За кого планують голосувати у Вінницькій області: результати соцдослідження

За кого планують голосувати у Вінницькій області: результати соцдослідження

4 липня у Вінницькому прес-клубі відбулася презентація результатів соціологічного дослідження, під час якого визначали електоральні вподобання мешканців Вінницької області.

Крім замірів рейтингів кандидатів, під час дослідження з’ясовували також ставлення людей до основних процесів у країні. Особливо цікаво було побачити кардинальну зміну думки людей щодо напрямку руху держави. Так, до останніх президентських виборів переважна більшість мешканців області вважали напрямок руху держави неправильним. Однак зі зміною прізвища очільника держави, в головах людей напрямок руху держави змінився практично на 180 градусів.

Прізвище Президента змінює все

Тож відтепер вважають що Україна рухається у правильному напрямку майже 65%. Лише 19,7% опитаних вважають, що Україна рухається у не правильному напрямку, а 15,4% респондентів виявилося важко відповісти на це запитання.

Окрім того звертає на себе увагу відповіді мешканців області про інтеграційні процеси. Так, 51% опитаних прагнуть вступу України до ЄС, лише 19,2% хочуть, аби Україна вступила до НАТО. Водночас 5,5% хочуть бачити Україну в Митному союзі, а 17,7% взагалі байдуже, в яку з цих структур буде вступати Україна.

Відео дня

Петра Порошенка на посаді Президента ефективним та дуже ефективним вважають 19,6% опитаних, а “скоріше не ефективним” та “зовсім не ефективним” його вважають 55,7% опитаних.

Водночас зовсім інші цифри в чинного Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Його діяльністю задоволені 41,8% респондентів, а неефективною його діяльність вважають 24,5%. Понад 32% респондентів оцінюють діяльність Гройсмана на посаді нейтрально.

Цікаво, що “дуже ефективною” та “скоріше ефективною” діяльність Президента Зеленськоговважають майже 43% опитаних. Зовсім неефективною роботу Зеленського вважають 13,8% опитаних.

Шокуючими можна вважати результати відповідей на запитання, як мешканці Вінниччини ставляться до підкупу виборців політиками. Так, позитивно до підкупу ставляться 19% опитаних, а нейтрально – 25,6% опитаних. Соціологи стверджують, що відповідь “нейтрально” в даному випадку фактично прирівнюється до позитивної відповіді. Водночас 53% опитаних засуджують спроби політиків підкуповувати виборців.

Цікаво також, що діючий Президент Зеленський має безпрецедентний кредит довіри від населення: 82% опитаних вірять, що Володимир Олександрович “змінить життя на краще”.Лише 12,2% не вірять у нового Президента.

 

Рейтинги партій

Що стосується актуальних рейтингів політичних партій, лідером електоральних симпатій на Вінниччині, як і в решті України, є партія “Слуга народу” Володимира Зеленського – її планують підтримати під час голосування 38% опитаних.

Надзвичайно високим, у порівнянні з національними показниками, є рейтинг в регіоні партії Володимира Гройсмана “Українська стратегія”. За політичну силу екс-мера Вінниці готові віддати свої голоси 11,2% виборців.

На третьому місці розташувалася “Європейська солідарність” Порошенка, яка має 10,2% підтримки, четверту позицію утримує “Батьківщина” з рейтингом у 8,3%, а топ-5 замикає “Голос” Вакарчука з 5,6%. Решта партій на Вінниччині не долають позначку в 5%.

Дещо інші показники по самому місту Вінниця: тут підтримка партії Зеленського дещо знизилася і складає 36%, а рейтинг “Української стратегії Гройсмана” суттєво виріс та наразі становить 15,1%. “Європейська солідарність” в обласному центрі має 8,2%, “Голос” – 6,6%, “Батьківщина” – 6,3%, а також долає бар’єр партія “Сила і Честь” з 5,8% рейтингу.

Коментуючи результати опитування по мажоритарним округам, Шторгін зазначив, що має в розпорядженні такі дані, однак не уповноважений їх оприлюднювати, адже соцдослідження здійснювалося на замовлення. Водночас спікер зазначив, що в 11-му окрузі з центром у Вінниці наразі лідирує висуванець від “Української стратегії Гройсмана” Володимир Кістіон, на якого працює персональний  70%-ий рейтинг Гройсмана. Сильні позиції також має народний депутат Сергій Кудлаєнко. Водночас на цьому ж електоральному полі в даному окрузі перебуває Андрій Гижко від “Європейської солідарності”, а членкиня “Батьківщини” Ганна Давиденко конкуруватиме зі справжньою висуванкою від “Батьківщини” Анастасією Приходько.

В 12-му “міському” окрузі, на думку Шторгіна, також найсильніші позиції має висуванець від “Української стратегії” Леонід Марцинковський, так само завдячуючи передусім персональному рейтингу Гройсмана.

Також Руслан Шторгін висловився і щодо округу №14, де “воюють” між собою дві “слуги народу”: Ірина Борзова та Світлана Лутковська. На думку виступаючого, агресивна позиція Лутковської може призвести до того, що на цьому окрузі може “вистрілити” взагалі третій кандидат. А щодо округу №18 Шторгін загадково сказав, що “тут я розглядав би взагалі іншу пару, ніж Калєтнік та Демчак”, не уточнюючи, кого саме він має на увазі.

Андрій Качор, вінницький інформаційний портал

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up