Забрали лічильник на повірку і не повернули. Коментує адвокат

Забрали лічильник на повірку і не повернули. Коментує адвокат
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася мешканка села Сокілець Катерина Лесик.
  • Жінка розповіла, що під час заміни лічильника електроенергії старий прилад забрали на повірку, але повертати відмовилися.
  • Мовляв, він на балансі Електромережі, хоча жінка стверджує, що купувала лічильник за власні кошти.
  • Як це пояснюють у РЕМі і що робити у такому випадку?

Сім років тому Катерина разом з чоловіком поставили у приватному будинку однотарифний лічильник. Прилад подружжя придбало за власні кошти. Нещодавно до будинку переїхала жити мама Катерини. Витрат електроенергії стало більше, до того ж, електрика не дешева, тож подружжя Лесиків вирішило замінити звичайний однотарифний лічильник на новий — двотарифний, який в народі ще часто називають «двофазний». Такий прилад окремо рахує електроенергію, використану вдень, і окремо — вночі. При чому нічні кіловати коштують дещо дешевше.

Новий лічильник Катерина з чоловіком теж придбали за свій рахунок. Викликали РЕМівців, щоб провести заміну приладу. У середу, 7 жовтня працівники електромережі приїхали до будинку, зняли старий лічильник і встановили новий, двотарифний. А старий прилад забрали із собою. Сказали, що його треба перевірити і попросили наступного дня заїхати до Електромережі й забрати.

— Коли ми поїхали його забирати, нам його не віддали, мотивуючи це тим що він стоїть на балансі РЕСу, бо вони його обслуговували, — розповідає Катерина. — Ну то вибачте, я ж купувала його за свої кошти! Це ж не той лічильник, який ще був у радянські часи встановлений і його забрали на свої потреби. Це наш особистий лічильник, куплений за наші кошти. Чому вони його забрали? Бо він у них на балансі? Ну так само можуть зняти з балансу — вже ми новий лічильник поставили.

Відео дня

У Козятинській електромережі радять у такому випадку повторно звернутися до керівництва і показати квитанцію, яка підтверджує той факт, що лічильник дійсно придбав споживач.

— Так, усі лічильники які встановлені у споживачів, перебувають на балансі РЕМу. Ми їх безкоштовно міняємо, робимо їх технічну перевірку і жодних затрат споживач у такому випадку не несе. Це ті лічильники, які на нашому балансі. Той лічильник, який вона вже зараз придбала, він лишається на її рахунку. У разі, якщо він вийде з ладу, ми його їй повертаємо, вона здає його на ремонт туди, де вона його придбала, а замість цього ми ставимо на цей період свій лічильник, — пояснює Ігор Урсов, заступник директора з розподілу електричної енергії СО «Козятинські електричні мережі».

Що радить адвокат?

Юрій Криворучко, адвокат Шевченківської колегії адвокатів міста Києва каже, що працівники Електромережі не мають права не віддавати лічильник, придбаний за кошти абонента.

— Будь-що може на балансі перебувати, але це тільки право балансоутримувача тримати на балансі, перевіряти і стягувати кошти, передбачені за законом чи договором, — пояснює адвокат.

Документом, який підтверджує, що лічильник належить саме вам, може бути квитанція чи чек, а також технічний паспорт, у якому серія і номер лічильника співпадають із серією і номером лічильника, який вилучили. Подальші дії залежать від того, чи підписував власник лічильника акт приймання-передачі, коли прилад вилучали.

Якщо такий акт є, треба дивитися, що в ньому написано. Якщо у документі зазначено, що лічильник взяли на повірку і вказано строк, до якого прилад буде перебувати в Електромережі, по закінченню цього терміну треба написати заяву до РЕМу з вимогою повернути вашу власність і додати до заяви копію квитанції, чека чи технічного паспорта.

— Бажано копію завірити, — продовжує Юрій Криворучко. — Якщо це в селі, це може зробити сільський голова. Також можна підписати угоду з адвокатом і він матиме право посвідчувати тотожність документів, які перебувають у його провадженні. Або у нотаріуса. Але якщо справа не доходить до правоохоронних органів, то можна спочатку дати читабельну ксерокопію.

За законом «Про звернення громадян» на розгляд простих питань дається 15 днів, на розгляд складних — 30. Але в будь-якому випадку на 5 день після подання заяви вам мають повідомити, які дії будуть здійснені, якщо на цей момент перевірка ще не закінчена.

Якщо акту приймання-передачі немає, тут усе дещо складніше, адже немає прямого доказу, що лічильник у вас справді вилучили конкретні працівники РЕМу. У такому випадку адвокат теж радить написати заяву до Електромережі. В описовій частині вказати, якого числа і ким була проведена заміна лічильника, причину заміни, вказати початкові значення нового лічильника і останні значення старого, прописати марку та серію нового лічильника, суму, сплачену за нього, інформацію з квитанції чи чека, який це підтверджує (номер, дату, тощо). З абзацу вказати, що старий лічильник належить вам на праві власності і ви розпоряджаєтеся ним на свій розсуд, тому незаконне його неповернення тягне за собою наслідки, такі як звернення до суду та інших правоохоронних органів.

Заяву треба зареєструвати, щоб на ній поставили штамп і вказали вхідний номер. Якщо лічильник не віддадуть через кілька днів, адвокат радить робити копію заяви, звертатися до суду і вже на суді доводити, що лічильник належить вам і ви хочете його повернути.

У якому випадку потрібно робити заміну лічильника?

Як пояснюють у Козятинській електромережі, заміна лічильника може бути планова і позапланова. Планову заміну роблять тоді, коли у приладу вийшов термін державної повірки. Він окремий для кожного лічильника і може складати 4, 8, 16, 20 років, тощо. Термін повірки контролюють спеціалісти РЕМу і коли він спливає, лічильник міняють безкоштовно.

Позапланова заміна відбувається за бажанням споживача. Наприклад, якщо ви хочете поставити замість звичайного лічильника двотарифний. У такому разі споживач сам купує лічильник, а заміну проводять за його кошти. Вартість заміни залежить від відстані до споживача.

Щоб провести позапланову заміну, попередньо потрібно звернутися до Електромережі та узгодити, який саме тип і марка лічильника вам найбільше підходить. Після цього придбати прилад і написати заяву на заміну.

Також лічильник можуть замінити, якщо споживач має скарги на роботу приладу. У такому разі проводиться перевірка і якщо лічильник виявиться несправним, його замінять безкоштовно.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up