Знайшли останки солдатів Другої світової війни

Знайшли останки солдатів Другої світової війни

Військово-патріотична організація “Пам’ять” перепоховала бійців

Стало відомо, що під Жмеринкою знайшли могилу загиблих у Другій світовій війні. Перезахоронення відбулося  на кладовищі Біликівців 12 серпня о 10 годині ранку.

— Тіла  загиблих бійців виявили в останніх числах липня, — розповідає газеті “RIA-Козятин” керівник обласної організації “Пам’ять” козятинчанин Анатолій Любімов. — Усього підняли рештки шістьох людей. Одна з них — жінка, скоріш за все — санінструктор. При них не було ніяких документів. Ймовірно їх  солдатські книжки передали військовим частинам, які відступали. Зараз ми займаємося пошуком, хоча б приблизної інформації про цих людей. Ніяких особистих речей не знайдено. Тільки жінка була в повному обмундируванні. Усі інші — лише в штанях. Це зрозуміло по тому, що на тілах збереглися пряжки. На жінці була нижня білизна — залишилися гудзики. Усі шість були без взуття. Мабуть, роздягнули їх свої ж, коли відступали і ховали тіла товаришів...

Виявляється, місце, де знайшли тіла, давно викликало цікавість любителів історії.

Відео дня

— За цією ділянкою багато років доглядала одна жінка, мешканка Жмеринського району, — каже Анатолій Олександрович. — Ніхто не знав, чому. Згодом це місце обросло легендами. Коли жінка померла, вирішили провести розкопки. Хтось казав, що там поховані німці, хтось, що власівці. Я відразу відсік ці версії. Німці можуть лежати в радіусі 250-300 метрів, але аж ніяк тут. У перший день члени нашої організації підняли двох, на другий день — чотирьох бійців. Усі загиблі — люди робітничо-селянської Червоної Армії. Зараз ми переглядаємо донесення про бойові втрати, витягуємо з документів відомості про цих людей. Шість людей, це досить багато, їх смерть обов’язково має бути зафіксована документально.

Поховані тіла бійців поховали на сільському кладовищі як невідомі. З часом, можливо, стане відомо, хто це був.

За словами пана Любімова, організація вдячна за допомогу та сприяння у проведенні розкопок Жмеринській районній адміністрації! До речі, військово-патріотична організація “Пам’ять” — єдина офіційна організація у Вінницькій області, яка займається пошуком та перепохованням людей, що загинули під час Другої світової війни. Багато знайдених організацією речей здані в Музей історії міста Козятина.

На жаль, в області діє багато “чорних археологів”. З їх боку бувають випадки мародерства. Вони розкопують могили, забирають те, що їх цікавить, а тіла залишають лежати просто неба або навіть розкидають по сторонах. А саме “Пам’ять” на чолі з паном Любімовим знаходять останкам місце на цвинтарі.

— Я давно хотів створити подібну організацію, — каже він. — У 2011 році, коли відкривали меморіал у Талимонівці, приїхали представники київської організації “Пошук” та Союзу ветеранів розвідки військово-морського флоту. Вони посприяли в офіційному оформленні “Пам’яті” в нашій області.

Гроші на організацію мають виділятися з бюджетів місцевих рад. Але все одно доводиться шукати спонсорів. Організація об’єднує людей, яких цікавить військова історія. До речі, дільничний села Біликівці приєднався і допомагав з розкопками.

На черзі у “Пам’яті” розкопки в козятинських селах Тернівці, Юрівці та Катеринівці. Там свого часу проходили запеклі бої.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up