Жмеринка чи Козятин? Порівнюємо міста залізничників

Жмеринка чи Козятин? Порівнюємо міста залізничників
  • Минулого тижня ми писали, що Козятин посів 9 сходинку у рейтингу малих та середніх громад Вінниччини, а очолює цей ТОП вже декілька років поспіль Жмеринка.

  • Це спонукало нас дізнатися більше про це місто.

  • Чим Жмеринка відрізняється від Козятина?

  • Що є такого там, чого немає у нас?

  • А в чому, навпаки, ми випереджаємо?

Що ми знаємо про Жмеринку? Що тамтешній вокзал, як і наш, один із найгарніших і найстаріших в Україні. І що це місто, так само, як і Козятин — великий залізничний вузол. А ще Жмеринку, так само, як і Козятин, колії перерізають на три частини. Тож там теж є переїзди і «переходки». Щодо останнього пункту, то у 2020 році в Жмеринці побудували «розумний» перехід через залізницю. Він обладнаний звуковою і світловою сигналізацією, а також тактильною плиткою, а тому доступний до використання для людей із вадами зору. При чому зробили його самі залізничники Жмеринки у досить короткий термін — початок робіт анонсували наприкінці вересня, а відкрили готовий об’єкт на початку листопада.

►Ліворуч переходка на кругу в Козятині. Праворуч - "розумний" перехід у Жмеринці. Фото праворуч з сайту Жмеринка.City

Втім, такий «розумний» перехід у місті лише один.

Відео дня

Статус

Залізниця — не єдине спільне між Козятином і Жмеринкою. До адміністративної реформи обидва населені пункти мали статус міста обласного значення. Щоправда, ми отримали його на цілих чверть століття пізніше.

А ще до нового поділу на райони і ми, і наш далекий сусід були районними центрами. Втім, якщо Козятинський район розформували і разом з Калинівським приєднали до Хмільницького, то Жмеринці вдалося відстояти статус районного центру. Попри те, що утворювати Жмеринський район спершу не входило у плани вищих ешелонів влади, постанову про утворення і ліквідацію районів вирішили доопрацювати і все-таки зійшлися на тому, що Жмеринському району бути.

Парк і площа

Центральна площа у Жмеринці називається Миру і розташована, як і у нас, біля адмінбудівлі. У 2020 році тут оновили клумби, висадивши на ряду з квітами вічнозелені рослини. На площі є карета бажань, креативна лавка з олівців і поруч із нею скринька для буккросингу (це місце, де можна на вулиці залишити свою книжку чи, навпаки, взяти почитати) та лавка примирення — своєрідний аналог нашої лавки для закоханих, що стоїть біля залізничного мосту, а також арт-інсталяція «Я люблю Жмеринку». У нас теж є подібна, але не на площі.

►Ліворуч - лавка-музична парасолька на площі Козятина. Праворуч лавка з олівців на Жмеринській площі. Фото праворуч з сайту Жмеринка.City

Із сумом змушені констатувати одну разючу різницю. На відміну від Козятинської, на Жмеринській площі немає порепаного асфальту — там територія викладена бруківкою, вона значно молодша за нашу - її облаштували у 1990-их роках, тоді як козятинську впорядкували ще у 1960-их. Сподіваємося, що цього року за реконструкцію нашої площі таки візьмуться, тим більше, що кошти на це заклали до бюджету.

Центральний парк у Жмеринці значно більший за наш. За концепцією він трохи нагадує нашу зону відпочинку на Водокачці із величезною відмінністю у тому, що Жмеринський парк не розташований на острові.

►Ліворуч Козятинський парк. Праворуч - Жмеринський. Фото праворуч з Вікіпедії

Але на території тамтешнього парку також є стадіон і дитячі майданчики. У парковій зоні поміж дерев стоять різні пам’ятники — від поетів до танка. До речі, за розповідями козятинчан, на нашій Водокачці теж колись були скульптури.

Транспорт

Як і в Козятині, у Жмеринці муніципального транспорту немає. У місті працюють приватні перевізники. Втім, якщо у нас п’ять маршрутів, у Жмеринці на два більше. Різниться у нас і система пільгових перевезень. У Козятині є окремий автобус для пільговиків — «одиничка», яка курсує з Білої Казарми на посьолок. У Жмеринці на декількох маршрутах є по три пільгових місця в автобусі. Крім того, за пільговою ціною у громадському транспорті в період навчання можуть їздити і школярі — для них ціна квитка на дві гривні нижча: одну гривню компенсує міський бюджет, одну — перевізник.

Але є одне велике але. У Жмеринці громадський транспорт коштує дорожче. Вартість проїзду минулого року піднімали двічі — у квітні ціна зросла до 6 гривень для всіх маршрутів, а в грудні встановили нову ціну — для одних маршрутів 7, для інших — 8 гривень. У Козятині вартість проїзду по місту не змінювалася вже декілька років і наразі становить 5 гривень.

