З перейменуванням вулиці Кривоноса не згодні ветерани праці і залізничники

З перейменуванням вулиці Кривоноса не згодні ветерани праці і залізничники
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернувся залізничник із стажем пан Степан.
  • Він знає, що Петро Кривонос був першопроходцем стаханівського руху на залізниці і підпадає під закон про декомунізацію.
  • Але каже, що Кривонос стільки зробив для сімей і дітей козятинських залізничників, що можна було вулицю з його ім’ям залишити.

Вулицю Кривоноса перейменували на Польову, тому що мешканці вулиці хотіли повернути їй історичне ім’я. Хтось навіть зафарбував на меморіальній дошці прізвище героя соціалістичної праці Кривоноса чорною фарбою. 

— Дошку з іменем Кривоноса дійсно треба демонтувати, —  каже ветеран залізничник Степан. — Але тільки тому, що вона написана російською мовою.

Люди більш старшого покоління пам’ятають, що Кривонос з 1953 по 80 рік очолював Південно-Західну залізницю. В 50-х під його керівництвом залізниця провела революційні перетворення. З'явилися нові локомотиви, які стали курсувати з більшою швидкістю і більшою вагою поїзда. Піщаний баласт вже не відповідав експлуатаційним вимогам того періоду, тож колійне господарство було переведене на щебневу основу. 

Відео дня

Із розповідей людей, які знали Петра Кривоноса, стало відомо, що він був вимогливим до керівників підприємств і знаходив спільну мову з простими залізничниками.

— Петро Кривонос жив у Києві та часто зупинявся в Козятині, коли оглядав колійне господарство залізниці. Коли він з міста залізничників їхав в сторону Погребища, то на «кругу» спілкувався з родинами залізничників. Питання, які потребували негайного вирішення, фіксував начальник технічного відділу і за сумісництвом спеціаліст по зв’язкам з громадськістю пан Агронат, — розповідає заслужений будівельник України Олег Каменний. —  Я часто зустрічався з Петром Кривоносом на будівельних майданчиках та їхав з ним у вагончику начальника дороги. Петро Кривонос дуже любив природу. Якось під час поїздки до будівельного об’єкта він побачив велику кількість маків в полі. Машиністу вагончика він дав команду зупинитись і каже: «Хіба можна просто проїхати біля такої краси? Ти між нами наймолоший, зірви мені тих маків пару штук». 

Ветеран праці розповів, що за підтримки Кривоноса у Козятині відремонтували міст через колії, побудували стадіон та спортзал «Локомотив», басейн «Дельфін».

— Для залізничників ми будували будинки відпочинку, пансіонат «Променистий» в Криму, лікарні, спортивні об’єкти та спортивні бази. Петро Кривонос з повагою ставився до простих залізничників і вимагав, щоб його підлеглі будували житло та оздоровчі комплекси для робітничого класу і дітей залізничників. А ще він серед простих залізничників шукав спеціалістів для керівного складу залізничних підприємств. 

На кожній зустрічі з керівниками залізничних підприємств Петро Кривонос запитував, скільки збудовано квартир для сімей залізничників, —  наголосив наостанок нашої розмови член президії Козятинської ради ветеранів Олег Каменний.

Від ветерана праці пана Степана стало відомо, що зверталися до начальника дороги козятинці з письмовими заявами. Був випадок, коли його мати через місцевих бюрократів кінця 60-х не могла влаштуватися на роботу провідником пасажирських вагонів, хоча раніше працювала на цій посаді. Написала лист начальнику дороги. Петро Кривонос виходив з того, що до нього звернувся спеціаліст, якого не треба навчати і дав «добро» на прийняття на роботу. Резолюція Петра Кривоноса на листі скаржниці мала чудодійну силу. Матір пана Степана прийняли на роботу на день раніше, ніж вона пройшла медкомісію.  

— Кривонос  багато зробив для дороги і для залізничників, можна було залишити вулицю з його ім’ям. Тільки коли громада вирішила повернути вулиці, де вони живуть, історичну назву, то їх право. Головне — не як називається вулиця, а щоб люди знали, ким і яким був Кривонос. Ми не проти закону про декомунізацію, але ж між комуністами, які влаштували  українцям голодомор і тими, хто 

будував житло, таки є різниця. Ми за те, щоб була пам’ять про людину, яка стільки зробила для Козятина і козятинських залізничників, — сказали ветерани праці.

Читайте також:

У Махнівській громаді хочуть перейменувати ряд вулиць, пов’язаних з країною-агресором. Перелік

Була Московська, стала Львівська: 60 вулиць у Козятині назвали по-новому

Козятинський міський голова відповіла на актуальні питання, які стосуються перейменування вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up