З першого квітня в Україні стартує сезон тиші. Як він буде проходити на Козятинщині?

З першого квітня в Україні стартує сезон тиші. Як він буде проходити на Козятинщині?

З 1 квітня по 15 червня, у період масового розмноження диких тварин, на всій території України вводиться «сезон тиші».

Відповідно до міжнародного законодавства запроваджено традиційний за останні 5 років вид обмежень — «сезон тиші», під час якого в період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрілянина, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення раллі та інших змагань на транспортних засобах) — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (№ 322 — VIII від 9 квітня 2015 року). Штраф за порушення режиму тиші посадовим особам 850-1190 гривень звичайним людям від 510 до 850 гривень

Як буде проходити сезон тиші на Козятинщині, розповів журналістам газети «RIA-Козятин лісничий лісових угідь «Сестринівська дача» Василь Сауляк.

—До сезону тиші ми були готові більш як тиждень тому, — каже лісничий. — Саме в цю пору в зайців з’являється молодняк. Тому за тиждень до сезону тиші ми припиняємо всі планові і санітарні вирубки. Щодо самих тварин, так вони перезимували як кажуть на широку ногу крім багатств лісу на полях є озимена. Єдине чого бракує тваринам дикої природи так це, що в лісі майже немає води. Є вода тільки в низинах, що під Вернигородком. Крім того, нівякому разі не можна спалювати суху траву. Спалювання сухої трави — це нанесення великої шкоди самій природі. В вогнищі гинуть комахи та мілкі тваринки, які живуть у верхніх шарах грунту, нищаться ранньоквітучі рослини. А зайці для гнізд не риють нори. Самки знаходять невеличку ямку в траві і там приводять потомство. В вогняних пастках гинуть яйця в гніздах птиці. Спалювання сухої трави, я б сказав, не що інше, як дистанція від пустощів до злочину. Я за те, щоб на законодавчому рівні за спалювання трави ввели штрафи, навіть більші, як за водіння автівки на напідпитку.

Відео дня

 Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up