Закарпаття едельвейсом цвіте

Закарпаття едельвейсом цвіте

Екскурсія

Мені з дружиною пощастило. Ми відпочивали і лікувалися на початку червня в санаторії “Верховина” Міжгірського району, Закарпатської області.

Санаторій розташований в гірській місцевості 640 м над рівнем моря, на відстані 5 км від райцентру Міжгір’я, біля села Сойми, 28 км від залізничної станції “Воловець”.

Між двома рядами розложистих гір, вкритих лісами, протікає гірська річка Ріка. Поруч пролягає дорога, яка з’єднує райцентр Міжгір’я і залізничну станцію “Воловець”.

Відео дня

Їхали до станції “Воловець” поїздом  “Київ-Ужгород” по новозбудованому двоколійному бескидському тунелю залізничному перегоні Бескид-Скотарське. До речі, бескидський тунель відкрито в кінці травня після ремонту. Для України він має стратегічне значення.

На даному напрямку перевозяться вантажі до західного кордону України. Із початком руху через новий двоколійний тунель пропускна спроможність збільшилась з 47 до 100 пар поїздів за добу. Це більше 40% транзитних вантажів “Укрзалізниці”.

Розміщений санаторій в унікальних природних умовах Чисте гірське повітря, чиста джерельна вода, якісні харчові продукти (гігієнічно-прекрасні салати без ГМО, каші, яйця, м’ясо, риба), приготовлені на пару. На вечерю — пробіотик кефір. У цьому, звичайно, заслуга кухарів харчоблоку і технічного персоналу кухні.

Санаторій “Верховина” — питтєвий, облаштований бюветом. Вода мінеральна “Сойта”. У одному літрі високої мінералізації 6,8 грама солей, багато мікроелементів: калій, натрій, магній, кальцій, залізо, гідрокарбонат, кремнева, миш’яковита кислоти.

Мінеральні води Закарпатської області від сивої давнини і до наших днів безкорисливо служать людству. Перші хімічні аналізи мінеральних вод Закарпаття були зроблені понад сто років тому. Але систематичне їх вивчення почалося тільки недавно.

В області нараховується 680 мінеральних джерел. Значна частина мінеральних вод знаходиться в природних умовах (поляна квасова, поляна купель, лужанська, плосківська, сойми та інші) задіяних для широкого використання населенням. Виняткові властивості мінеральних вод доповнені біологічно активними мікроелементами, а тому дають змогу широко використовувати їх для лікування населення в санаторіях, профілакторіях, пансіонатах. Проводити розлив у пляшки для позакурортного лікування та використовувати як якісну столову воду.

Санаторій “Верховина” розрахований на оздоровлення 100 осіб в зміну. Основний  спальний корпус 4-поверховий, розміщений на відповідній висоті. Природні умови унікальні.

У період лікування були організовані екскурсії в село Пилипець на Канадський підіймач на гору Гімба (висота 1160 метрів), до гірського унікального озера Синевир. Озеро розміщене на висоті 988 метрів над рівнем моря. Глибина — 20-22 метри. Багате рибою (форель). Чиста джерельна вода. У озеро втікає три річки,  витікає — одна. Площа його 6,2 га. Прогулянка по озеру на плоті коштує 30 грн.

Ми відвідали свято (Полонина), де запалала на Синевирському перевалі вівчарська ватра. Звучала трембіта. Головним вівчарем був голова адміністрації області Геннадій Москаль. Було урочисто з піснями, танцями, вітаннями, шашликами, вином, калганівкою, банашем і бринзою, різних сортів смаколиками, закарпатськими домашніми стравами. І головне — приємні запрошення скуштувати все це безкоштовно. Урочисто виганяли на пасовище овець. Звучала трембіта, яка запрошувала на свято...

При нагоді побувайте в Закарпатському райському куточку України. Не пожалкуєте.

 

Довідка

Вода “Сойми” лікує: знижену кислотність шлунка (не у фазі загострення), захворювання печінки, жовчно-вивідних шляхів, підшлункової залози, кишківника, діабету, анемії крові різного походження, після радіаційного опромінення (чорнобильців).

Дякуємо братам, Героям України Кличко, які відродили санаторій “Верховина” для патріотів-чорнобильців, котрі вкрай потребують лікування та оздоровлення.

Іван СМОЛІЧ, ветеран праці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up