Жінка, що народилася в сорочці

Жінка, що народилася в сорочці

Жінка, що народилася в сорочці

Вольова жінка відходить від перенесеного інсульту, який трапився з нею в 2011-у. Це Валентина Тимофіївна Соколова. Їй минуло 82! За роки, що прожила, ще два рази була за крок до смерті. Та, мабуть, Всевишній заступився за неї і наказав жити.

Народилася пані Валентина у 1936 році в селі Поташня, що на Київщині, в багатодітній родині. Крім нашої героїні, у батьків ще було 15 діток. Сім’я бідувала та якось давала собі раду без сторонньої допомоги. Усі діти вижили в той складний період. Усі вони навчалися в школі.

Ще до війни родина Валентини Тимофіївни переїхала жити в Свердловськ, а в 1947 — у Козятин. Закінчивши школу, за комсомольською путівкою поїхала працювати на Донбас. Маючи міцне здоров’я, вона вирішила стати шахтарем-підземником. Спускалася на глибину півтора кілометра. Працювала “плитовою” (працівник, а не працівниця (!), що порожні вагонетки підвозить до плити вугілля). Підвозила вона ті вагонетки, вагою 1 т 200 кг кожна, два роки. Та трапився з нею прикрий випадок. Під час аварії на шахті нашу героїню травмувало вагонеткою. Пізніше говорили, що народилася в сорочці, адже обійшлася тільки переломом ключиці.

Відео дня

Ті роки, що працювала в шахті, пані Валентина пригадує з болем. Каже, що мабуть ні одна жінка на тій роботі не працювала б.

Після тривалого лікування вже разом з чоловіком Євгеном переїхали в Козятин. Влаштувалася працювати на птахокомбінат робітницею. Пізніше перекваліфікувалася в будівельницю. Будували меланжевий цех. Після завершення будівництва стала працівницею-меланженецею. Звідти й пішла на заслужений відпочинок.

Разом з чоловіком пані Валентина виростила і виховала двох синів. Виростила вона як рідну доньку свою племінницю (донька сестри осталася без матері, коли їй було півтора року). Тепер племінниця Наташа — 40-річна заможна жінка з правнуком Єгоркою провідує свою колишню няньку.

Не забуває матір і син. Кожен місяць приїздить, заповнює холодильник продуктами. Словами вдячності зігріває її материнське серце.

Коли рідні та близькі роз’їжджаються, господарює вона з правнуком.

Не може Валентина Соколова, щоб не займатися доброю справою. Долучилася до благодійної акції по збору кришечок, кошти від яких йдуть на потреби воїнів АТО. Передала більше півтори тисячі кришечок (!). За всіх болить її душа.

У розмові з нею довелося почути і прикрі моменти. Трапилися люди, які людяність нашої героїні використали в шахрайських схемах. Позичила гроші та, як кажуть, з кінцями. Каже, що жалко, звичайно, праці, та нехай бере, коли совісті віддати гроші не має...

Молодому поколінню пані Валентина побажала достатку й здоров’я. Приклад навела з Раїсою Максимівною. Каже: “В Горбачова були гроші та Райку не вилікував”.

Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up