«Зі стелі поставили куби. Чого ж я маю платити?»

«Зі стелі поставили куби. Чого ж я маю платити?»
  • Мешканцю Сигналу Анатолію Чернищуку у лютому прийшла нова платіжка за транспортування газу.
  • Двісті п’ятдесят дві гривні — саме стільки чоловікові нарахували до сплати щомісяця.
  • Коли ж Анатолій взявся рахувати плату за розподіл самотужки, вийшла цифра значно менша. Чому виникла така ситуація?

До редакції газети «RIA-Козятин» звернувся Анатолій Чернищук. Чоловік каже — у новому році плату за транспортування газу йому нарахували більшу, ніж має бути. Такого висновку мешканець Сигналу дійшов після того, як порахував усе самотужки — додав спалені куби блакитного палива за період із жовтня 2021 до вересня 2022 року, помножив цю цифру на тариф і поділив на 12. Вийшло 221 гривня і 6 копійок. Тоді як у платіжці, яку чоловік отримав у лютому, стоїть зовсім інша цифра — 252 гривні.

Аби не бути голослівним, Анатолій показав нам квитанції про сплату блакитного палива. Відповідно до цих квитанцій, виходить, що за період із жовтня 2021 по вересень 2022 року чоловік використав 1256 кубів. Це менше, ніж за аналогічний період 2020–2021 року. Все тому, що в 21-му році у Анатолія зламався газовий котел і опалення в оселі вони з дружиною практично не вмикали. Натомість плату за доставку газу чоловікові нарахували цього року на гривню більшу, хоча обсяг спожитого газу на 175 кубів менший. Додамо, що на платіжці зазначено, що тариф на доставку блакитного палива для Вінницької області не змінився.

— Сьогодні я пішов до них, — розповідає Анатолій Чернищук.

Відео дня

— У центр обслуговування споживачів, що навпроти поліції? — перепитали ми чоловіка.

— Так. Мене по цій книжці звірили, виходить у мене 1256 кубів за рік, а в них виходить десь півтори тисячі. Чи вони по торішньому споживанню брали, чи як, що 252 гривні зробили мені плату за транспортування. Я кажу їм: «Люди добрі, дивіться, у мене книжка, в мене печать стоїть». А вони мені — ні, ви не дзвонили, не передавали показники. Але ж вони мені зі стелі обсяг поставили. Чому я маю за нього платити?

За словами чоловіка, про те, що треба передавати показники лічильника самостійно, він навіть не знав. Анатолій каже, у центрі обслуговування йому сказали, що це можна робити через Вайбер. Але про який вайбер може йти мова, коли у гостя нашої редакції звичайний телефон на кнопках старої моделі? Натомість контролер із «Вінницягаз» щомісяця знімати показники лічильника не приходить.

— Був Люлявський, приходив раз на два-три місяці, знімав показники, його прибрали, — продовжує Анатолій. — Поставили якогось хлопчину. Він прийшов, питає, де люди живуть, квитанції роздає. Просить, показники скажіть. Сказав я показники. Пройшло три-чотири місяці, якась жінка приходить: «Показники скажіть, хто тут де живе?» Цю квитанцію, яка мені прийшла, я не в себе знайшов, а в сусіда. Вони ж не знають, де хто живе. Там міняється як рукавички все. За січень не можу знайти, але вони кажуть, що за січень вони не давали квитанції, тут два місяці разом.

За словами Анатолія, у центрі обслуговування споживачів він попросив дати йому нову квитанцію на сплату за розподіл, втім почув у відповідь відмову.

— Невже це так важко? Тут же у мене квитанції є, є печать, це офіційно, а ви зі стелі поставили ці куби, — каже Анатолій Чернищук. — Чого ж я маю платити? Вони сьогодні мені як Америку відкрили, кажуть — ви зобов’язані передавати показники. Я звідки знаю, що я зобов’язаний?! Ніхто ніколи не вимагав нічого. Контролер був, ходив, перевіряв, а зараз я вже зобов’язаний. Чи що в мене котел цей поламався і я маю їх ставити до відома. Імпортний котел, вони ж мені його не відремонтують.

Що кажуть у «Вінницягаз»?

За коментарем ми звернулися до акціонерного товариства «Вінницягаз». У компанії кажуть, що ситуація, яка склалася — це не вина оператора газорозподільчих мереж.

— Якщо споживач передає показники лічильника вчасно, ми це фіксуємо, ведемо облік спожитого ним газу, за попередній газовий рік зокрема, і це є підставою для нарахування плати за розподіл на наступний календарний рік, — пояснює Лариса Логінова, речниця АТ «Вінницягаз». — У випадку, коли споживач не передає показники лічильника, обсяг газу, спожитого за газовий рік, вираховується розрахунковим способом по середньомісячному споживанню такого споживача за попередні роки в такий період. Беруться дані, скільки споживач споживав газу за кожен місяць у попередній період і таким чином розрахунковим методом нараховується плата за розподіл газу.

У «Вінницягаз» наголошують — аби подібних ситуацій не траплялося, потрібно вчасно передавати показники лічильника.

