Журбинці хочуть в Козятинську ОТГ, але мають увійти в Самгородоцьку

Журбинці хочуть в Козятинську ОТГ, але мають увійти в Самгородоцьку
Межі ОТГ на Козятинщині. Карта з сайту Вінницької ОДА
  • Минулого тижня Кабінет міністрів затвердив перспективний план формування громад Вінницької області.
  • Для Козятинщини усе залишиться фактично без змін.
  • Окрім Журбинців, які знову включили до Самгородоцької ОТГ.
     

Ідея об'єднати села в територіальні громади з'явилася в уряду ще п'ять років тому. У грудні 2015-го Кабмін затвердив перший перспективний план формування ОТГ на території нашої області.

Спершу у плані на території нашого району було чітко окреслено лише межі майбутньої Самгородоцької ОТГ. Згідно з тим планом, до громади мав увійти аж 21 населений пункт. Північна межа громади з центром у Самгородку мала проходити за селами Журбинці, Йосипівка та Великий Степ.

Аж у лютому 2018-го до перспективного плану включили Глуховецьку ОТГ. Спершу планувалося, що до неї увійде лише дві сільради - Глуховецька та Непедівська. Через дев’ять місяців до Глуховець та Непедівки додалося ще й Бродецьке.

Відео дня

У червні 2019-го було визначено, що на Козятинщині створять 4 ОТГ: Глуховецька, Самгородоцька, Махнівська і Козятинська. І якщо дві останні лише з'явилися у плані, то дві попередні зазнали змін.

Відтак Глуховецьку ОТГ розширили, включивши до неї ще 6 сільських рад. Межа громади мала проходити за селами Жежелів, Пляхова, Непедівка, Вернигородок.

Самгородоцька ОТГ «схудла» на одне село - з переліку виключили Журбинці, тож тепер північна межа мала проходити за селами Дубові Махаринці, Йосипівка, Великий Степ.

До Махнівської ОТГ мали увійти 20 населених пунктів. Межа громади мала проходити за селищем Дубина, селами Медведівка, Садове, Мшанець, Куманівка.

У червні 2019-го у перспективному плані нарешті з'явилася Козятинська ОТГ. Передбачалося, що навколо міста та селища Залізничне мало об'єднатися 14 сіл. Журбинці, які спершу планували включити до Самгородоцької ОТГ, увійшли в Козятинську.

Географічно Козятинську ОТГ мали оточувати три інші громади: Самгородоцька, Махнівська і Глуховецька.

Згодні не всі

Об’єднуються громади в ОТГ добровільно. Принаймні добровільним цей процес називають у законі, який так і звучить «Закон України про добровільне об'єднання територіальних громад». Хоча у цій процедурі є певні нюанси, за яких село чи селище може увійти чи не увійти до певної ОТГ.

Зокрема, у законі чітко вказано, що територія громади має бути нерозривною, а об'єднання здійснюються відповідно до перспективних планів області. А до вже створеною громади може приєднатися сільська чи селищна рада, яка географічно межує з ОТГ і відповідно до перспективного плану входить до цієї громади. Тож якщо, скажімо, Білопілля хотіло б приєднатися до Козятинської ОТГ, це неможливо було б зробити з двох причин: по-перше, сільрада не має спільних меж з Козятинської міською радою; по-друге, за перспективним планом Білопілля та Селище мають увійти до Глуховецької ОТГ.

Хоча серед мешканців сіл та селищ є ті, хто не бажає приєднуватися до громади відповідно до перспективного плану. Один з таких прикладів – село Велике, що входить до Вернигородоцької сільської ради. За планом вони мають увійти до Глуховецької ОТГ. Проте ініціативна група села, на чолі з Федором Свідзінським, провела опитування у Великому. Майже 80 відсотків опитуваних висловилися за приєднання до Козятинської ОТГ. Але через нюанси, які ми пояснили вище, Вернигородоцька сільська рада не може приєднатися до Козятинської ОТГ.

Схожа ситуація і в Блажіївці та Дубових Махаринцях. Ці два села підпорядковуються Дубовомахаринецькій сільській раді. У лютому цього року там провели схід села, на якому більшість висловилася за приєднання до Козятинської ОТГ. Хоча згідно з перспективним планом, Добовомахаринецька сільрада має стати частиною Самгородоцької ОТГ.

Нові зміни

Тим часом минулого тижня Кабінет міністрів України затвердив перспективний план формування ОТГ на Вінниччині. Поки документа ще не оприлюднено, але точно відомо, що у Вінницькій області буде 63 громади, а на Козятинщині – чотири.

Андрій Кавунець, голова громадської організації «Ресурсний та інформаційний центр «Громади Вінниччини», проаналізував проекти та деякі документи і зробив попередній аналіз плану. Він припустив, які саме населені пункти увійдуть до кожної з громад. Згідно з цим попереднім аналізом, для Козятинщини усе залишиться фактично без змін. Окрім Журбинців, які знову включили до Самгородоцької ОТГ.

Громада Журбинців у більшості виступає за приєднання до Козятинської ОТГ. У сільській раді кажуть, що проводили серед мешканців опитування і переважна більшість проголосувала за те, щоб йти в Козятин, а не до Самгородка.

– У нас до Козятина 12 кілометрів і тут автобус часто ходить і нам зручно сюди, – пояснює Тетяна Лешко, секретар сільської ради. – До Самгородка у нас під'їзду як такого немає і це набагато далі, майже 20 кілометрів. Виходить, який сенс їхати до Самгородка, коли що-небудь там потрібно у сільській раді взяти, а потім все одно везти в Козятин, чи до нотаріуса, чи ще куди.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up