Залізничне розділять між двома ОТГ

Залізничне розділять між двома ОТГ
  • Селище Залізничне, що у народі також відоме як «другий Козятин», увійде одночасно до двох об’єднаних територіальних громад.
  • Усе через те, що населений пункт підпорядковується Козятинській міськраді і двом сільрадам.
  • Чому так вийшло і як це вплине на життя мешканців селища?

Селище Залізничне з'явилося на карті нашого району не так давно – у грудні 1986 року. Хоча насправді перші поселення навколо цієї станції почали з’являтися значно раніше.

Усе почалося з невеличкої залізничної будки, яку спорудили поблизу колії, що веде з Козятина до Бердичева. На початку ХХ століття у ній мешкало всього 7 осіб.

Залізнична станція на так званому другому Козятині з'явилася у середині 1930-их. Для її побудови довелося вирубати цілу ділянку лісу.

Відео дня

«На початку 1934 року вздовж залізничної колії, яка сполучала Козятин з Бердичевом, за 6 км від Козятинського залізничного вокзалу група робітників почала розчищати ліс, який густою стіною стояв по обидва боки залізничної колії. Корчували пні, рівняли землю, копали лопатами траншеї для фундаментів. Так розпочалася розбудова залізничної станції», - пише історик Зоя Вільчинська у своїй книзі «Наша історія».

Станція отримала назву «Козятин ІІ». Саме тому козятинчани часто називають Залізничне «другим Козятином».

Разом зі спорудженням станції проклали додаткові колії для формування вантажних потягів, а також зводили будинки для працівників станції. Так навколо станції Козятин-ІІ виникли перші поселення.

Як окремий населений пункт при станції селище Залізничне існує з 1986 року. Саме тоді виконком Вінницької обласної ради народних депутатів прийняв рішення про реєстрацію і взяття на облік смт Залізничне.

Кому підпорядковується Залізничне?

Виконком Вінницької облради вирішив підпорядкувати селище Залізничне Козятинській міській раді. Зауважимо, що ще задовго до створення селища міського типу саме Козятинські органи влади вирішували питання соціальної сфери Залізничного.

Проте виявилося, що все не так просто. Насправді Залізничне підпорядковується міській раді не повністю. Населений пункт поділений на три частини. Міськраді належить лише одна. Ще одна частина належить Козятинській сільській раді, інша - Непедівській сільській раді. Про це ми дізналися на позачерговій 44-ій сесії міської ради.

Ми проаналізували документи Непедівської та Козятинської сільрад, які перебувають у відкритому доступі. На сайті Козятинської сільської ради ми не знайшли нічого з приводу Залізничного. Проте на сайті Непедівської сільради нам трапилося два документи. Один з них – рішення виконкому за 2011 рік «Про присвоєння поштової адреси на будівлю компресорної станції ст. Козятин-2». Інший – рішення виконкому за 2012 рік «Про видачу ордера на службову квартиру 8 км ст. Козятин-ІІ, с. Непедівка, вул. Гагаріна, 61». Із цього можна зробити висновок, що деяка частина Залізничного справді підпорядковується Непедівській сільраді.

Зауважимо, що територіально Залізничне не прилягає ані до міста Козятина, ані до села Козятина, ані до Непедівки.

Як поділено населений пункт?

За словами депутата міськради Миколи Синюшко, селище розділили між трьома громадами, коли Козятин набував статусу міста обласного значення, тобто, у 2000-ному році.

– Залізничне розділене залізницею навпіл. Тут, де живе основна маса жителів, садочок, школа, магазини, інфраструктура – ця частина відійшла до міста. А з правого боку, там, де підприємства залізниці, станція Козятин-ІІ, ПМС-120, РСП і частина житлових будинків, їх розділили: частину приєднали до села Козятина, а частину – до Непедівської сільської ради, – розповів газеті «RIA-Козятин» Микола Синюшко.

Хоча з приводу того, коли Залізничне розділили на три частини, ми знайшли дещо іншу інформацію. У 2006 році Козятинська міська рада позивалася до Господарського суду Вінницької області проти районної ради та Непедівської сільради. Із рішення суду ми дізналися, що розподіл земель Залізничного відбувся на початку 1990-их років, коли проводилася земельна реформа. Суд першої інстанції задовольнив позов міськради частково і постановив Непедівській сількій раді передати частину селища Залізничне Козятинській міськраді. Проте наступного року райрада подала апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного господарського суду і попереднє рішення скасували.

За словами депутата Синюшка, кілька років тому проводилися збори Залізничного. На них громада висловилася за об’єдання трьох частин селища із центром у Козятині. Проте це також жодних результатів не дало.

На що це впливає?

Те, що Залізничне зараз розділене між трьома різними громадами, має негативний вплив і на місцевих мешканців, і на формування бюджету Козятина. Місто утримує школу та медичний пункт, а також об’єкти інфраструктури. Проте податків від залізничних підприємств, які розташовані на території Залізничного, до бюджету міста Козятина не надходить, позаяк усі вони у тій частині селища, що належить Козятинській та Непедівській сільрадам.

– За ці роки там відремонтована центральна дорога, заасфальтували під'їзди до магазинів, трошки до школи відремонтували. Школу перекрили. Але доходів від підприємств до міського бюджету немає, – каже Синюшко.

Що стосується мешканців Залізничного, то для них чи не найбільша проблема виникає тоді, коли треба голосувати. У селищі є виборча дільниця на базі школи, але голосувати до неї йдуть лише ті, хто мешкає у тій частині Залізничного, що підпорядковується Козятинській міськраді. Усі інші змушені їхати до Непедівки чи села Козятина.

«Немає можливості відділити частинку Глуховецької ОТГ»

Коли сформується Козятинська ОТГ, проблема із Залізничним частково буде вирішена. Адже Козятинська сільська рада увійде до Козятинської громади, а разом із нею і та частина селища, яка належить цій сільраді. Проте інша частина Залізничного уже увійшла до Глуховецької ОТГ, позаяк Непедівська сільрада ще у 2017 році об'єдналася з Глуховецькою.

На позачерговій 44 сесії міської ради розглядали питання про звернення до Кабміну та Мінрегіону з приводу формування Козятинської ОТГ та Козятинського району. Микола Синюшко виступив з пропозицією звернутися до Мінрегіону з пропозицією об'єднати три частини Залізничного. Проте міський голова Олександр Пузир сказав, що це зробити неможливо.

– Я думав над цим питанням. Але, на жаль, наше звернення не буде мати сили. Тому що такий розподіл неможливий. На даний час максимум, що ми можемо зробити – це приєднати дві третіх частки до Козятинської ОТГ. Це та, яку ми вже маємо в Залізничному, і та, яка входить до села Козятина. А та частка, яка сьогодні належить Глуховецькій ОТГ, вже визначена в межах Глуховецької ОТГ. Немає можливості відділити частинку Глуховецької ОТГ і приєднати до Козятина, – сказав Олександр Пузир на засіданні.

Читайте також:

Журбинці хочуть в Козятинську ОТГ, але мають увійти в Самгородоцьку

На Вінниччині буде 63 ОТГ. На Козятинщині - 4

Дубовомахаринецька сільська рада за приєднання до Козятинської ОТГ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Илья

    словно кто то на комменты отвечает
  • Аліна Діденко

    А до чого тут фотографія Школи-гімназії ім.Підгорбунського?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Цієї ночі через Вінниччину летіли дрони та ракети. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up