Життя після виборів: що зміниться для козятинчан і мешканців сіл?

Життя після виборів: що зміниться для козятинчан і мешканців сіл?
Фото з архівів газети
  • Після місцевих виборів утвориться нова Козятинська міська громада.
  • До нашого міста приєднаються 7 сільрад, які раніше підпорядковувалися району.
  • Розповідаємо, як це вплине на життя мешканців Козятина і сіл та що буде з районною лікарнею, яка поки — комунальне підприємство Козятинської районної ради.

Відповідно до перспективного плану, який затвердив Кабінет міністрів України, до Козятинської міської ОТГ увійдуть місто Козятин, частина смт Залізничне, а також 13 сіл:

  • Козятин;
  • Іванківці;
  • Кордишівка;
  • Прушинка;
  • Махаринці;
  • Пиковець;
  • Пустоха;
  • Сестринівка;
  • Сокілець;
  • Титусівка;
  • Сигнал;
  • Флоріанівка;
  • Рубанка.

Чому до громади увійде лише частина смт Залізничне, ми пояснювали тут.

Нова міська громада утвориться після місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, тож на нас чекає низка нововведень. Що саме зміниться — розбиралися разом із Андрієм Кавунцем, експертом із децентралізації.

Відео дня

Чи будуть у селах старости?

Після виборів усією Козятинською громадою керуватиме міський голова. Саме тому цього разу мешканці сіл голосують не за сільського, а за міського голову. Виникає логічне питання — чи будуть у селах представники влади, хоча б старости? Так, будуть. Але старосту не обиратимуть мешканці села, його кандидатуру пропонуватиме міський голова, а затверджуватимуть депутати на сесії міської ради.

— Староста так само є представником інтересів мешканців села. Він вносить пропозиції щодо формування частини бюджету по цьому населеному пункту, контролює виконання, — пояснює Андрій Кавунець. І це далеко не повний список повноважень. Які саме будуть функції старости, вирішить міська рада. Депутати приймуть положення «Про діяльність старости» і цим документом буде закріплено його повноваження, функції, обов’язки, порядок звітування, тощо.

Скільки саме буде старост у громаді — теж вирішить міська рада. Після виборів визначать, скільки буде сформовано старостинських округів, які села будуть входити до кожного округу і, відповідно, скільки буде старост.

— Може бути так, що міська рада визначить, що в кожному селі має бути староста. Може сказати, що кожна колишня сільська рада — це старостинський округ, там по два чи по три села і буде один староста на два-три села. А може взагалі сказати, що два старостинських округи у нас буде на всю громаду, чи взагалі не буде, — пояснює експерт.

Куди звертатися за послугами?

Після утворення нової громади для звичайних мешканців Козятина фактично нічого не зміниться. Причина цього — статус нашого міста. Вже протягом двадцяти років Козятин — місто обласного значення. До проведення реформи лише міста із цим статусом самостійно керували освітою, первинною ланкою медицини, культурою, соціальним захистом, іншими галузями і самостійно надавали своїм мешканцям послуги.

— Беремо, наприклад, сусідню Калинівку, яка так само місто, так само районний центр. Але Калинівка до початку реформ не була містом обласного значення і до початку реформ школами, культурою і всім іншим тут керувала районна державна адміністрація. Для Козятина була ситуація краща, тому що Козятин самостійно керував. Тому для мешканців міста принципової різниці не буде, — каже Андрій Кавунець.

Тож козятинчани надалі будуть отримувати послуги у ЦНАПі, а міська рада керуватиме освітою, соціальним захистом та іншими галузями. Проте на мешканців села чекають кардинальні зміни. Раніше усіма базовими послугами керували різні управління Козятинської райдержадміністрації. Після виборів керуватиме міська рада.