Медицина

У Жмеринці є дві амбулаторії сімейної медицини, розташовані у різних кінцях міста. Разом у цих закладах працює 25 сімейних лікарів. У Козятині теж дві амбулаторії — одна з них Козятинська, інша — Самгородоцька. На двох у них працює 23 сімейних лікарі.

Це все про заклади первинної ланки медицини, а як щодо вторинної? На відміну від Козятина, у Жмеринці дві лікарні. А все тому, що там зберегли залізничну лікарню, яку у 2015 році перетворили на лікарню відновного лікування. Медичний заклад передали на обласний бюджет. За даними Національної системи здоров’я України, Жмеринська відновна лікарня на цей рік уклала договори на фінансування трьох пакетів — хірургічні операції в умовах одноденного стаціонару, медична допомога в амбулаторних умовах і реабілітація пацієнтів з ураженням опорно-рухового апарату.

Ще один медичний заклад вторинного рівня — Жмеринська центральна районна лікарня, належить міській раді. Як і в нас, торік там проводили реконструкцію приймального відділення у рамках програми «Велике будівництво». Окрім ремонту, закупили сучасне обладнання, серед якого — комп’ютерний томограф, який є і в нашій лікарні. 

►Ліворуч - апарат КТ у Козятинській лікарні. Праворуч - у лікарні Жмеринки. Фото з сайту Vежа

Жмеринській ЦРЛ вдалося зберегти «ковідний» пакет. Крім цього, у Жмеринській центральній районній лікарні є такі послуги, яких немає в нашій. Як от допомога при інсульті. Загалом за даними Національної служби здоров’я України, Жмеринська ЦРЛ цьогоріч має 16 укладених договорів.

Щодо Козятинської лікарні, то заклад подав на НСЗУ 17 договорів, із них 16 вже підписали, очікується ще підписання договору на надання стоматологічної допомоги. Левова частка пакетів дублюється із тими, які є у Жмеринській лікарні. Але наш медичний заклад має такі послуги, яких немає у Жмеринці — діагностика, лікування і супровід пацієнтів із ВІЛ, гістероскопія, а також реабілітація пацієнтів з ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

Освіта

За даними Інформаційної системи управління освітою, у Жмеринці нараховується шість загальноосвітніх шкіл. Із них дві мають статус опорної. У Козятині загалом нараховується п’ять шкіл (маємо на увазі ті, які територіально розташовані в межах міста). Із них одна має статус опорної. Тож за кількістю ми трохи програємо.

У грудні 2021-го у Жмеринській школі №6 відкрили оновлений харчоблок за стандартами ХАССП. У Козятинському ліцеї теж провели ремонт харчоблоку, щоправда він запрацював у січні 2022-го, тож ми лише на пів кроку відстаємо за цим показником від Жмеринки.

►Ліворуч - їдальня у Козятинському ліцеї. Праворуч - їдальня у Жмеринській школі №6. Фото праворуч з сайту Жмеринка.City

Але є дещо таке у деяких Жмеринських школах, чого немає в наших — там встановлюють сучасні спортивні майданчики зі штучним покриттям, а на території одного з навчальних закладів облаштували мотузковий парк. Наші учні про таке поки що можуть тільки мріяти.

Що стосується дитячих садочків, то за даними Інформаційної системи управління освітою, у Жмеринці їх нараховується вісім. І знову Козятин програє за кількістю, бо у нас садочків лише п’ять.

Безпека

У Жмеринці нещодавно реалізували програму «Безпечне місто» — біля закладів освіти, на в’їздах і виїздах з міста, у парку та інших громадських місцях встановили камери відеоспостереження зі здатністю розпізнавання номерних знаків.

А ми могли бути попереду Жмеринки, бо у Козятині камери відеоспостереження задумали встановити ще влітку 2016 року. Але щось пішло не так і реалізацію проекту поставили на паузу. Нарешті торік Козятинська ОТГ виграла в обласному конкурсі «Комфортні громади» трохи більше 1 мільйона гривень на програму «Безпечне місто». Камери почали встановлювати у 2021 році.

Втім на дорогах Жмеринки працюють не лише камери відеоспостереження. Деякі вулиці обладнані світлофорами не лише для транспортних засобів, а й для пішоходів. У Козятині теж є світлофор, біля тунелю. Щоправда, це радше пам’ятник світлофору, бо він не працює вже багато років.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Альоша Капніст

    Выбираем мера но не умеем спросить что он сделал ! Он ничего не делал для города мы опять его выбираем !!!
  • Юрій Колапс

    Чим далі находиться місто село від району чи обласного центру ,тим хужа обстановка там з усім
  • Юрій Колапс

    Хто ці рейтинги веде?
  • Юрій Колапс

    Ні Жмеринка ні Хмільник нічим не кращі

keyboard_arrow_up