Жительку Жежелева від’єднали від мережі газопостачання. Чому?

Жительку Жежелева від’єднали від мережі газопостачання. Чому?
  • Історію з відключенням газу в селі Жежелів через несплату за транспортування газу нам розповіла Світлана Харахондя.
  • Поки її не було вдома, до неї приїхали газовики, незаконно проникли в її подвір’я, пошкодили газове обладнання та відрізали газ.
  • Пані Світлана звернулася з заявою до поліції

– Повернувшись додому я побачила, шо в мене вирвані дверці, які були на замочку, і пошкоджений редуктор. Не просто газ на редукторі перекрили, а відрізали, – каже пані Світлана. – Я викликала поліцію і написала заяву про незаконне проникнення на територію власності і пошкодження майна.

Наряд поліції, що прибув на місце події, натякнув господарці, чиїх рук ця справа, та порадили полюбовно владнати конфлікт з газовою службою. 

Відео дня

Газовики пояснили Світлані, що вони приїхали за повідомленням про витік газу. Коли пані Світлана поцікавилася в службі 104, хто їм повідомив про витік газу, газовики змінили версію проникнення на її подвір’я. 

- У вас вийшов з ладу редуктор, – заявили фахівці газконтори.

- Дайте мені дефектний акт, – попросила Світлана. Акта у них теж не було. Тоді непрохані гості висунули третю версію, що ніби, Світлана не є домовласницею і має сплатити борг, пройти співбесіду, переоформити документи на себе і лише тоді їй відновлять газопостачання. Розуміючи, що самотужки їй не справитись Світлана звернулася за допомогою до Юлії Мазур з громадського об’єднання «Доста».

Наступного дня потерпіла з пані Юлією звернулася в Козятинську газконтору за роз’ясненням, на якій підставі їй відключили газ. Коли діалог з керівником газопостачальної організації зайшов у глухий кут, в газконтору викликали  слідчо-оперативну групу, щоб зафіксувати злочин та змусити газовиків надати дефектний акт зламаного редуктора. Оперативники спрацювали спритно та відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження майна. 

В Козятинській філії “Вінницягаз Збут” ми разом з ГО «Доста» побували у вівторок, 22 червня, та поспілкуватися з керівництвом не вдалося. Олександр Кашперовецький, керівник газового господарства, пішов у справах, тільки з’явилися журналісти.

В представниці ГО «Доста» Юлії Мазур ми запитали, який вони бачать вихід з даної ситуації?

— Ми Світлані відновимо газопостачання після того, як пройдуть всі слідчі дії. Вона придбає новий сертифікований редуктор і наш фахівець вищої кваліфікації встановить його.

З самою Світланою ми поспілкувалися в телефонному режимі. 

 — Газопостачання мені відновлять, тільки я куплю редуктор. Тому що той, який у мене стояв, я боюся ставити. Користуючись нагодою, закликаю всіх українців не платити за транспортування газу по тій причині, що ми самі купували труби, а надра належать народу, це облгази, користуючись нашими трубами, повинні нам сплачувати за оренду наших труб при транспортуванні газу.

Наступного дня ми знов відвідали Козятинське газове господарство. Начальника на робочому місці знову не застали. Нас відправили до обласної пресслужби з офіційним запитом. Відповідальний за аварійну ситуацію на Козятинських магістралі, зіславшись на екстрений виклик, сів в автівку газової служби та й поїхав подалі з наших очей.

З газконтори ми разом з потерпілою Світланою Харахондя поїхали у відділок Козятинської поліції, щоб зустрітися зі слідчим. Він повідомив, що слідчі дії будуть проведені зранку,  25 червня. 

В п’ятницю, за умови проведення слідчих дій ми покажемо в помешканні пані Світлани язики блакитного палива

 «Платіж за транспортування газу незаконний»

Світлану відключили від мережі газопостачання за несплату транспортування газу. Чи законний такий платіж, що існує в нашому комірному вже півтора року, і як поводитися споживачам, коли вони зустрічають газовиків на своєму подвір’ї, розбиралися юристи «Доста».

