Залізнична трагедія: розповіді очевидців найбільшої аварії 70-х

Залізнична трагедія: розповіді очевидців найбільшої аварії 70-х
Близько півстоліття тому від цієї платформи вирушила електричка. За декілька хвилин майже шістдесят її пасажирів загинули в аварії
  • Трагедія. Майже півстоліття тому, 19 вересня 1973 року, на залізниці нашого міста сталася масштабна аварія: електричка зіштовхнулася з вантажним поїздом.
  • Загинули десятки людей. Ще більше отримали поранення.
  • Нам вдалося розшукати свідків тих подій, які розказали, що тоді відбувалося

На календарі була середина вересня. Звичайний будній день. Катерина, ім’я змінене, тільки-но провела чоловіка- залізничника на електричку до Бердичева. Він поїхав на чергову робочу нараду. Не пройшло навіть години, як до бухгалтерії, де вона працювала, зателефонували: «На під’їзді до станції «Козятин-2» сталася аварія. Вам треба приїхати. Серед загиблих може бути ваш чоловік».

– Коли ми приїхали на місце, там вже були солдати і міліція. Одні рятували поранених, а інші відловлювали мародерів і охороняли територію, – розповідає жінка. – Мій чоловік їхав у першому вагоні. Від удару підлога та обшивка вагону розійшлися і пасажирів притисло тоннами металу. Ми бачили розчавлені та рвані тіла. Рятувальники казали, що ніхто не вцілів. Мій чоловік також. Я впізнала його за одягом… Після цього я звільнилася з залізниці, не могла більше там працювати.

Точну причину аварії Катерина досі не знає. Але серед містян поширена думка, що машиніст вантажного потяга проїхав на червоний колір світлофора і врізався локомотивом у головний вагон електропоїзда. Протягом другої половини місяця у лікарнях помирали постраждалі в аварії. Через це той період у народі прозвали «Чорним вереснем».

Відео дня

Врятоване немовля

Відомо, що машиніст вантажного потяга загинув одразу, а його помічник, який знаходився у задній кабіні, залишився живим. Відбувся лише шоком, але на всі запитання відповідав тільки жестами.

– У першому вагоні було близько 20 загиблих і живе немовля. Його знайшли, коли салон розрізали автогеном, – говорить Катерина. – Вагон стиснуло наче гармошку. Але там був «острівець» з непошкодженим сидінням. Воно і врятувало малюка. Його одразу забрали медики.

Точну кількість поранених та загиблих жінка не знає. Говорить тільки, що лікарні тими днями були вщент заповненими постраждалими.

Втрата товариша

► Микола Федорук. Можливо єдиний пасажир першого вагону, якому вдалося вижити в аварії

Миколу Федорука з товаришем відправили у Козятин-2 ремонтувати колії. Микола взяв з собою велосипед. Планував на ньому повертатися додому. Коли чоловік почув скрегіт коліс і відчув сильний удар, до його зупинки залишалося всього чотириста метрів.

– Я машинально схопився за ручку вікна, а за мить почав кудись провалюватися. Днище нашого вагону відірвалося від обшивки, я бачив, як товариша затягнуло у тамбур. За двадцять секунд настала тиша, – говорить Микола. – Я вибирався з-під уламків. Поруч було багато людей. Вони просили допомогти їм. Для деяких, це були останні слова, які вони змогли сказати перед смертю.

Розгублений Микола спробував дістатися до тамбура, щоб допомогти товаришу, але дорогу перегородив інший вагон електрички. Від сильного удару один вагон налетів на інший і вщент зім’яв тамбур. Усі, хто опинився на шляху багатотонної машини, загинули. У тому числі товариш Миколи.

– Ми витягали усіх, кого знаходили під уламками. Деяким допомога була вже не потрібною. А про врятоване дитя я взагалі нічого не знаю, – продовжує свідок аварії. – Цікаво, що пізніше залізниця відшкодувала мені збитки: і за пошкоджений велосипед, і за костюм, який я віз з собою, щоб переодягнутися.

На підприємстві, де працював Федорук, хотіли відправити його на реабілітацію. Але після обстеження хірург сказав, що ніяких серйозних травм у постраждалого немає, тому потрібно повертатися на роботу: «А я не міг працювати. У мене все перед очима стояло. Взяв відпустку, щоб хоч трішки відійти».

Ми дізналися, що помічник машиніста, якому вдалося вціліти, зараз живе за вісімдесят кілометрів від Козятина і про аварію досі не говорить. Про історію двох друзів, які запізнилися на електричку на кілька хвилин, тим самим врятувавши свої життя. Про немовля інформація, на жаль, відсутня. У лікарні зберігаються дані, тільки за останні 25 років. Усього у тій аварії загинуло близько 60 людей. Більшість з яких – жителі нашого міста.

Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володимир

    Цiкаво те що в реестрi залiзничних авврiй СРСР ця авария не зафiксована.
  • Снежана Витовская

    Полімерні наливні підлоги, утеплення фасадів, ремонт квартир та багато інших послуг надає Ів Буд https://tepluydim.com.ua/

  • Сергій Рижков

    По поводу случившейся трагедии,есть версия,что єлектричка вьіехала немного позже своего графика,т.к.машинистьі ждали товарища из профкома Савельева,он погиб в той катастрофе и похоронен  рядом с дедом .Вполне возможно,что задержка поезда по єтим обстоятельствам и стала причиной трагедии.Еще раз повторю,что єто одна из версий среди людей,которая бьіла в то время.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up