— Якщо раніше мешканця села цікавило питання по школі чи соцзахисту і він мав їхати в райдержадміністрацію, зараз він має їхати в міську раду. Або взагалі нікуди не буде їхати і буде отримувати цю послугу на місці. Для цього організують роботу виконавчих структур на місцях. Тут варіантів багато. Зараз є можливість створення мобільних ЦНАПів і старост ніхто не відміняв. Наприклад, не обов’язково буде їхати в Козятин, щоб отримати довідку. Мешканець може відповідне звернення передати через старосту, староста в Козятині отримує ту адміністративну послугу, яка потрібна і передає мешканцю села, — пояснює експерт.

Міська скарбниця

До кінця 2020 року бюджети Козятина і сіл будуть виконуватися окремо. Але на сесії депутати міської ради можуть вносити зміни до бюджету не лише міста, а й сіл, які до нас приєднаються.

Після нового року буде один бюджет для всієї громади. Тоді вже міська рада виділятиме як для міста, так і для сіл кошти на освіту, первинну ланку медицини (ФАПи), спорт, культуру, соцзахист, та інші галузі відповідно до Бюджетного кодексу.

— Тут головне те, що мають бути компетентні старости та й депутати, які б розуміли проблеми кожного села і вносили певні пропозиції по тому, що треба зробити, — каже Андрій Кавунець.

Яка доля чекає на школи, ФАПи і райлікарню?

Ще одна зміна, яка нас очікує — реорганізація Козятинської районної ради, адже Козятин вже входить до Хмільницького району і на виборах ми обираємо депутатів саме до Хмільницької районної ради. Андрій Кавунець каже, що поки процедура реорганізації райрад остаточно не визначена. Вона має бути детально прописана у законопроекті «Про засади адміністративно-територіального устрою», який внесе зміни до закону «Про місцеве самоврядування». Але вищезгаданий законопроект досі остаточно не схвалили.

— Дефакто Козятинська районна рада, так само як і Калинівська райрада, передадуть усе те, чим вони управляють, тобто спільну комунальну власність громад району, своєму правонаступнику, тобто Хмільницькій районній раді, а Хмільницька районна рада має те майно, яке розташоване в межах кожної з громад, передати цим громадам, — пояснює експерт.

Проте на останній 39-ій сесії Козятинська районна рада заздалегідь передала громадам сіл заклади освіти, фельдшерські пункти, Музей хліба та нежитлові будівлі табору «Пролісок». Тому після виборів усіма школами та ФАПами, які розташовані на території сіл, що увійдуть до Козятинської міської громади, керуватиме міська рада. Наприклад, управління освіти та спорту міської ради тепер керуватиме школою № 9, яка територіально розташована у селі Козятині і до цього підпорядковувалася відділу освіти райдержадміністрації.

Що стосується нашої районної лікарні, яка є комунальним підприємством Козятинської районної ради, то тут усе дещо складніше. До початку цього року утримання районних лікарень фінансувалося з районних бюджетів. Але з початку 2020-го усі районні лікарні перейшли на нову модель фінансування, за якої НСЗУ (Національна служба здоров’я України) оплачує послуги, які надає лікарня клієнтам. Але окрім оплати послуг ще треба утримувати приміщення і поки не зрозуміло, хто саме це буде робити.

— Говорять зараз про те, громади, які входять в район, повинні давати субвенцію на район для того, щоб утримувати районну лікарню. Але я слабо вірю в те, що громади, які розташовані не поруч до цієї районної лікарні, будуть на неї давати кошти. Варіант другий — що на райони повернуть утримання районних лікарень. Є ще варіант третій — це якщо НСЗУ почне нараховувати вартість послуги з врахуванням вартості утримання об’єкту. Це досить складно, але реально. І останній варіант — якщо громада достатньо багата, вона може ініціювати питання про те, що готова забрати цю лікарню. Тобто, якщо міська рада виявить ініціативу, то районна лікарня може перейти в управління громадою, стане некомерційним комунальним підприємством і працюватиме для мешканців громади, — додає Андрій Кавунець.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталі Ткачук

    Нічого не зміниця все як було так і буде нажаль.🙄
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up