«Жежелівський каолін» — об’єкт підвищеної небезпеки, а не зона для прогулянок

«Жежелівський каолін» — об’єкт підвищеної небезпеки, а не зона для прогулянок
  • У Вінницькій області є декілька підприємств, які працюють у каоліновій галузі. Одне з них – ТОВ «Жежелівський каолін», що входить у групу SOKA. Це підприємство працює у с. Жежелів Козятинського району Вінницької області з 2005 року. ТОВ «Жежелівський каолін» здійснює видобуток, переробку (подрібнення) та відвантаження каоліну, має всі необхідні для цього дозволи та ліцензії. 

Каолін – це біла глина, яка складається з мінерала каолініта та кварцевого піску. Каолін належить до найпростіших алюмосилікатів, його формула -  Al2O3·2SiO2·2H2O. Каолін нетоксичний, не вибухонебезпечний.  Це інертна речовина, яка не здійснює шкідливого впливу на навколишнє середовище. Загалом діапазон використання каолінів дуже широкий: керамічне, паперове виробництво та інші галузі.

У травні 2020 року ТОВ «Жежелівський каолін» уже розпочало сезонні роботи у Жежелівському кар’єрі. Територія Жежелівського кар’єру є приватною власністю компанії ТОВ «Жежелівський каолін» та об’єктом підвищеної небезпеки. Вхід на територію Жежелівського кар’єру стороннім особам суворо заборонений.

Відео дня

Територія Жежелівського кар’єру перебуває під охороною підрозділів поліції охорони, з якими укладена угода на охорону об’єкта. Порушення цих вимог сторонніми особами отримає відповідну кваліфікацію правоохоронних органів та призведе до відповідного покарання згідно з чинним законодавством України.


Видобування каоліну здійснюється способом відкритих гірничих робіт, за допомогою експлуатації машин і механізмів підвищеної небезпеки. Роботами у кар’єрі керує та фронт робіт екскаватора, бульдозера, вантажних автомобілів визначає група досвідчених і спеціально підготованих фахівців, які, окрім професійного навчання, кожні три роки проходять підготовку з питань охорони праці. Гірничий майстер на ТОВ «Жежелівський каолін» керує тим, щоб висота уступів та транспортні берми (шляхи для проїзду технологічного автотранспорту) були облаштовані відповідно до вимог ведення відкритих гірничих робіт на кар’єрах. Перед виходом у кар’єр та початком сезонних робіт з видобування гірничий майстер оцінює стан бортів, робочих площадок, рівень та об’єм води,  встановлює насоси для відкачки води, проводить інструктаж з техніки безпеки. 


Останнім часом, у квітні-травні 2020 року спостерігався небачений раніше сплеск інтересу до діяльності каолінового кар’єру у с.Жежелів. Жителів навколишніх міст і сіл привабила краса ґрунтових вод, які набувають блакитного забарвлення завдяки оптичному явищу рефракції (викривлення сонячних променів під час їх проходження через неоднорідне середовище, наприклад, ґрунтові води на ложі з білої глини). Однак, наголошуємо: відвідання кар’єрів як об’єктів підвищеної небезпеки є суворо забороненим! У чому полягає небезпека? Можливі зсуви уступів, особливо після великої кількості опадів, обвали, які можуть завалити одну людину або групу людей, або автомобіль повністю, оскільки водій не знає, де можна їздити, а де не можна у кар’єрі;
Можливий ефект «сипучих або хитких пісків», коли піски або глина перенасичені повітрям або водою та здатні внаслідок цього засмоктувати в разі попадання у них предмети, тварин або людей; із мокрої глини неможливо самостійно витягнути ноги, глина, каолін – дуже пластичні і обволікують все, що туди потрапляє, навіть тонкий шар глини може бути небезпечним. 
Дно кар’єра складається  з каолінів, після дощу каолін стає слизьким, є небезпека посковзнутися і впасти, травмуватися. 
Просимо всіх жителів с. Жежелів та інших населених пунктів Вінницької, Житомирської області та всієї України не відвідувати кар’єр самостійно або з членами родини чи з друзями, не приводити нікого у кар’єр для прогулянки, з метою відпочинку, туризму або заради селфі для розміщення у соціальних мережах. Сподіваємося на розуміння та здоровий глузд місцевих жителів, адже безпека є головним пріоритетом будь-якої діяльності. 

ТОВ «Жежелівський каолін»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up