Якість погіршилась: на Вінниччини перевіряли водойми

Якість погіршилась: на Вінниччини перевіряли водойми

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України оприлюднив результати лабораторного контролю за факторами навколишнього середовища, що впливають на стан здоров´я людей.

Зокрема, щодо якості води поверхневих водойм області. Фахівці наголошують, що користування забрудненими водоймами може призвести до виникнення водних епідемій, масового отруєння населення токсичними, канцерогенними, радіоактивними, алергенними, мутагенними речовинами.

У повідомленні йдеться, що протягом першого півріччя поточного року лабораторно обстежено на хімічні показники 205 проб води поверхневих водойм першої та другої категорії, з яких 37 (18%) не відповідало нормативним вимогам. За аналогічний період минулого року відсоток нестандартних проб склав – 23%. На бактеріологічні показники досліджено 191 пробу, з яких 32 (16,8%) не відповідало нормативним вимогам проти 10,2% за перше півріччя 2020 рок.

  • У воді поверхневих водойм щорічно виявляються позитивні проби на наявність гельмінтів, – йдеться в повідомленні.

За результатами досліджень відмічається погіршення якості води водойм як першої, так і другої категорії (по бактеріологічних показниках). Експерти зазначають, що загальний відсоток нестандартної води водойм першої та другої категорій зріс з 1,9 до 4,7% порівняно з минулим роком.

Відео дня

Відсоток нестандартних проб, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс по воді І категорії – з 34,6% до 45,5% по хімічних показниках, з 5,4% до 24,5% – по бактеріологічних та з 0% до 9,3% по паразитологічних. По воді ІІ категорії – з 11,3% до 14,1% по бактеріологічних показниках, з 2,2% до 3,2% по паразитологічних, а по хімічних пройшло покращення якості води, показник зменшився з 19,5% до 8,0%.

Дані моніторингу стану поверхневих водойм за І півріччя 2021 року

У водойму Медведівки внесли хлорелу. Як це покращить стан води?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up