Зростання тарифів vs субсидії – як захищатимуть українців від нової ціни на газ

Зростання тарифів vs субсидії – як захищатимуть українців від нової ціни на газ

Шляхом тривалих переговорів з кредиторами уряду вдалося досягти компромісного рішення – замість підвищення ціни на 60%, яких вимагав МВФ, домовилися про 23,5%.

Блогер Павло Горбанський

Відтак з 1 листопада 2018 року ціна становитиме не 11 тисяч, а 8 550 гривень за 1 000 куб. м. Таким чином вдалося мінімізувати здорожчання середньої платіжки кожної козятинської родини.

Відео дня

Стислі підсумки переговорів Кабінету міністрів з Міжнародним валютним фондом: інтереси соціально вразливих українців захищено, зростання економіки забезпечене, проте і ціну на газ підвищено. Фонд погодився з ключовою вимогою уряду: підвищення буде мінімальним і не зачепить отримувачів субсидій.

Надскладні перемовини з МВФ завершено. Україна гарантовано отримає фінансування за новою програмою міжнародної фінансової організації. Так, мова йде про отримання позики заради повернення попередніх боргів, але дивімось правді в очі: левова частина державних боргів була накопичена у 2006-20013 роках. Тогочасні керманичі позичили 50 млрд дол., а максимальні виплати за ці зобов'язання припадають саме на 2019 рік - віддати мусимо 400 млрд грн.

Без фінансової "швидкої допомоги" країні загрожувало б банкрутство, дефолт. За оцінками експертів, загальний стан економіки повернувся б на рівень кризових 90- років.

"Дефолт – це девальвація гривні, це інфляція, це галопуючі ціни і безробіття. І також скорочення витрат бюджету. Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів", - пояснює економічний експерт Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ.

Принциповою вимогою МВФ задля продовження співпраці з Україною було підвищення ціни на газ для населення - до рівня її оплати промисловими споживачами. Тобто, на 60%, або до 11 500 грн. У перерахунку на квитанцію пересічної родини Київщини - додаткових 1000-1500 грн на місяць.

У МВФ - своя аргументація: ціна має бути для всіх однакова, і крапка. У Кабінету міністрів - інша: зберегти систему соціального захисту.

Результат перемовин вдалий: існуючі, вже нараховані, субсидії залишаються. Понад те - уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги.

Перерахуємо ключові зміни про спрощення отримання субсидій:

- субсидія призначатиметься на загальних умовах працівникам, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ;

- субсидії зможуть отримати безробітні – для цього потрібно лише стати на облік;

- субсидії нараховуватимуть родинам у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї;

- пенсіонери та інваліди, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу житла (до 30%);

- сплачувати потрібно тільки фактичну вартість спожитих послуг, якщо фактична вартість менше обсягу обов’язкового платежу;

- до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевняє:

"Держава захистить тих, хто потребує її допомоги - малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям".

На практиці це означатиме, що "платіжка" енергоефективних домогосподарств може бути в рази менша за тих, в кого немає лічильника чи не утеплений будинок. Допомогою зможуть скористатися близько 150 тисяч українських родин.

До речі, щодо економного споживання в уряду є окремі плани. Це, зокрема, програма «теплих кредитів», яка вже працює в Україні. З 1 січня 2019 року коштом новоствореного Фонду енергоефективності на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників тепла буде виділено 2 млрд грн.

А в перспективі можливе і зменшення ціни на газ. За словами прем'єр-міністра, реальна можливість для цього – відмовитися від дорогого імпортного газу. Але це стане можливо тільки після збільшення видобутку українського газу. Як запевнив Володимир Гройсман, це пріоритетне завдання, поставлене урядом для державних компаній "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування".

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up