Запровадження 5 G в Україні: що це таке та як технологія вплине на економіку

Запровадження 5 G в Україні: що це таке та як технологія вплине на економіку

Президент України Петро Порошенко 17 травня підписав указ "Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління". 

Згідно з цим указом встановлюється відповідний графік запровадження 5G. В Україні цей зв’язок хочуть запустити вже 2020 року. За словами президента, це нові можливості для людей, ІТ сектора, надходження до Держбюджету, нові інвестиції в Україну, нові можливості для сільської медицини, зокрема телемедицини, а також для "нової української школи", інтерактивного навчання та безпеки через систему "Безпечне місто (пише ТСН)

ТСН.ua розповідає, що таке технологія 5G, як вона впливає на економіку та які має негативні наслідки для людей.

Характеристика технології 5G


5G – це вже п’яте покоління мобільного зв’язку. Основною відмінністю від інших поколінь є швидкість передавання даних. Якщо на першому поколінні швидкість була лише 2 кбіт/с, то технологія 5G передбачає швидкість на рівні 1 гбіт/с, а інколи сягатиме і 20 гбіт/с.

Відео дня

П’яте покоління покликане зменшити час завантаження даних, а відповідно значно пришвидшити роботу майже всієї електроніки світу. Окрім цього, вона також буде витрачати менше електроенергії.

Швидкість передавання даних зменшить затримку відгуку будь-якого пристрою, а також збільшить загальну можливу кількість пристроїв, які можуть користуватися такою швидкістю на обмеженій території. Фактично, технологія 5G – це у 100 разів покращений варіант технології 4G, яка вже активно використовується країнами світу.

Про різницю п’ятого покоління та інших дивіться в інфографіці

Коли впроваджувались покоління мобільного зв’язку в Україні


1993 рік – перший телефонний дзвінок в Україні. Саме тоді в країні з’явився мобільний зв’язок. Тоді це була лише технологія 1G.

1996 рік – поява в Україні стандарту GSM, який символізував початок використання технології 2G.

2015 рік - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації провела тендери на продаж мобільним операторам частот для запровадження технологій 3G. Майже 20 років Україна не змінювала технологію мобільного зв’язку, чим відстала від країн світу в середньому на 10 років. 

2018 рік – запровадження в Україні технології 4G та продаж відповідних частот мобільним операторам. Затримка цього кроку, порівняно з іншими країнами світу, – близько п’яти років.

2020 рік – орієнтовний початок провадження технології 5G. Таким чином, Україна може наздогнати найбільш технологічні країни світу, які також планують початок повноцінного комерційного використання п’ятого покоління на цей рік. 

Вплив 5G на економіку


"За сучасними підрахунками, впровадження мережі 5G додає до зростання ВВП мінімум 2,5%. Якщо ми це зробимо в Україні, ми побачимо черговий крок вперед щодо підвищення якості нашого бізнесу, швидкості ухвалення рішень", - заявив у квітні 2019 року міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами низки міжнародних експертів, запровадження технологій 5G в усьому світі спричинить неабиякий розвиток економіки. Щорічні інвестиції в 5G оцінюються на рівні 200 мільярдів доларів. 

За допомогою новітньої технології можна буде значно автоматизувати та покращити робочий процес. Найбільшою вигодою від 5G користуватимуться безпілотні автомобілі, оскільки буде ліквідована затримка сигналу на великих швидкостях самого автомобіля. Також п’яте покоління дозволить у режимі реального часу керувати сільгосптехнікою та стежити за ґрунтом і посадженими культурами, уніфікувати інфраструктуру та створити "розумні" заводи або навіть цілі міста, покращити комунікаційні мережі, зокрема і транспортні. У медицині технологія 5G дозволить лікарям проводити віддалені операції за допомогою автоматизованих систем.

Загалом же, 5G сприятиме розвитку штучного інтелекту, який дозволить значно покращити та пришвидшити надання послуг, а також виробництво товарів в усьому світі.

Негативні наслідки впровадження 5G


Спектр частот, який використовує технологія 5G, досить близький до спектру пасивного дистанційного зондування, що використовують для прогнозування погоди та стеженням за Землею. Відповідно, технології 5G можуть створити перешкоди, що значно ускладнить їхню роботу.

Водночас, деякі дослідники говорять і про загрозу для людського здоров’я, зокрема через вплив радіації. Радіочастоти високої потужності можуть призвести до значного підвищення температури тіла людини, однак жодних серйозних досліджень щодо шкідливого впливу 5G на людину досі немає. 

Існує і ще одна проблема використання нової технології – шпигунство. Значна кількість обладнання 5G є китайського виробництва, а іноземні користувачі всерйоз побоюються шпигунства з боку цієї держави, а тому запроваджують обмеження на використання їхніх товарів. Найбільше про інформаційну загрозу з боку Китаю говорить президент США Дональд Трамп.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. Від читача 09:28 Пожежний схематоз 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ) 12:27 «Ямковий ремонт з нанотехнологіями» у Козятині. Відео від читачів play_circle_filled 12:09 Козятинський ЦНАП отримав комплект сучасної портативної техніки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up