Зі столиці привезли тропічних метеликів та 14 велетенських павуків (ФОТО)

Зі столиці привезли тропічних метеликів та 14 велетенських павуків (ФОТО)
  • У Міському будинку культури відкрили виставку павуків-птахоїдів та метеликів.
  • Козятинчани з цікавістю приходили подивитися на велетенських комах та тропічних красенів.
  • Хтось фотографував, хтось просто уважно розглядав.

Мама чотирьох дітей Анна прийшла на виставку зі своєю малечею. Каже, сама запропонувала дітям піти.

— Мені цікаво, — розповідає жінка. — Я провляю до них інтерес. Але вдома тримати павука не хотіла б. Це вже зовсім! А метелики мені всі подобаються, вони всі гарні.

— Я боюся павуків, — зізнається Маша, дочка Анни. — Тих, які ворушаться. Мені трохи страшно. Але вони всі мені подобаються: і павучки, і метелики.

Відео дня

— І цей гарний теж, — каже інша відвідувачка, зазираючи у коробку. — Я не боюся павуків. А чому їх боятися?! Це хоча б знаєш, що це павук. Людей треба боятися! От тільки показували пляшечку з тарганами. Цими, якими їх годують. Оце просто те, що мені неприємно. А так, чого їх боятися?! Я ні мишей, ні пацюків не боюся. Неприємно, але, в будь-якому разі, кричати не буду.

На виставці представили 14 павуків-птахоїдів різних видів із Мексики, Бразилії та Парагваю. Привезли лише самок. Вони більші і яскравіші. Як пояснили організатори, самців навіть немає сенсу брати на виставку, бо вони маленькі. Та й живуть значно менше: 2–3, щонайбільше 5 років. Тоді як самка може дожити до 30-ти.

— Більш вірогідніше, що самка з’їсть самця, — пояснює Вероніка Смульська. — Вона більшого розміру, тому самець під загрозою. У період розмноження є лише один вид тарантулів, у яких самці підбігають до самки, паралізують її, вприскуючи отруту, спарюються і швидко тікають. Щоб вона їх не з’їла.

У природних умовах ці велетні живуть у норах та на деревах. Тут їх поселили у пластикові контейнери й насипали землі, щоб вони могли робити собі кубло і влаштуватися якомога зручніше.

— Їдять вони тарганів, черв’яків, мух, ящірок і навіть птахів, — продовжує Вероніка Смульська. — Можуть пташку на льоту зловити, але вони мають підрости. Виростають вони до розміру коробки.

— Ці тарганів їдять, — додає Дем’ян, відвідувач виставки. — Гігантських. Тобто, домашніх годують такими. Тих, які тримають вдома. Їм вистачає десь одного таргана на тиждень чи на місяць.

На руки птахоїдів брати не дозволяли. Лише відкрити кришку контейнера і зазирнути всередину. А ще можна було їх фотографувати. Малеча радо робила знімки.

Дозволили лише торкнутися екзоскелету із лапками, який павук скидає під час линьки.

Екзоскелет із лапками, який павук скидає під час линьки

— Линяють вони постійно, допоки ростуть, — каже Вероніка.

Також на виставці представили тропічних метеликів із Африки, Філіппінських островів, Таїланду та Південної Америки. Спершу здалося, що вони засушені. Та насправді вони живі, просто нікуди не тікають. Щоправда, застали ми лише три красеня: більшість попадала за стіл.

— Це Хамелеон, він з Філіппінських островів, — розповідає Вероніка Смульська. — Якщо на нього посвітити ліхтариком, він змінює свій колір.

Метелик з чорно-жовтими крилами — Тройдес. Він живе у Африці. Як розповіла нам Вероніка, у період розмноження самки п’ють кров людей та тварин, точнісінько так само, як і комарі.

— Коричневий метелик — Атлас із Таїланду, — продовжує дівчина. — Один з найбільших метеликів у світі. Цей ще маленький. Розмах крил великого досягає півтора метри. Живе він всього лиш сім днів, тому що він не може харчуватися. У нього немає хобітка. Тому він помирає від голоду. Він наїдається, поки гусінь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up