Платитимуть лікарні, яку обере пацієнт: з 1 квітня стартує другий етап медичної реформи

Платитимуть лікарні, яку обере пацієнт: з 1 квітня стартує другий етап медичної реформи

З 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи, в який включені медичні заклади, які надають спеціалізовану (районні, міські) та високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу.

Між ними буде конкуренція, боротьба за пацієнта, який зможе вільно обрати ту лікарню і спеціаліста, в якій хоче проконсультуватися чи прооперуватися.

Прив’язки до районної чи міської лікарні більше не буде. І гроші за надану медичну послугу Національна служба здоров’я заплатить тій лікарні, яку обере пацієнт.

 

Що варто знати пацієнтам?



1. НСЗУ оплачуватиме медпослуги лише за скеруванням сімейного лікаря. Тож ті, хто ще не обрав свого сімейного лікаря і не підписав з ним декларацію, мають це зробити до 1 квітня. Бо ж якщо вам потрібно буде проконсультуватися у вузького спеціаліста (кардіолога, невролога, уролога тощо) чи лягти в лікарню на планову операцію, то потрібно буде направлення від сімейного лікаря. У такому випадку лікарні за лікування буде платити не пацієнт, а НСЗУ відповідно до затверджених тарифів.

2. За прийом у спеціаліста без направлення заплатите з власної кишені.

Виняток. З квітня без направлення сімейного лікаря безоплатно можна буде звертатися лише до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Усім без винятку безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу у всіх лікарнях.

3. Направлення до спеціаліста і медична карта пацієнта будуть електронними. На телефон пацієнта, якого сімейний лікар направляє на консультацію до вузького спеціаліста, прийде відповідний код. Пацієнт приходить, скажімо, до кардіолога і називає йому свій код. Кардіолог заходить в його електронну карту і бачить, з якими проблемами до нього сімейний лікар скерував пацієнта.

4. Прив’язки до міських чи районних лікарень більше не буде. Пацієнт матиме право обрати лікаря і лікарню, в якій хоче поправити своє здоров’я. Якщо раніше мешканця села якогось району скеровували до кардіолога, який працював в районній поліклініці чи лікарні, то з квітня цього не буде. Кожна людина може обрати для консультації чи планового лікування того лікаря і ту лікарню, яким довіряє, в яких ту чи іншу медпослугу надають краще, мають сучаснішу діагностичну апаратуру тощо. І гроші за його лікування отримає та лікарня, яку вибрав пацієнт. Але, повторимо, має мати скерування сімейного лікаря.

5. Вимога купити ліки чи заплатити за аналізи, обстеження тощо – незаконна. Кожна медична послуга має свій тариф, згідно з яким НСЗУ платитиме лікарням за надані послуги. Скажімо, пологи коштуватимуть –8136 грн., лікування інсульту –19332 грн, інфаркту – 16001 грн. тощо. До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів. Ними будуть забезпечувати централізовано за рахунок інших програм державного бюджету. Тож якщо у квітні ви потрапите до лікарні чи на прийом до лікаря і вам скажуть купити ліки чи заплатити за обстеження, то ці вимоги – незаконні.

Запам’ятайте номер – 16-77. Це гаряча лінія НСЗУ, яка буде збирати такі скарги і вживати відповідні заходи. Вона має право призупинити оплату і навіть розірвати договір з такою лікарнею.

Опитування

Ваше ставлення до другого етапу медичної реформи?

Відео дня

Нагадаємо:

Проблема з фінансуванням ЦРЛ. Хто винен? +ОПИТУВАННЯ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Valentina Shaidovska

    Так повинно бути з самого початку. А то придумали Супрун - гроші ходитимуть за пацієнтом.  Ні,  гроші повинні йти до того лікаря який лікує, а не до сімейного.
  • Lina Geis

    Ця система працює в США, хороша тим, що кожен лікар "бореться" за паціента,  а не паціент за лікаря. Як що мені не підійшов спеціаліст ,я  піду до іншого.Сімейний лікар , справді стає сімейним)) в тому розумінні ,що він своїх пацієнтів не тільки в обличчя знае, а всю біографію його здоровь я , не має значення  в кого ви лікуєтесь .Все по комп'ютерній програмі,   в нього буде . Два рази на рік ,навіть якщо ви здорові , ви маєте пройти в нього повне обстеження і аналізи. Сторінок на 6 , А4 аналізів по списку Де він бачить стан вашого здоровя і по цих аналізах сам вас направить до іншого лікаря.Тому ,пропустити 1 стадію хвороби в 4 стадію ,вже важще, а це означає, що більше людей,  мають шанс на життя.... Тому ,що будуть зобов'язані проходити обстеження.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up