Як зробити безкоштовне щеплення від дифтерії?

Як зробити безкоштовне щеплення від дифтерії?
Олег прийшов робити щеплення від дифтерії. Порекомендував це зробити його сімейний лікар
  • Цьогоріч лікарі говорять про можливий спалах дифтерії.
  • У нашому місті є вакцини проти цього захворювання.
  • Ми поцікавилися, в яких вони зберігаються умовах, як зробити щеплення та чи збираються проходити вакцинацію козятинчани.

Олега ми зустріли у кабінеті щеплень Міського центру первинної медико-санітарної допомоги. Він саме прийшов вакцинуватися від дифтерії.

— Я підійшов до сімейного лікаря, він запропонував зробити щеплення від дифтерії, — розповідає козятинчанин. — Оскільки зараз багато хворіють. Ось, наважився. Хоч і боюся. Але всі чоловіки бояться, мабуть.

— Нічого ви не боїтеся, все дуже добре, — підбадьорює його Лариса Солоп, медсестра. — Вакцина якісна. Прислухайтесь до поради лікаря. Ситуація з дифтерією загострюється.

Відео дня

Поки ми робили фотографію, Олег так відволікся, що навіть не встиг зрозуміти, коли йому зробили укол.

— Зберігається вакцина у нас в кабінеті в спеціальному холодильнику. Транспортування та зберігання вакцини відбувається при дотриманні температурного режиму, — наголошує медична сестра кабінету щеплень.

Лікарі наголошують на тому, що в Україні можлива епідемія дифтерії. І це може статися найближчим часом, бо рівень вакцинації серед дорослих та дітей дуже низький, а випадки захворювання є, саме у невакцинованих.

— Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки можлива смерть у одному випадку з двох. Зараз в Україні немає достатньої кількості протидифтерійної сироватки. 200 доз, як гуманітарну допомогу, надало ВООЗ. Їх розподілили між областями, приблизно по 8 доз в кожній. Єдиним методом запобігти захворюванню є вакцинація, — каже Юлія Радогощина, директор комунального підприємства «Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Ми поцікавилися у козятинчан, чи планують вони робити щеплення проти дифтерії? Любов Забава каже, що залюбки зробила б. Проте через проблеми із суглобами жінці важко ходити, тому до лікарні вона піти просто не може.

— Я з ганку на подвір’я і сиджу, — каже жінка. — І нікуди. А чоловік мій зробив, буквально днями. Був у сімейного лікаря. Там запропонували і він погодився.

Любов Забава позитивно ставиться до щеплень. Хоч і не ходить далеко від дому, проте, каже, ризик захворіти завжди є. Тому важливо себе уберегти.

— І діти, і онуки, і правнуки — всі мають щеплення. Я наполягаю на цьому, — додає жінка. — За календарем щеплень треба слідкувати. Тому що, на моїй пам’яті, поліомієліт був викорінений десь у 50-ті роки, потім з дифтерією було менше проблем, коклюшу взагалі не було. А зараз перестали робити щеплення своїм діткам.

Валентина теж до щеплень ставиться позитивно, проте собі робити не планує. Через те, що має проблеми з серцем.

— Звісно, робити треба, — каже Валентина. — Якщо ці вакцини якісні, бо бувають і не якісні. Собі не планую робити, а дитині — так.

А ось Володимир щеплення проти дифтерії вже давно зробив.

— Ми робили в лікарні цього року, — каже чоловік. — Позитивно ставлюся до щеплень. Нехай буде. В моїй сім’ї всі зробили.

До речі, міський голова Олександр Пузир поповнив лави тих, хто зробив щеплення від дифтерії. Про це очільник міста написав на своїй сторінці у Facebook.

«Хочу своїм прикладом показати необхідність вакцинації. Краще витратити 10 хвилин свого часу на вакцинацію, ніж кілька тисяч грн та два тижні на лікування», — йдеться у дописі.

Як зробити щеплення?

Для того, аби зробити безкоштовне щеплення проти дифтерії, достатньо звернутися до свого сімейного лікаря. Він вас огляне і дасть направлення на щеплення, якщо немає жодних протипоказань.

— Варто наголосити, що дітей щеплюють за графіком, дорослих — кожні десять років, — каже Юлія Радогощина, директор комунального підприємства «Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». — Обмежень у віці немає. Дорослі, які мали щеплення, але пропустили повторну вакцинацію через 10 років, повинні зробити два щеплення інтервалом через місяць і третє — через шість місяців.

Якщо людина за станом здоров’я не може сама прийти до лікарні, вона може звернутись до свого сімейного лікаря і пояснити ситуацію. У міському центрі сімейної медицини є мобільні бригади, які можуть виїхати до людини додому і зробити щеплення індивідуально.

Для зручності мешканців смт Залізничне в амбулаторії 14 листопада працюватиме мобільна бригада, яка проводитиме вакцинацію від дифтерії та правця

— Що стосується вакцини, на сьогоднішній день, ми забезпечені, — продовжує Радогощина. — Вакцина якісна. Але деякі батьки після вакцинації скаржаться на болючість в місці введення вакцини, набряк, підвищення температури тіла. Це не ускладнення, це реакція на вакцину. Місцева реакція зникне за два-чотири дні, а ви маєте надійний захист від хвороби. І це порівняно ніщо з тим, які ускладнення може дати дифтерія.

Чим небезпечна дифтерія?

Дифтерія — це інфекційне захворювання. Передається повітряно-крапельним шляхом від хворих, або носіїв бактерій, інколи — через заражені предмети. Важкість захворювання залежить від кількості токсину, що утворюється в осередку інфекції і розноситься кров’ю по всьому організму. Найбільш важко вражається серце та нервова система.

Підступна хвороба тим, що має неспецифічні початкові прояви. Хворого турбує головний біль, порушення апетиту, першіння в горлі, осиплість голосу, незначне підвищення температури. Небезпека полягає у самолікуванні, несвоєчасному зверненні до лікаря.

За словами Юлії Радогощиної, про епідемію почали говорити через те, що останні роки була потужна антивакцинальна кампанія. Люди необгрунтовано відмовлялися робити і собі, і дітям щеплення через неперевірену інформацію, яку черпають з Інтернету.

— Ми рекомендуємо не чекати спалаху, а вакцинуватися, тому що імунітет від дифтерії формується не так швидко. Вакцинація є єдиним шляхом захистити себе від цієї важкої інфекції, — підсумувала Радогощина.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up