Відповіді на ці питання дає голова ГО «Доста» Павло Павлов через свого колегу Володимира. Той на прикладі Закарпатягазу пояснив, що це стосується всіх облгазів України. Він переконаний, що люди не тільки не повинні платити за транспортування газу, а й вправі повернути вже сплачені за транспортування газу свої кошти. 

– Для того, щоб з вас не можна було взяти гроші за транспортування газу, потрібна суперечка з газовиками, –  пояснює Володимир і пропонує звертатися в облгази, щоб вони пояснили, чому за транспортування газу саме така ціна, а не інша. За прикладом Закарпатгазу, куди він звертався, йому відповіли, що власної бухгалтерії вони не ведуть, їм такий тариф встановлює НКРЕКП. А там, за словами юриста, повідомили, що тариф на доставку газу встановлений на підставі обгрунтованих даних Закарпатгазу. 

– Ніби все й замкнулося, – каже юрист. – Але хто звернеться з такою заявою до облгазу, той уникне стягнення боргу через суд. Як тільки газовики звертаються з позовом до суду, ви показуєте, що у вас є спір і газовики зобов’язані вам надати розрахунок. Розрахунок вони надати не в змозі по тій причині, що тариф на транспортування газу завищений приблизно в 4–5 разів від дійсної вартості доставки газу.

На думку Володимира, платіж за транспортування газу не законний ще тому, що ст. 117 Конституції України зобов’язує всі нормативно-правові акти реєструвати у Мін’юсті і правовий акт за транспортування газу належить до реєстрації у Міністерстві юстиції. НКРЕКП керується тим, що ще коли облгази продавали Фірташу, вони в Законі про НКРЕКП в статті 14 написали, що нормативні акти НКРЕКП реєстрації у Мін’юсті не підлягають. Але стаття 14 закону НКРЕКП суперечить ст. 117 Конституції України. В статті 8 Конституції України зазначено, що всі нормативно-правові акти, які приймаються в Україні, повинні бути прийняті на підставі Основного закону України і не суперечити йому. Стаття 14 йде врозріз Конституції України. Указ президента № 493 від 1992 року, в якому йдеться, що нормативний акт після реєстрації у Мін’юсті набирає законної сили через 10 днів після реєстрації.

Ні одна постанова на встановлення тарифу ні в одній області України не зареєстрована в Мін’юсті, стверджує спеціаліст права, а це означає, що постанова не набрала законної сили і люди сплачують за транспортування газу за власним бажанням. Закон на стороні споживачів. Як люди ним користуються, то вже інша справа, підсумовує юрист.

Позицію «Вінницягаз» читайте у матеріалі «Відбір газу у цього споживача здійснювався незаконно, самовільно»
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Vladimir Chernetski

    Теж чекаю продовження серіалу талановита жіночка Юля, жаль що такі шоу по 1+1 не показують. Хоча сюжет трошки дешевенький, явна заказуха... А з іншого боку ZPSanek-Куницький тоже з тролінгу копів починав зараз в депутатах сидить. Юля Далеко піде....
  • Оксана Гудзенко

    Ждем продолжение сериала
  • Валерий Мороз

    Питання законності чи не законності платежу треба з'ясовувати в судовому порядку. Якщо він визначений на законодавчому рівні він по замовчанню законний. Якщо пані Світлана та доста вважає інакше нехай звертається в суд за відстоюванням своїх прав. Але ж оця Юля любить познімати шоу. вже цілий серіал назнімала. Спочатку було цікаво, потім стало скучно і зрозуміло що Юля використала Світлану як інструмент для роздування конфлікту щоб можна було побільше відосіків назнімати. А недолуга Свєта наївно надіється на те що їй включить газ Юля просто так. Тут вихід один СУД. а суд це час. Скоро помідори закривати треба. Свєта ти попала! Ждем продовження серіалу
  • Олена Волинець

    СВолота. Проникли в приватне подвір’я коли господарів не було вдома, зіпсували редуктор (пошкодили приватне майно), а тепер базікають, що витік газу був.  Вивчайте основний закон країни, а свої кішенькові правила газконтори залишить собі або Фірташу, зайдіть до нього та вимкніть йому газ. Конституція наголошує:
    Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.
    Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

    У невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.
    Вивчайте та виконуйте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up