Їхні хіти підспівували хором на концертах — про козятинський гурт «Горизонт»

Їхні хіти підспівували хором на концертах — про козятинський гурт «Горизонт»
  • «Горизонт» — один із козятинських гуртів початку 2000-них.
  • Коли хлопці почали грати, їм було всього по 14 років.
  • Вони мріяли про велику сцену, але через вісім років розпались.
  • Про хіти та курйозні випадки на концертах поговорили із хедлайнером «Горизонту» Сергієм Гайдучком.

«Горизонт» з’явився у культурному просторі Козятина у 2004 році, тож якби колектив не розпався, зараз він був би ровесником «Оріону», іншого козятинського гурта, про який ми вам вже розповідали.

Заснували «Горизонт» два Сергія — Гайдучок і Щербін, чи просто Гайдук і Щерба, як їх називали друзі. Сергій Щербін грав на гітарі, а Сергій Гайдучок і грав, і співав.

Відео дня

Згодом до компанії приєдналися Павло Дем’янюк і Віталій Мартинюк (Покемон).

Дем’янюк грав на бас-гітарі, Мартинюк — на барабанах.

— Я, Щерба, Пашка і Покемон мали в репертуарі дві пісні, по 14 років та велику надію в шоубізнесове майбутнє, — розповідає Сергій Гайдучок, вокаліст та гітарист «Горизонту». — Ми починали грати попсу та рок-н-рол під пильним оком сенсея Володимира Михальського (Бині) та Юрія Свірського (Свіра) в будівлі колишнього БудУправління.

Назву хлопці придумали за день до першого концерту, який проходив у кінотеатрі «Мир». Хедлайнерами того заходу був київський гурт «Тінь сонця», який існує нині.

— Варіантів було багато, але зупинились ми на «Гогизонті» на знак поваги до козятинських музикантів іншої епохи. Перший концерт запам’ятався назавжди, — згадує Сергій. — Відкривали концерт двома піснями. Як зараз в пам’яті тремтячі, перелякані міні-рокери на сцені. Цей концерт став першим кроком до розвитку та закріплення колективу.

«Горизонт» взяв чудовий старт. Вже за кілька місяців хлопців запросили грати на День міста.

— Це був наш третій концерт, але не менш емоційний, — каже Сергій Гайдучок. — Ми були на розігріві гурту «Пламя». Це — автори хіта «Снег кружится». Концерт проходив на стадіоні «Локомотив» і зібрав майже все місто.

Хлопці грали попри те, що спочатку навіть не мали нормальної апаратури.

— Ми купували беушні підсилювачі та паяли їх самі, — продовжує Гайдучок. — І дуже важко було знайти репетиційну точку. Постійно доводилось шукати місце. Довгий час репетиції проходили в будинку піонерів, у легендарному кабінеті № 12.

Спершу «Горизонт» грав різноманітні кавери. Згодом почали писати свої пісні. Над музикою працювали разом, а тексти писав Сергій Гайдучок. Композиції були у різних стилях — від попси до нью-метал.

— Деякі пісні я взяв з поезії Марини Цвєтаєвої, Василя Симоненка, Лермонтова, Єсеніна, — продовжує наш співрозмовник. — Ще з текстами допомагав козятинський поет Сергій Мар’янчик. Нас надихали в першу чергу козятинські гурти: «Шмідта 26», «Контраст», а вже потім — світові зірки, такі як «Metallica», «Scorpions». Хітом, на нашу думку, була пісня «Не ненавиджу», яку ми записали на студії в Козятині у Марата Турчинського. Першим показником хіта було те, що її підспівували люди на концертах. Аж мурахи, як згадую.

У 2006 році до «Горизонту» прийшов новий учасник — Віктор Захарчук, чи просто Бублік, як його називали друзі. Він став гітаристом.

— Це було якраз перед нашим сольним концертом в кінотеатрі «Мир», — згадує Гайдучок. — В організації концерту нам допомогли головні організатори фестивалю Рок-Козятин Олексій Новожилов, В’ячеслав Тимощук та Олександр Славута.

Та це була не єдина кадрова ротація у гурті. У 2008 році Покемон (Віталій Мартинюк) переїхав у Кривий ріг. Довелося шукати нового барабанщика. Ним став Олександр Славута. До речі, він був учасником іншого козятинського гурта — «Контрасту», щоправда там грав на гітарі. Олександр був у «Горизонті» півтора роки, доки до колективу не повернувся Віталій Мартинюк.

Хлопці багато виступали у Козятині, Жмеринці, Бердичеві, Вінниці, Києві, Балаклаві, що в нашому Криму, Брацлаві (Вінниччина). «Горизонт» був учасником різних фестивалів, серед яких «Рок-Козятин», «Рок-Квартал», «Рок-Вінниця». Під час виступів часом траплялися курйози.

— Під час першого сольного виступу, після першої пісні вийшло пів залу, — каже Сергій Гайдучок. — Думали, що кінець. Не зрозуміли задумки колективу трішки затягнути паузу між першою та другою піснею, що це було сплановано. Одного разу у гітариста Сергія Щербіна гітарна педаль впала в оркестрову яму під час концерту. Я неодноразово падав на барабани під час виступу.

У 2012 році «Горизонт» розпався. У вокаліста Сергія тепер новий гурт під назвою «Draft», де разом з ним грають Максим Ситніцький, Богдан Ільчук та Ілля Мхеїдзе. А ще хлопці входять до організаційного складу фестивалю «Рок-Козятин», який цьогоріч планують провести на стадіоні «Локомотив».

— Наш гурт прославляє Козятин на всій території України. На кожному концерті ми нагадуємо, хто хто ми і звідки, — додає Гайдучок. — Наразі «Draft» працює на студії «FDR media» в Києві над новим EP «Сонце». Допомагає у записі Ярослав Вільчик, барабанщик гурту «Тартак».

До речі, перший сингл з нового альбому «Draft» вже можна послухати на YouTube.

 

Про інші козятинські гурти можна почитати тут

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alexandr Mironov

    ВИБАЧТЕ ЗА МЕХАНІЧ. ПОМИЛКИ
  • Alexandr Mironov

    НЕ ПИШІТЬ НЕПРОВІРЕНИХ ФАКТІВ.ДЕ ВЗЯЛАСЬ НАЗВА ГОРИЗОНТ.ВАС НЕ НАСТОРОЖИЛО ТЕ ЩО І ФУДБОЛЬНА КОМАНДА БУЛА ГОРИЗОНТ.А ІСТОРІЯ ЗОВСІМ ДРУГА...ВИВЧАЙТЕ А ПОТІМ ПІШІТ....ПРОФЕСІЙНО
  • Евгений Моррисон

    Респект за статью)) Приятно было почитать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up