звички є шкідливими незалежно від погоди, однак саме в морози вони становлять ще більшу небезпеку.

Куріння - порушує кровообіг в кінцівках, спричиняючи їх уразливість перед холодом, а алкоголь тільки тимчасово викликає уявне відчуття тепла, з наступною його втратою у двічі більшому об'ємі. І звісно ж при появі перших симптомів переохолодження та обмороження відразу шукайте місце для зігрівання

Нагадаємо:

Піти погрітися: де в районі облаштували пункти обігріву?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up