Юріїв день: історія, прикмети та що не можна робити у це свято

Юріїв день: історія, прикмети та що не можна робити у це свято

Щороку 6 травня християни всього світу вшановують святого великомученика Юрія або Георгія Побідоносця. У народі цей день ще називають Юріїв.

 

Юріїєв день: традиції та заборони

У народі вважали, що в Юр’єв день остаточно приходить весна й можна починати польові роботи. Традиційно християни звертаються до святого Георгія з молитвами і просять його про врожай, про захист від бід і негоди.
Цього дня особливо шанували пастухів, які вважалися головними помічниками святого Юрія – пригощали їх смаколиками, дарували подарунки та гроші. У народі вірили, що роса на Юр’єв день має цілющу силу, тому її потрібно зібрати та вмитися, щоб бути здоровим і красивим. У день святого Георгія в жодному разі не можна ображати домашніх тварин, адже він – їхній захисник і покровитель. Не можна на Юрія лаятися та кричати, а то грозою вб’є. Також не дозволялося жінкам цього дня розчісувати й стригти волосся.

Прикмети та приказки 

Відео дня
  • Якщо на Юрія тепло, то літо не за горами;
  • Сильний дощ йде – багато трави виросте;
  • Тепла ніч – до хорошого урожаю хліба;
  • З Юрія – хороводи, з Дмитра – вечорниці;
  • Якщо лист на березі великий, то і врожаю чекай доброго;
  • Південний вітер – до багатого врожаю, північний – до ранніх заморозків восени.

Чого не можна робити 6 травня

  • Після Юрія не можна сіяти маку, гарбузів і кукурудзи, бо пізно і майже нічого не вродить, малий врожай буде.
  • Категорично забороняється що-небудь робити з вовни — навіть просто брати в руки вовняні нитки. Жінки намагалися навіть не дивитися в їхній бік. Люди боялися, що вовки багато овець потягнуть.
  • У День святого Юрія заборонено шити, вишивати, займатися польовими роботами, лаятися.
  • Також вважається, що в цей день заборонено користуватися гребенем, гребінцем, щіткою і ножицями. Більше того, кажуть, що їх треба заховати так, щоб навіть на очі не потрапляли

Дізнавайтесь ще:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up