— Конкретно у випадку цього споживача якщо споживач звернеться до центру обслуговування споживачів, принесе фото-фіксацію на підтвердження того, які у нього фактичні показники лічильника і напише заяву на перерахунок розподілу газу, йому зроблять коригування, — додає Логінова. — Звичайно, це треба зробити якомога швидше, тому що було споживання газу і в грудні, і в січні, і в лютому. Як він буде доводити, що у нього обсяг споживання менший, якщо він привезе березневу фотографію.

Як передати показники лічильника

Показники лічильника потрібно передавати з 1 по 5 число кожного місяця. Для цього є декілька способів:

  • зайти до особистого кабінету на сайті 104.ua чи особистого кабінету на сайті «Вінницягаз»;
  • передати показники через чат-боти у вайбер і телеграм 7104ua;
  • скачати мобільний додаток 104.ua;
  • надіслати смс-повідомлення на номер 7104 у такому форматі: номер особового рахунку (10 цифр), пробіл, показання лічильника (5 цифр);
  • зателефонувати до контакт-центру за номерами (0432) 509–104, (067) 01–10–104;
  • відправити повідомлення електронною поштою за адресою [email protected];
  • скористатися голосовим меню IVR, яке працює цілодобово за номерами контакт-центру у розділі «2».

— Також споживачі можуть звернутися в центр обслуговування споживачів, щоб передати показники лічильника, — каже Лариса Логінова. — У такому випадку ми просимо фото лічильника для достовірності даних. І для споживача, і для нас це є підтвердженням і це дуже корисно для відображення фактичного споживання газу.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Три газові компанії оштрафували за порушення ліцензійних умов. Серед них і «Вінницягаз»

Розповіли, якою буде плата за розподіл газу у 2023 році

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (16)
  • Читач07

    На дибу курву необхідно почепити
  • Козятин Вело

    А ви заключали з ними договір на розподіл газу? робили запит чи передавала держава їм,приватній фірмі газотранспортну систему? Знаєте що гроші за газ і за доставку газу не йдуть в бюджет України?

    Козятин Вело reply Козятин Вело

    Наталия Тихончук не сплачую незаконним ворожим організаціям гроші вже більше року і користуюся своїм,даним мені по факту народження на цій землі газом! Читайте 55 статтю бюджетного кодексу і 13 статті Конституції України!

    Ірина Павлінська reply Козятин Вело

    Бо це власність Фірташа)

    Ірина Павлінська reply Козятин Вело

    Доступні Велосипеди

    Наталия Тихончук reply Козятин Вело

    Доступні Велосипеди все вірно , але не заплати за два місяці то лізуть через забор і перекривають , або на вулиці риють і відрізають трубу .
  • Марія Думанська

    У мене така ж ситуація і гроші за травень  віницягаз не повернула анафтогаз пише долг,.. а цікаво куди ідуть наші гроши за доставку я чула що ідуть на зарплату працівникам газ контори

    Лариса Логинова reply Марія Думанська

    Пані Маріє, АТ "Вінницягаз" з 2015 року не постачає газ і не отримує за нього плату. Компанія надає послуги розподілу газу. У питанні повернення коштів за газ звертайтеся, будь ласка, до вашого постачальника.
  • Сергій Гордієнко

    Скажіть мені будь ласка, що зробила газова компанія для того щоб я передавав показники? Вони не купили мені смартфон, не підключили мені інтернет, не поповнюють мені рахунок на телефон. А на томість тільки требують. Показники не передавав і не буду передавати. Ніхто не вправі заставити мене виконувати дії проти моєї волі! Контролер ЗАВЖДИ фективно проводить перевірку газового лічильника ( по телефону ). Оплату провожу тільки за фізично використані куби. В платіжках присилають казнащо. В цьому році мені також нарахували 450грн за доставку газу, що на 200грн більше ніж по факту. Прийшов в газ кантору і почалися казочки, що я не передаю показники, що мені в минулому році нарахували меньше, короче відшили нене красиво. В мене тільки одне питання, не вже такі компанії ніхто не контролює, чи мабуть перевіряючі служби також в долі?

    Лариса Логинова reply Сергій Гордієнко

    Пане Сергію, а як же вам мають зробити нарахування відповідно до вашого споживання, якщо ви не передаєте показання лічильника. Звідки у Оператора ГРМ інформація скільки газу ви спожили?  

    Споживачі газу зобов'язані передавати показання лічильника про спожитий газ Оператору ГРМ щомісяця з 1 по 5 число. Якщо споживач з тих чи інших причин не передає показання лічильника, нарахування йому здійснюються розрахунковим способом. Це порядок, визначений законодавством. Його мають дотримуватися як Оператори ГРМ, так і споживачі.

    Для уникнення непорозумінь та некоректних нарахувань, щоб отримувати рахунки відповідно до свого фактичного споживання, передавайте, будь ласка, показання лічильника вчасно.

    Для цього створені та функціонують цілий ряд способів. Споживач може обрати будь-який, зручний для нього. Усі способи передачі показань за посиланням: https://bit.ly/3IKANFp

keyboard_arrow_up