Замість 27 районів — п’ять повітів: як може змінитися Вінницька область

Замість 27 районів — п’ять повітів: як може змінитися Вінницька область
  1. На круглому столі у Мінрегіоні представили новий адміністративний поділ областей України. Серед них є й Вінниччина.
  2. У нашій області пропонують створити п’ять повітів або ж мегарайонів — Вінницький, Жмеринський, Ладижинський, Немирівський та Могилів-Подільський.
  3. Це потрібно, адже на думку експертів, надання послуг державою в нинішніх межах районів наразі є неефективним.
     

Днями, у Мінрегіоні, відбувся круглий стіл про реформування адмінустрою України. На ньому експерти з Центру політико-правових реформ представили новий поділ 24 областей України, зазначивши, що це ще неостаточний варіант. 

При тому фахівці пропонують замінити ще й назву адміністративно-територіальної одиниці з району на повіт. Хоча заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода сказав, що назва адмінодиниці ще обговорюється:

— Поки рано навіть говорити, де і скільки районів буде. Напрацьовані матеріали Центру політико-правових реформ тепер обговоримо у ширшому колі, залучивши, в тому числі, народних депутатів України. Думаю, Мінрегіон найближчим часом створить спеціальну робочу групу, яка займеться цим питанням. Фінальне обговорення плануємо за круглим столом у парламенті. Орієнтовно це буде в квітні, — сказав Негода.

Відео дня

У презентації, яку опублікували на сайті «Децентралізація», є новий адмінустрій Вінниччини. За ним замість 27 районів створять п’ять повітів (округів):

  • Вінницький забере у себе п’ять районів, центр буде у Вінниці. Це найбільш заселений район, в якому житимуть 660 тисяч людей.
  • Жмеринський об’єднає чотири нинішніх райони, центр — Жмеринка.
  • Могилів-Подільський повіт займатиме територію п’яти чинних районів, центр — Могилів-Подільський.
  • Немирівський район збільшить свої межі на п’ять нинішніх районів, центр — Немирів.
  • Ладижинський район займатиме найбільшу площу та забере у себе вісім районів, центр — Ладижин.

 Для чого все це роблять? Минулої осені, нагадаємо, у Вінниці обговорювали новий поділ нашої області на райони. Експерти зазначали, що це треба зробити, адже з появою об’єднаних територіальних громад районна влада втрачає повноваження, а в діючих межах — не спроможна ефективно надавати державні послуги. Про це в матеріалі: Вінницьку область не поділять на нові райони без змін до Конституції.
Валерій Чудновський

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрій Лук'янчук

    Не розумію для чого мучитись, все давно поділено, просто прибераємо села та райони, залишаємо області з їх ткриторіями і все, робим назву яку хочеш..... все .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up