Зарплати, пенсії, правила карантину. Що зміниться у грудні?

Зарплати, пенсії, правила карантину. Що зміниться у грудні?

Новації. Перший місяць зими багатий на зміни. З першого грудня зросла мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Це потягнуло за собою збільшення податків і соцвиплат. До того ж, дещо змінили правила карантину й розширили перелік професій, де обов’язкова вакцинація від коронавірусу

В Україні на 500 грн зріс розмір мінімальної зарплати. Тепер вона становить 6 тисяч 500 гривень. Підвищення цього показника вплинуло, зокрема, на податки для фізичних осіб-підприємців.

З 1 грудня мінімальний розмір єдиного соцвнеску на місяць із зарплати працівників та доходів ФОП (за себе) тепер дорівнює 1 тисяча 430 гривень. Раніше було 1 тисяча 320 гривень. Максимальний обсяг ЄСВ зріс з 19 тисяч 800 гривень до 21 тисячі 450 гривень.

Аліменти та інші виплати на дітей

Зріс з 1 грудня і прожитковий мінімум: 2 тисячі 393 гривні на одну людину в місяць. А це потягнуло за собою збільшення інших показників. Зокрема, зросла максимальна сума допомоги по безробіттю — 9 тисяч 924 гривні. Мінімальний розмір допомоги залишився без змін.

Відео дня

А от мінімальна сума аліментів, яка також прив’язана до прожиткового мінімуму, тепер складає 1 тисячу 50 гривень (на дітей до 6 років) і 1 тисячу 309 гривень (на дітей 6-18 років).

Ті люди, які є опікунами або піклувальниками дітей до 6 років, можуть розраховувати на державну допомогу в розмірі 5 тисяч 250 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років - 6 тисяч 545 гривень. На дітей, які мають інвалідність, розмір допомоги вищий: 7 тисяч 350 гривень, якщо дитина молодша 6 років, і 9 тисяч 163 гривні, якщо їй від 6 до 18 років.

Грошовий еквівалент «Пакунка малюка» становить не менше трьох прожиткових мінімуми: з 1 грудня ця сума зросла до 6 тисяч 300 гривень. Як і раніше, «Пакунок малюка» можна отримати речами або грошима.

Пенсії

Зростання прожиткового мінімуму потягнуло за собою пенсії. В Пенсійному фонді України повідомляють, що зробили автоматичний перерахунок виплат. 

Відтак, мінімальна пенсія за віком тепер складає 1 тисячу 934 гривні. Мінімальний розмір пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років) збільшився з 2 тисяч 400 до 2 тисяч 600 гривень. 

Зросли також складові пенсій, розмір яких визначається прожитковим мінімумом: доплата за понаднормовий стаж, надбавки, підвищення, пенсія за особливі заслуги, державна адресна допомога тощо.

«Вовина тисяча»

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що з 19 грудня 2021 року всі громадяни, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть отримати 1 тисячу гривень. Гроші ці будуть віртуальними, у додатку «Дія». Витратити їх можна наступним чином:

Люди, які не користуються додатком, можуть розраховувати на альтернативний варіант використання коштів, але вже у 2022 році.

Змінили правила карантину в «жовтій» зоні

На брифінгу 30 листопада міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про зміни правил карантину в «жовтій» зоні. З 6 грудня вони суттєво посиляться і не сильно відрізнятимуться від «червоного» рівня обмежень. Зокрема, буде заборонено:

Ці обмеження не діятимуть, якщо є сертифікат про хоча б одне щеплення від коронавірусу, або негативний тест на COVID-19 у всіх співробітників, відвідувачів/клієнтів закладів чи заходів.

Також варто зазначити, що термін дії «жовтого» сертифікату про вакцинацію однією дозою з 6 грудня скоротиться до 30 днів (раніше було 120 днів).

Кому ще обов’язково вакцинуватися

Указ МОЗ України набуде чинності з 9 грудня 2021 року. За ним, крім педагогів і працівників центральних і місцевих органів, вакцину від коронавірусу повинні отримати працівники:

Щодо останнього пункту, то «стратегічними» у Вінницькій області визнані:

Тобто, якщо співробітники цих та інших підприємств не нададуть сертифікат про вакцинацію, вони будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Звільняти заборонено. Відновлення на посаді можливе тільки при наявності щеплення.

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up